Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uudenmaan sairaalat vaihtavat Soneraan – puhelinongelmista pulmia Porvoossa, Savossa potilaita hengenvaarassa

22 000 Husin työntekijää käyttää kohta ongelmista kärsinyttä Soneran verkkoa

Kaupunki
 
Ismo Henttonen
Soneran puhelinverkon ongelmat aiheuttivat ongelmia Husin Porvoon sairaalassa tiistaina.
Soneran puhelinverkon ongelmat aiheuttivat ongelmia Husin Porvoon sairaalassa tiistaina. Kuva: Ismo Henttonen

Soneran matkapuhelinverkon tiistaisista ongelmista ovat kärsineet myös sairaalat. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus) ongelmat koskettivat Porvoon sairaalan aluetta.

”Kaikki kriittiset palvelut saatiin sielläkin turvattua, eikä tietohallintoon ole raportoitu potilasturvallisuutta vaarantavista tilanteista”, kertoo sairaanhoitopiirin viestintäpäällikkö Paavo Holi.

Länsi-Savo-lehden mukaan Mikkelissä oli sen sijaan tiistaina aamupäivällä vakavia tilanteita, kun esimerkiksi leikkaussaleihin ei saatu lääkäreitä ripeästi paikalle.

”Aikaisin aamulla havaittiin, ettei takapäivystäjiä saada puhelimella kiinni. Saivat nukkua rauhassa, vaikka sairaalassa oli kovasti hoitotyötä vailla lääkäriä”, Etelä-Savon sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Kati Myllymäki kertoi lehden mukaan.

Hus on parhaillaan vaihtamassa matkapuhelinoperaattoriaan Elisasta Soneraan. Yli 22 000 työntekijän liittymät vaihtuvat. Pelottavatko Soneran ongelmat?

”Eiköhän tämmöinen ongelma voi sattua mille operaattorille hyvänsä”, sanoo johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi. Sairaanhoitopiiri valitsi Soneran tarjouskilpailussa, jonka yksi kriteeri oli hinta.

Hus:n salainen ase verkko-ongelmia vastaan on Mäkijärven mukaan perinteinen lankapuhelin.

”Niiden avulla voimme toimia aika hyvin ilman kännyköitäkin. Tietysti lankapuhelinverkostosta aiheutuu jonkin verran kustannuksia, mutta valmiuden ja toimintakyvyn ylläpitämisestä niitä aiheutuu.”

Kriittisimmillä päivystysalueilla ja muissa tärkeimmissä paikoissa on jatkossakin varayhteytenä jonkin verran myös nykyisen operaattorin eli Elisan liittymiä.

”Täten pystymme turvaamaan sen, että viestit ja päätökset kulkevat 24/7”, Mäkijärvi sanoo.

Viranomaisten kuten poliisin ja pelastuslaitosten kanssa Hus asioi viranomaisten Virve-verkon välityksellä, ja jos kaikki tietoliikenne pimenee, niin siihenkin on keinonsa.

”Silloin varmasti lähetit kulkevat kuten entisvanhaankin.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat