Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki: Guggenheimin museo olisi veronmaksajille kannattava

Raportin mukaan Guggenheimin museo toisi Helsinkiin yli satatuhatta turistia ja 400 työpaikkaa

Kaupunki
 
Mika Ranta / HS
Kuvassa tontti johon museota kaavaillaan Helsingin Eteläsatamassa.
Kuvassa tontti johon museota kaavaillaan Helsingin Eteläsatamassa. Kuva: Mika Ranta / HS

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen (sd) sanoo Taloustutkimuksen uuden Guggenheim-tutkimuksen vahvistavan entisestään tietoa siitä, että hanke on veronmaksajille kannattava.

”Johtopäätös niin tästä kuin aikaisemmista tutkimuksista on, että tuloja tulisi enemmän kuin menoja niin Helsingille kuin koko Suomelle”, Viljanen sanoo.

Tutkimuksessa kysyttiin aikooko vastaaja matkustaa Suomeen kolmen seuraavan vuoden aikana ja muuttuuko kanta, jos Helsinkiin rakennetaan Guggenheimin museo. Tutkimuksen mukaan Guggenheimin museon rakentaminen Helsinkiin toisi arviolta 130 000 uutta matkailijaa kaupunkiin vuodessa lähinnä Euroopasta, etenkin naapurimaista Ruotsista ja Venäjältä.

Aasiasta museo pysäyttäisi noin 60 000 Helsingin kautta lentävää turistia Helsinkiin päiväksi tai yöksi. Nyt jatkolennoille tähtäävät jättävät Helsingin nähtävyydet liian usein väliin.

Kun Guggenheimin museon houkuttelemat turistit yöpyisivät ja aterioisivat Helsingissä, he toisivat 36–45 miljoonaa euroa vuodessa. Turistit työllistäisivät 400 henkilöä suoraan ja välillisesti.

”Tutkimus on hyvä lisä keskusteluun ja osoittaa, että Guggenheimin museo voisi olla hyvin tärkeä piristysruiske kaupungille ja valtiolle sekä tuottaisi kymmeniä miljoonia euroja ravintoloille majoittajille sekä muille matkailijoiden kanssa toimiville aloille”, Viljanen sanoo.

Ilman valtion osarahoitusta museo tuskin syntyy. Valtion verotulot voisivat kasvaa lähes kymmenen miljoonaa euroa vuodessa, arvioi tutkimusjohtaja Pasi Holm Taloustutkimuksesta. Helsingin ja pääkaupunkiseudun kunnat saisivat puolestaan verotuloja 2,6 miljoonaa euroa lisää vuodessa.

Haastatteluja tehtiin Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa ja Venäjällä. Aasialaiset haastateltiin Helsinki-Vantaan lentokentällä sekä osin Helsingin keskustassa nähtävyyksien edustalla. Yli 2 200 haastatellusta 40 prosenttia arvioi, että museo lisäisi Helsingin houkuttelevuutta matkailukaupunkina

Taloustutkimuksen tiedot eivät kaupungille kuitenkaan vielä riitä. ”Meillä on oma vaikuttavuustutkimus viimeistelyssä”, apulaiskaupunginjohtaja Viljanen muistuttaa.

Kaupungin johto pohti vaikuttavuustutkimuksensa julkistamista ja antamista poliittiseen päätöksentekoon jo loppusyksystä, mutta toisin kävi.

”Todelliset kustannukset voidaan esitellä vasta, kun rahoitusneuvottelut ovat valmiit. Vaikutustutkimusta ei voi viimeistellä ennen sitä.”

Sen Viljanen paljastaa, että kaupungin oma vaikutustutkimuskin todistaa, että hankkeen tulot ovat veronmaksajille suuremmat kuin menot. Mutta hän ei halua edes arvata saadaanko asia kaupunginhallituksen käsittelyyn ennen kesälomia.

”Neuvottelujen edetessä moni asia on tarkentunut ja meillä on tutkittu myös uudenlaista rahoitusmallia, josta kerromme myöhemmin”, Viljanen suostuu kommentoimaan.

Museorakennuksen hinta ei ole vielä tarkasti selvillä. Arviot ovat liikkuneet 130 miljoonassa eurossa.

Taloustutkimuksen raportin rahoittajia olivat esimerkiksi Elinkeinoelämän keskusliitto, Finavia, Finpro/Visit Finland, Helsingin kaupunki, Helsingin seudun kauppakamari sekä Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa, jonka toimitusjohtaja Timo Lappi toivoisi uusia turistikohteita Helsinkiin.

”Helsinki on jäämässä muista pohjoismaista jälkeen turismissa. Kööpenhamina on ylivoimainen, mutta myös Tukholma ja Oslo pystyvät houkuttelemaan kasvavia määriä matkailijoita” Lappi sanoo.

Edellytykset ottaa vastaa lisää matkailijoita paranevat Lapin mukaan lähivuosina.

”Helsingissä on käynnissä hotellien investointibuumi. Uusia hotelleja rakennetaan yhteensä 600–700 miljoonalla eurolla.”

Uusiin hotelleihin syntyy 500–700 uutta työpaikka riippuen siitä, minkä verran hotelleihin tulee ravintolapaikkoja.

”Helsinkiin pitää saada uusia houkuttelevia kohteita turisteille. Eivät kansainväliset matkailijat jaksa katsoa kirkkoja ja Sibelius-monumenttia neljä päivää, täytyy olla jotain muutakin”, Lappi sanoo.

Korjaus 20.1. klo 14.45: Aasiasta tulevien lyhytaikaisten turistien määräksi arvioidaan 60 000, ei 6 000.

Guggenheim-säätiön havainnekuva
Guggenheim-arkkitehtuurikilpailun voittajaksi valittiin ”Majakka” kesäkuussa 2015
Guggenheim-arkkitehtuurikilpailun voittajaksi valittiin ”Majakka” kesäkuussa 2015
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat