Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lautakunta ei rajaisi Espoon päivähoito-oikeutta – ”Vanhemman työtilanne ei saa määrittää lapsen oikeutta varhaiskasvatukseen”

Myös työttömien lapsien oikeus päivähoitoon säilyy ennallaan.

Kaupunki
 
Vesa Oja / HS
Ulkoleikit Puutarhurin päiväkodissa Espoossa.
Ulkoleikit Puutarhurin päiväkodissa Espoossa. Kuva: Vesa Oja / HS
Fakta

Näin subjektiivinen päivähoito-oikeus muuttui

 Kaikilla Suomen lapsilla on oikeus 20 tuntiin varhaiskasvatusta viikossa. Osa kunnista on päättänyt, että kaikki lapset voivat olla kokopäiväisesti hoidossa edelleen.

 Säästöt käyttöön ottavissa kunnissa 20 tuntia pidempään varhaiskasvatukseen oikeuttaa vanhempien kokoaikainen työ, opiskelu tai yrittäjyys mutta myös esimerkiksi lapsen tarvitsema erityinen tuki tai koko perheen hyvinvointiin liittyvät syyt kuten erilaiset sairaudet.

 Jos perheen olosuhteet muuttuvat, lapsen päiväkodin pitäisi pysyä samana. Jos vanhempi jää työttömäksi, lapsi saa jatkaa päiväkodissa tuttuun tapaan kaksi kuukautta. Sen sijaa vanhempainvapaa leikkaa aikaa lyhyemmäksi saman tien.

 Varhaiskasvatusta on tarjottava sekä osapäiväisenä että osaviikkoisena, siis esimerkiksi neljä tuntia joka päivä tai kolmena päivänä viikossa. Vanhemmat päättävät, kumpaa he näistä tarvitsevat. Molempia vaihtoehtoja ei kuitenkaan tarvitse olla kaikissa päiväkodeissa.

Espoo ei rajaa päivähoito-oikeutta, eikä lyhennä myöskään esikoululaisten päiväkotipäivää.

Espoon opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta käsitteli päivähoito-oikeuden rajausta keskiviikkoiltana, ja päätti äänestysten jälkeen, että kaupunki ei ota käyttöön subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajausta.

Päivähoito-oikeuden rajausta käsiteltiin lautakunnassa, koska kaupunki olisi säästänyt arviolta 1,5–1,8 miljoonaa euroa kuluvana vuonna, ja myöhempinä vuosina vieläkin enemmän.

Jos Espoo olisi ottanut käyttöön uuden varhaiskasvatuslain mahdollistamia rajoituksia, niin esimerkiksi työttömien vanhempien lapsilla olisi ollut oikeus vain 20 tunnin varhaiskasvatukseen viikossa.

”Vanhemman työmarkkina-asema ei saa määrittää lapsen oikeutta varhaiskasvatukseen”, sanoi opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan varapuheenjohtaja ja vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja Inka Hopsu.

Lautakunta päätti kuitenkin esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen valtuustolle, että Espoossa säilytettäisiin päivähoito-oikeudet ennallaan. Lopullisesti asiasta päättää siis valtuusto. Päätöksen aiheuttamat vaikutukset täytyy vielä valmistella talousarvioon.

Kaupungin omissa päiväkodeissa on kokopäiväisessä varhaiskasvatuksessa nykyisin noin 2 000 sellaista 1–5-vuotiasta lasta, joilla ainakin yksi vanhempi on kotona. Työttömyys on syynä näistä noin neljälläsadalla.

Esiopetuksessa on noin 2 600 lasta, joiden päiväkotipäivä on nykyisin pidempi kuin kahdeksan tuntia.

Korjaus 21.1. klo 16.13: Täsmennetty otsikkoa: kyseessä on lautakunnan linjaus, jota käsitellään myöhemmin valtuustossa.

Korjaus 21.1. kello 0.05: Täsmennettu esiopetuksessa olevien lasten määrää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat