Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aalto-yliopistoa uhkaa tutkimusryhmien kato

Aalto-yliopistolta vähenee 20–30 miljoonaa euroa Tekesiltä saatua rahoitusta tutkimusryhmille.

Kaupunki
 
Emmi Tulokas / Lehtikuva
Aalto-yliopiston pääkampus sijaitsee Espoon Otaniemessä.
Aalto-yliopiston pääkampus sijaitsee Espoon Otaniemessä. Kuva: Emmi Tulokas / Lehtikuva
Tästä on kyse

Kovat säästöt jatkuvat

 Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus päätti jatkaa edellisen hallituksen tutkimus- ja koulutusleikkauksia. Nettoleikkaukset ovat tällä hallituskaudella noin 2,7 miljardia euroa.

 Lisäksi hallitus päätti, että Helsingin yliopisto ja Itä-Suomen yliopisto menettävät 30 miljoonaa euroa, jotka ne ovat saaneet yliopiston apteekilta.

 Suomen Akatemialta hallitus pudotti rahoitusta 10 miljoonaa euroa.

 Hallitus leikkasi Tekesiltä 360 miljoonaa euroa tänä vuonna ja ensi vuonna 231 miljoonaa euroa. Myös siksi tutkimusrahoitus vähenee.

Helsingin yliopisto aloitti 1 200 työntekijää koskevat yt-neuvottelut syyskuussa.

Aalto-yliopisto voi joutua lopettamaan kokonaisia tutkimusryhmiä, koska hallituksen leikkaukset vähentävät myös valtion innovaatiorahoituskeskus Tekesin rahoitusta tuntuvasti.

”Aalto-yliopisto menettää arviolta 20–30 miljoonaa euroa Tekes-rahaa, koska hallitus leikkasi ja leikkaa myös tulevaisuudessa Tekesin avustuksia”, kertoo Tekesin rahoitusjohtaja Jari Toivo.

Suunnilleen samansuuruinen summa katoaa myös ensi vuonna. Avustusten menetys tietää sitä, että jopa satojen tutkijoiden työpaikat ovat uhattuina.

Aalto-yliopisto ilmoitti maanantaina, että henkilöstöstä on 17 miljoonan euron säästöjen vuoksi irtisanottava enintään 190 työntekijää vuoteen 2018 loppuun mennessä. Tarkka luku tiedetään tammikuun lopussa, ja irtisanomiset toteutetaan helmikuun aikana.

Lisäksi työntekijöitä lähtee eläkkeelle ja määräaikaisten työsuhteita ei uusita. Tällä tavoin henkilöstön määrä putoaa 130:llä vuoden 2018 loppuun mennessä.

Työt loppuvat siis kokonaisuudessaan noin 320 ihmiseltä. Yt-neuvottelujen alussa vähennystarpeen arvioitiin olevan enintään 350 ihmistä.

Kokonaisia laitoksia ei aiota lopettaa, sillä professorit eivät olleet mukana 4 100 henkeä koskevissa yt-neuvotteluissa mukana.

Tekesin avustusten väheneminen iskee esimerkiksi tuotantotalouden laitokseen. 160 työntekijästä noin puolet työskentelee tutkimusryhmissä, jotka on rahoitettu kokonaan yliopiston ulkopuolisella rahoituksella.

”Kun Tekesin avustus lakkaa, ja jos tutkimusryhmä ei onnistu hankkimaan rahaa muualtakaan, rahoitusta ei vain ole”, sanoo Otaniemen tekniikan akateemisten puheenjohtaja, tekniikan tohtori Petri Kärhä.

Tuotantotalouden laitoksella on ollut jo viime vuonna kymmenen tutkijaa, jolla ei ole enää rahoitusta.

”Koska työsopimus on voimassa, he ovat laitoksen palkkalistoilla”, laitoksen johtaja Hannele Wallenius kertoo.

Hänen mukaansa samantyyppisiä tilanteita on myös tietotekniikan laitoksella.

Valtion tekemät leikkaukset Tekesin rahoitukseen karsivat avustuksia myös teollisuudelta ja muilta yrityksiltä.

”Tätäkin kautta tutkijoiden rahoitus vähenee, ja työpaikat ovat uhattuina”, Kärhä kertoo.

Aiemmin monet yritykset ostivat Kärhän mukaan osaamista yliopistoilta, nyt ne tilaavat vähemmän.

Viime vuonna valtio pudotti Tekesin rahoituksesta 360 miljoonaa euroa. Tänä vuonna Tekesin valtuudet myöntää avustuksia vähenevät 231 miljoonaa euroa.

Tämä merkitsee sitä, että yli 80 miljoonaa euroa avustuksia lähtee pois etupäässä teknisiltä yliopistoilta ja tiedekunnilta.

”Aalto-yliopisto on saanut potista merkittävän osan. Yliopistoilla ei ole kiintiöitä, vaan ne kilpailevat rahoista. Siksi summaa on vaikea laskea tarkasti”, Toivo kertoo.

Myös Helsingin yliopisto ilmoitti keskiviikkona uusivansa hallintoa ja palveluja niin, että satojen työpaikkoja häviää.

Varsinaisten yt-neuvottelujen tulokset tulevat ensi viikon keskiviikkona 27. tammikuuta. Niiden piirissä on ollut lähes 4 000 opettajaa ja tutkijaa. Tavoitteena on säästää 66 miljoonaa euroa palkkakuluista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat