Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Selvitys pitää Guggenheimia veronmaksajille kannattavana – Helsingin hotellit odottavat jo museota

Guggenheim-museo toisi Helsinkiin Taloustutkimuksen tuoreen arvion mukaan vuosittain liki 130 000 turistia nykyistä enemmän.

Kaupunki
 
Moreau Kusunoki Architectes
Havainnekuva Helsinkiin suunnitellusta Guggenheimin museosta.
Havainnekuva Helsinkiin suunnitellusta Guggenheimin museosta. Kuva: Moreau Kusunoki Architectes

Jos Guggenheim-museo rakennetaan Helsingin Eteläsatamaan, uusi museo saattaa kasvattaa tuntuvasti matkailijoiden virtaa ulkomailta.

Turistien tuloon on varauduttu, sillä pääkaupunkiseudulla on käynnistynyt ennennäkemätön hotellien rakentamisen boomi.

”Rakenteilla ja suunnitteilla on 600–700 miljoonan investoinnit vuoteen 2020 mennessä”, kertoo toimitusjohtaja Timo Lappi Matkailu- ja Ravintolapalvelut Marasta.

Guggenheim-museo toisi Helsinkiin Taloustutkimuksen tuoreen arvion mukaan vuosittain liki 130 000 turistia nykyistä enemmän. Helsingin majoitusliikkeissä on yöpynyt viime vuosina noin 1,7 ulkomaista turistia vuodessa.

Muun muassa Helsingin kaupungin ja lukuisten elinkeinoelämän edustajien tilaamaan tutkimuksen mukaan museo houkuttelisi kaupunkiin etenkin ruotsalaisia ja venäläisiä, mutta myös saksalaisia ja brittejä. Taloustutkimus haastatteli paria tuhatta brittiä, ranskalaista, ruotsalaista, saksalaista sekä venäläistä heidän kotimaassaan.

”Helsinkiin pitää saada lisää kiinnostavia tutustumiskohteita. Neljä päivää täällä viipyvälle turistille eivät riitä kirkot ja Sibelius-monumentti, jotain uutta täytyy löytyä”, Lappi sanoo.

Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Pasi Holm arvioi, että museo voisi luoda suoraan ja välillisesti lähes 400 uutta työpaikkaa. Museon houkuttelemien turistien hän arvioi käyttävän Helsingissä noin 36–45 miljoonaa euroa vuodessa.

Jos arviot pitävät paikkansa, museo toisi Suomeen tuntuvasti lisää verorahaa. Valtio voisi kuitata liki kymmenen miljoonaa euroa arvonlisä- ja ansiotuloveroja vuodessa. Helsingin verotuloja museo lisäisi vuodessa noin 2,6 miljoonalla.

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen (sd) sanoo Taloustutkimuksen uuden Guggenheim-tutkimuksen vahvistavan entisestään tietoa siitä, että hanke on veronmaksajille kannattava.

”Johtopäätös, niin tästä kuin aikaisemmista tutkimuksista on, että tuloja tulisi enemmän kuin menoja niin Helsingille kuin koko Suomelle”, Viljanen sanoo.

”Tutkimus osoittaa, että Guggenheimin museo voisi olla hyvin tärkeä piristysruiske kaupungille ja valtiolle. Se tuottaisi kymmeniä miljoonia euroja ravintoloille, majoittajille sekä muille matkailijoiden kanssa toimiville aloille.”

Taloustutkimuksen tiedot eivät kaupungille riitä. ”Meillä on oma vaikuttavuustutkimus viimeistelyssä”, Viljanen sanoo.

Museorakennuksen hinta ei ole vielä tarkasti selvillä. Arviot ovat liikkuneet 130 miljoonassa eurossa. Ilman valtion osarahoitusta museo tuskin syntyy. Toistaiseksi sieltä puolelta ei ole tehty linjauksia museon suhteen.

”Asia kuuluu lähinnä opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasoselle (kok) ja elinkeinoministeri Olli Rehnille (kesk)”, sanoo opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja Riitta Kaivosoja.

Museon 20 vuotta voimassa oleva lisenssi on tarkoitus rahoittaa yksityisellä rahalla.

Guggenheim Helsingin tukisäätiön hallituksen puheenjohtaja Ari Lahti kertoi keskiviikkona, että lisenssin vaatimasta 28 miljoonasta on nyt kasassa yli kaksi kolmasosaa. Kaupunki ei osallistu lisenssikuluihin.

Lahti sanoi, että lisenssiä rahoittaneiden nimiä tuodaan julkisuuteen ”sopivassa vaiheessa”, todennäköisesti sitten, kun hanke etenee päätöksentekoon.

Mika Ranta / HS
Museolle kaavailtu tontti toimii nyt pysäköintikenttänä.
Museolle kaavailtu tontti toimii nyt pysäköintikenttänä.
Guggenheim-voittajat seisovat ratkaisujensa takana
Guggenheim-voittajat seisovat ratkaisujensa takana
Nicolas Moreaun ja Hiroko Kusunokin mukaan Helsingin ranta tarvitsee tornin. Toimittaja: Noora Mattila, Kuvaus: Sabrina Bqain.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat