Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paavi sai lahjaksi palan porvoolaista metsää ja lupasi, että ”luotua suojellaan”

Piispa Irja Askolan maanantaina lahjoittama 10 aaria ikimetsää sijaitsee suojellussa Tomteskogissa.

Kaupunki
 
Vatikaani sai metsää Porvoosta
Vatikaani sai metsää Porvoosta
Oksasen kaupunki kävi katsomassa, miltä paavin ikimetsä näyttää. toimittaja: Kimmo Oksanen, kuvaus ja leikkaus: Janne Järvinen, grafiikka: Boris Stefanov
Fakta

Paavin metsäpalsta

 Helsingin piispa Irja Askola lahjoitti paavi Franciscukselle 10 aaria metsää.

 Metsäpala sijaitsee suojellussa Tomteskogin metsässä Porvoossa.

 Porvoo kuuluu Helsingin hiippakuntaan.

 Alue on yksi 50:stä Luonnonperintösäätiön suojelemasta alueesta Suomessa.

 Luonnonperintösäätiö saa lahjoituksina varansa, joilla se ostaa maata suojeltavaksi.

 Piispa Askola ja paavi Franciscus tapasivat Vatikaanissa maanantaina.

Tontut tuntuvat todella asuvan tässä metsässä. On kuin lumeen pukeutuneet havupuut kuiskisivat taikoja ja tuulenvireessä koivujen oksilta leijailee niskaan hiutaleita kuin taivaan mannaa.

Häikäisevänä kimaltava metsä on paratiisimainen. Kyllä paavi tähän metsään istuu. Ainoa epäilyttävä asia on tosin tuo viereisellä pellolla avautuva peurojen ruokinta- ja ampuma-alue.

Tämän 10 aarin metsäpalstan Helsingin piispa Irja Askola ja evankelis-luterilainen kirkko lahjoittivat paavi Franciscukselle maanantaina Vatikaanissa.

Fransiscus tunnetaan ekologisesti ajattelevana, vaatimattomasti elävänä katolisen kirkon päämiehenä. Hän on puheissaan vaatinut suojelemaan luontoa.

Paavi esittikin lahjan antajalle kiitollisuutensa ja arvostuksensa, että ”luotua suojellaan”, kertoi piispa Askolan erityisavustaja Kaisa Kariranta Roomasta.

Luonnon luomasta, pakanallisesta Tomteskogista (suomeksi Tonttumetsä) oli tullut Luojan luoma pyhä metsä.

Tomteskogissa metsä on kouriintuntuva. Kun havunnärettä kaappaa kämmeneensä ja vetäisee, neulaset pistävät. Lahjana metsä ei ole ihan todellinen.

Kaisa Kariranta luonnehti metsäpalstaa ”aineettomaksi lahjaksi, jolla suojellaan metsää”.

Immateriaalisella palstalla oli kyllä hintakin. Evankelis-luterilainen kirkko maksoi siitä 500 euroa. Hehtaarinkin lahjoittaminen oli pohdinnassa, mutta 5 000 euron hintaa pidettiin korkeana.

Sitä paitsi paavilla ja Vatikaanilla on tunnetusti jo ennestään kylliksi mammonaa.

Vatikaanivaltio omistaa muun muassa parituhatta vuokrataloa, 1,5 miljardin euron arvosta muita kiinteistöjä, laskemattoman arvokkaan taideaarteiston sekä kultaa.

Lumi lotisee kenkien alla. Tomteskogin ja pellon välissä puron vesi on salakavalasti noussut jään alta ja levittäytynyt pellolle. Lumen altakin se kykenee kastelemaan jalat.

Luonnonperintösäätiöltä ostettu Tomteskogin maapala on yksi säätiön omistuksessa olevista 50 alueesta Suomessa. Säätiö saa varoja enimmäkseen yksittäisiltä pienlahjoittajilta, ja se ostaa niillä maata suojeltavaksi.

Säätiön toiminnanjohtajan Anneli Jussilan mukaan maat ovat mieluiten koskemattomia: ikimetsiä, ojittamattomia soita ja perinneketoja.

Hän oli juuri matkalla Padasjoelle ostamaan säätiölle sen 51. maapalaa, mikä olisi ensimmäinen Päijät-Hämeessä.

Miten Tomteskogin sekametsä sitten joutui Irja Askolan ja kirkon sekä lopulta paavi Franciscuksen ja Vatikaanivaltion käsiin? Se johtuu Luonnonperintösäätiön Anna lahjaksi pala ikimetsää -palvelusta.

”Lahja on symbolinen. Ei ole lainhuudatuksia”, Anneli Jussila kertoi.

Symbolinen tai todellinen. Lahjan antajat suunnittelevat kuitenkin paavin kutsumista tutustumiskäynnille metsäänsä. Se saattaisi kuitenkin olla vaarallista. Ainakin talvisena päivänä kuten tiistaina paavi olisi valkoisessa kaavussaan muuttunut näkymättömäksi lumista taustaa vasten.

Oikaisu 21. 1. kello 12.49: Luonnonperintösäätiö suojelee ikimetsiä, ojittamattomia soita ja perinneketoja, eikä metsiä, suoalueita, niittyjä, auraamattomia ja ojittamattomia peltoja, pienvesistöjä, kallioalueita, kuten jutussa aiemmin väitettiin.

Janne Järvinen HS
Lumi verhoaa paavi Franciscuksen lahjametsän Tomteskogissa.
Lumi verhoaa paavi Franciscuksen lahjametsän Tomteskogissa.
Polaris / MVPhotos
Irja Askola ja paavi Franciscus tapasivat maanantaina Vatikaanissa.
Irja Askola ja paavi Franciscus tapasivat maanantaina Vatikaanissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat