Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mika Häkkisen tolppa siirtyy lentokentän kupeeseen – ”Ympäristö Martsarissa ei ole sen paalun arvoinen”

Martinlaakson karua aukiota koristanut taideteos pystytetään Vantaan moottoriradan viereen.

Kaupunki
 
Ei kelpaa lyhtypylvääksikään!
Ei kelpaa lyhtypylvääksikään!
Kysyimme ostaisivatko vantaalaiset Mika Häkkisen kunniaksi pysytetyn tolpan Martinlaaksosta, kun se todennäköisesti poistetaan alueen kohennuksen yhteydessä. Toimittaja ja kuvaaja: Kalle Koponen.

Formula 1:n kaksinkertaisen maailmanmestarin Mika Häkkisen kunniaksi pystytetty taideteos siirretään uuteen paikkaan Vantaalla, pois Häkkisen kotilähiöstä.

Martinlaaksossa Häkkisen mukaan nimetyllä pienellä aukiolla seisova tolppa eli Paalupaikka saa uuden kodin Vantaan vauhtikeskuksesta. Vauhtikeskus sijaitsee Helsinki-Vantaan lentoaseman länsipuolelta ja koostuu moottoriurheilu- ja ajoharjoitteluradoista.

”Oli erilaisia vaihtoehtoja. Kaupunginmuseo oli siitä kiinnostunut ja Keimolanmäkeä ehdotettiin. Tämä aloite tuli Tapio Päiviseltä [Vantaan Moottorirata Oy:n entiseltä toimitusjohtajalta] eikä se ole herättänyt vastustusta”, kertoo kaupungininsinööri Henry Westlin.

Uudesta sijoituspaikasta kertoi ensimmäisenä Vantaan Sanomat.

Martinlaakson uimahallin, lukion ja ostoskeskus Martinkeskuksen tuntumassa sijaitseva Mika Häkkisen aukio rakennetaan kokonaan uusiksi. Aukiolle tulee muun muassa muuri eli Mika Häkkisen taideseinä.

Ajatuksena on myös, että aukion pintaan heijastettaisiin Japanin Suzukan kilparataa esittävä kuva. Häkkinen varmisti maailmanmestaruutensa sekä vuonna 1998 että 1999 juuri Suzukassa. Uudistetulla aukiolla ei ole sijaa monumentille, joka koostuu neljästä yhteen liitetystä teräspalkista.

”Mitäköhän sanoisin... Se ympäristö Martsarissa ei ole sen paalun arvoinen. Aukio on aikoinaan tehty aika edullisesti”, Westlin puntaroi nykytilaa.

HS tavoitti marraskuussa 2015 myös Paalupaikan suunnitelleen miehen. Hän ei halunnut nimeään liitettävän enää millään tavalla teokseen.

Ongelma oli miehen mukaan yksinkertaisesti siinä, että ”jotain piti tehdä, mutta mitään se ei oikein saanut maksaa”. ”Vaikea se on viheltää, jos on huuli halki”, hän kuvaili.

Marraskuussa spekuloitiin, että tolppa voisi päätyä esimerkiksi yksityishenkilön tai Mika Häkkisen varhaisena sponsorina tunnetun Allun Grillin haltuun. Vauhtikeskuksessa tolppa on Westlinin mukaan tarkoitus pystyttää sellaiseen paikkaan, että sitä pääsee vapaasti katsomaan.

Soile Kallio
Mika Häkkisen vanhemmat osallistuivat vuonna 1999 poikansa nimikkopaalun paljastamiseen.
Mika Häkkisen vanhemmat osallistuivat vuonna 1999 poikansa nimikkopaalun paljastamiseen.

Siirto vauhtikeskukseen tapahtuu näillä näkymin kesällä. Operaation hinnaksi Westlin arvioi ”kymppitonneja”. Pystytyspaikan suunnittelu on parhaillaan käynnissä.

Tolpan uudeksi kodiksi niin ikään ehdotettu Keimolanmäen uusi asuinalue ei tullut kyseeseen, koska rakentaminen on siellä pahasti kesken. Alue liittyy Häkkiseen, sillä asuntoja rakennetaan entisen Keimolan moottoriradan paikalle. Asuinkortteleiden keskelle jää radan entinen valvontatorni, joka odottaa kunnostamista.

Martinlaakson keskustassa on puolestaan alkamassa myllerrys, kun Martinkeskus ja muita rakennuksia puretaan. Niiden tilalle ja ympärille rakennetaan uusia asuin- ja liiketaloja.

Kalle Koponen / HS
Mika Häkkisen aukiolla seisova tolppa, Paalupaikka, siirtyy uuteen osoitteeseen, kun Martinlaakson ostarin miljöötä uudistetaan.
Mika Häkkisen aukiolla seisova tolppa, Paalupaikka, siirtyy uuteen osoitteeseen, kun Martinlaakson ostarin miljöötä uudistetaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat