Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oikeus perui kolme vuotta vanhan parkkisakon – Helsinki vetosi kilometrien päässä oleviin liikennemerkkeihin

Onko toisessa kaupunginosassa sijaitseva liikennemerkki riittävä peruste pysäköintivirhemaksulle? Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan ei.

Kaupunki
 

Korkein hallinto-oikeus on ratkaissut lähes kolme vuotta vanhan pysäköintivirhemaksun autoilijan hyväksi. Helsingin pysäköinninvalvonta oli perustellut sakkoa aivan toisessa kaupunginosassa sijaitsevilla liikennemerkeillä.

Autoilija oli saanut toukokuussa 2013 pysäköintivirhemaksun Helsingin Toukolassa. Kun hän vaati maksuun oikaisua, Helsingin pysäköinninvalvonta vetosi pysäköintikieltoaluetta osoittaviin liikennemerkkeihin yli kahden kilometrin päässä Pasilassa.

Väärät liikennemerkit -perustelu kantoi hallinto-oikeuteen asti.

”Pasilassa olevilla pysäköintikieltoaluemerkeillä ei ole asiassa merkitystä, vaikka niihin on hallinto-oikeuden ja pysäköinninvalvonnan päätöksissä viitattu”, kirjoitetaan korkeimman hallinto-oikeuden perusteluissa.

Autoilijalle oli jäänyt epäselväksi, millä perusteella hän oli saanut maksumääräyksen. Hän valitti Helsingin hallinto-oikeuteen, joka piti syyskuussa 2014 virhemaksun voimassa – edelleen väärien liikennemerkkien nojalla.

Pysäköinninvalvonta korjasi vasta korkeimman hallinto-oikeuden käsittelyssä, lokakuussa 2015, että virhemaksu perustui todellisuudessa Toukolan alueen liikennemerkkeihin.

Pysäköintivalvonnan mukaan auto oli ainakin 19 minuutin ajan pysäköitynä Jan-Magnus Janssonin aukion laidalle lähelle ruotsinkielistä ammattioppilaitosta.

Korkeimman hallinto-oikeuden mielestä hallinto-oikeus ei ollut omaa päätöstään tehdessään huolehtinut siitä, että asia tulee selvitetyksi, eikä pysäköinninvalvonta puolestaan oikaisupäätöstä tehdessään huolehtinut asian riittävästä selvittämisestä.

”Asian ratkaisemisen kannalta merkitykselliset liikennemerkkien sijaintipaikat on ilmoitettu vasta yli kaksi vuotta tapahtumahetken jälkeen asiaa täällä käsiteltäessä”, korkein hallinto-oikeus päättelee.

Oikaisu 21.1 kello 11.00: Artikkelissa kirjoitettiin aiemmin virheellisesti, että hallinto-oikeuden päätöksen olisi kumonnut korkein oikeus. Oikea taho on korkein hallinto-oikeus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat