Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoo voi lyhentää kaikkien eskarilaisten päivän kahdeksaan tuntiin – päätös päivähoidon rajaamisesta tänään

Espoossa päätetään, otetaanko subjektiivisen päivähoidon rajaukset käyttöön

Kaupunki
 
Vesa Oja
Espoo päättää alkuvuodesta päivähoito-oikeudesta. Kuva on Puutarhurin päiväkodissa järjestetystä liikuntatapahtumasta vuodelta 2012.
Espoo päättää alkuvuodesta päivähoito-oikeudesta. Kuva on Puutarhurin päiväkodissa järjestetystä liikuntatapahtumasta vuodelta 2012. Kuva: Vesa Oja

Näin subjektiivinen päivähoito-oikeus muuttui

Fakta

Kaikilla Suomen lapsilla on oikeus 20 tuntiin varhaiskasvatusta viikossa. Osa kunnista on päättänyt, että kaikki lapset voivat olla kokopäiväisesti hoidossa edelleen.

Säästöt käyttöön ottavissa kunnissa 20 tuntia pidempään varhaiskasvatukseen oikeuttaa vanhempien kokoaikainen työ, opiskelu tai yrittäjyys mutta myös esimerkiksi lapsen tarvitsema erityinen tuki tai koko perheen hyvinvointiin liittyvät syyt kuten erilaiset sairaudet.

Jos perheen olosuhteet muuttuvat, lapsen päiväkodin pitäisi pysyä samana. Jos vanhempi jää työttömäksi, lapsi saa jatkaa päiväkodissa tuttuun tapaan kaksi kuukautta. Sen sijaa vanhempainvapaa leikkaa aikaa lyhyemmäksi saman tien.

Varhaiskasvatusta on tarjottava sekä osapäiväisenä että osaviikkoisena, siis esimerkiksi neljä tuntia joka päivä tai kolmena päivänä viikossa. Vanhemmat päättävät, kumpaa he näistä tarvitsevat. Molempia vaihtoehtoja ei kuitenkaan tarvitse olla kaikissa päiväkodeissa.

Espoo voi keskiviikkona tehdä ensimmäiset päätökset siitä, otetaanko kaupungissa käyttöön subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaus. Rajauksen myötä esimerkiksi työttömien vanhempien lapsilla olisi Espoossa oikeus vain 20 tunnin varhaiskasvatukseen viikossa.

Lopullisesti asiasta päättää valtuusto todennäköisesti helmikuun puolivälissä. Tällä viikolla asia on ensimmäistä kertaa esillä opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnassa, ruotsinkielisten svenska rum miettii samaa loppukuusta.

Päätös rajoituksesta säästäisi kaupungin rahoja arviolta 1,5–1,8 miljoonaa euroa tänä vuonna, myöhempinä vuosina luku olisi suurempi.

Espoossa lasketaan, että suurin vaikutus päätöksellä on esikoululaisten perheisiin. Laki antaisi nyt mahdollisuuden rajata esikoululaisenkin päiväkotipäivää korkeintaan kahdeksaan tuntiin – neljään tuntiin esiopetusta ja neljään tuntiin sitä täydentävää varhaiskasvatusta. Nykyisin Espoossa 2 600 eskarilaista on päiväkodissa yli kahdeksan tuntia päivässä.

Päivä lyhenisi siis korkeintaan kahdeksaan tuntiin ihan kaikilla esikoululaisilla, jos lautakunta näin päättää. Tämä koskisi myös kokopäivätyössä olevien vanhempien lapsia.

Kaupungin omissa päiväkodeissa on kokopäiväisessä varhaiskasvatuksessa nykyisin noin 2 000 sellaista 1–5-vuotiasta lasta, joilla ainakin yksi vanhempi on kotona. Työttömyys on syynä näistä noin neljälläsadalla.

Yksityisessä päivähoidossa säästöt voivat näkyä noin joka kymmenennellä tätä vaihtoehtoa käyttävällä perheellä Espoossa nykyistä pienempänä hoitorahana, mutta tästä päätetään myöhemmin erikseen. Valtion maksama tuki siis laskee niillä lapsilla, joilla oikeus varhaiskasvatukseen on syksyllä vain 20 tuntia. Espoo päättää myöhemmin keväällä, mitä kuntalisälle tapahtuu.

Espoo kyseli perheiltä jo ennakkoon, miten osa-aikainen varhaiskasvatus olisi viisainta järjestää. Vajaat 60 prosenttia toivoi osaviikkoista varhaiskasvatusta, jossa lapsi olisi esimerkiksi neljänä päivänä viikossa päiväkodissa.

Vanhemmat halusivat lapsille säännöllistä elämää. Tärkeänä pidettiin myös tuttujen kavereiden ja kasvattajien säilymistä ja tasavertaisia mahdollisuuksia osallistua päiväkodin kaikkeen toimintaan. Vastaajia oli yhteensä 1 379.

Perheiltä ei kysytty, pitäisikö varhaiskasvatusoikeuden rajausta ylipäätään ottaa käyttöön. Liki puolet vastaajista kertoi silti mielipiteensä. 65 prosenttia kantaa ottaneista vastusti rajausta ja piti tätä lapsia ja perheitä eriarvoistavana. 35 prosenttia kannatti rajausta ja halusi, että myös lasten tulisi olla enemmän kotona, jos jompikumpi vanhempi on.

Kunnat voivat itse päättää, ottavatko ne käyttöön eduskunnan joulukuussa linjaamat päivähoidon säästöt. Espoo, Helsinki ja Vantaa ovat kaikki kolme jo päättäneet, että yhtä ammattilaista kohden on täällä yhä enintään seitsemän lasta ensi toimintavuonna.

Subjektiivisen päivähoidon suhteen naapurit sen sijaan ovat eri linjoilla: Vantaalla rajaus otetaan käyttöön, Helsingissä ei ainakaan tänä vuonna.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat