Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Esteettömyys voitti suojeluarvot: Ullanlinnan taloyhtiö saa sittenkin hissinsä

1900-luvun alussa työväen kerrostaloihin ei hissejä tarvittu

Kaupunki
 
Pekka Elomaa
Asunto-osakeyhtiö Koivu sijaitsee Helsingin Tehtaankadulla Eiran sairaalaa vastapäätä.
Asunto-osakeyhtiö Koivu sijaitsee Helsingin Tehtaankadulla Eiran sairaalaa vastapäätä. Kuva: Pekka Elomaa

Esteettömyys painoi rakennushistoriallista arvoa enemmän, kun poliitikot myönsivät Helsingin Ullanlinnassa sijaitsevalle taloyhtiölle luvan hissin rakentamiseen.

Kaupunkisuunnittelulautakunta antoi luvan vastoin esittelijän ehdotusta.

Tehtaankadulla sijaitseva Asunto Oy Koivu haluaa rakennuttaa hissin neljäkerroksiseen taloonsa, johon se on suunnitellut myös ullakkorakentamista. Talon porrashuoneet on suojeltu asemakaavalla, minkä vuoksi virkamiehet suhtautuivat hissien rakentamiseen nihkeästi.

Kaupunginmuseon mukaan Tehtaankatu 19 on poikkeuksellisen eheä kokonaisuus, joka kertoo työväenasumisen muodoista 1900-luvun alun kaupungissa.

Eheä kokonaisuus ei painanut poliitikkojen puntarissa, kun se päätti yksimielisesti myöntää luvan. Vain Jape Lovén (sd) äänesti tyhjää.

Lautakunta painotti päätöksessään esteettömyyttä asumisessa. Sen mukaan hissit voi rakentaa arvokkaita porrashuoneita turmelematta.

Luvan edellytyksenä on, että seinäpinnat, ovet sekä kaiteet säilytetään ja hissien rakentaminen toteutetaan porrashuoneiden tyyliin sopivalla tavalla. Lattiapinnat kunnostetaan alkuperäistä vastaavalla tavalla.

Hissejä on lautakunnan mukaan rakennettu paljon myös muihin alueen vanhoihin kerrostaloihin kuten Kapteeninkadulla sijaitsevaan Eira-Majaan.

Lisäksi jälkiasennushissejä on toteutettu Helsingissä useisiin muihin vastaavan levyisiin ja jopa kapeampiin arvorakennusten porrashuoneisiin.

Asunto Oy Koivun jugendrakennuksen suunnitteli rakennusmestari Paavo Björk vuonna 1903. Talossa on viime vuosina toteutettu useita mittavia remontteja.

Aktiivinen taloyhtiö on tottunut vääntämään ajatuksistaan Helsingin kaupungin kanssa. Esimerkiksi vuonna 2012 se suunnitteli asukkaiden yhteisen sähköauton hankintaa ja sen latauspisteen rakentamista pihalle.

Lautauspistettä ei myönnetty, koska latauspaikka olisi tulkittu uudeksi pysäköintipaikaksi, eikä kantakaupungin yleiskaava hyväksy sisäpihojen pysäköintipaikkoja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat