Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Olisiko Guggenheim Helsingille hyväksi? Ainakaan Bilbaon Guggenheim ei hyydy

Biskajan maakunnan matkailujohtaja Asier Alea Castaños muistuttaa, että museo oli vain avain Bilbaon muutokseen.

Kaupunki
 
Outi Pyhäranta / HS
Bilbaon yrityspalvelukeskuksen johtaja Nora Sarasola Irizar ja Biskajan provinssin matkailujohtaja Asier Alea Castaños kävivät Helsingin matkamessuilla markkinoimassa Bilbaota.
Bilbaon yrityspalvelukeskuksen johtaja Nora Sarasola Irizar ja Biskajan provinssin matkailujohtaja Asier Alea Castaños kävivät Helsingin matkamessuilla markkinoimassa Bilbaota. Kuva: Outi Pyhäranta / HS
Tausta

Bilbaon ihme

 Bilbaon tarina on viime vuosikymmenen toistelluimpia kaupunkien muutokseen liittyviä sankaritarinoita. Ensin oli kuoleva teollisuuskaupunki. Teräs- ja laivateollisuus olivat kriisissä ja kaupungin läpi virtaavan joen ruosteenruskea vesi toi mieleen jätteenpoistolaitoksen ja muita epämiellyttäviä asioita.

 Sitten, suuresta vastustuksesta huolimatta, kaupunkiin rakennettiin kansainvälinen suurmuseo: julkkisarkkitehti Frank Gehryn suunnittelema Guggenheim. Museo aukesi vuonna 1997, ja samoihin aikoihin koko kaupungin kasvoja kiskottiin ylös vinssein ja nosturein. Joki puhdistettiin, metro ja laaja raitiotieverkko avattiin, taidetta tuettiin ja kaupungin kasvojen rypyt meikattiin piiloon.

 Yhtäkkiä ympäri maailmaa alettiin puhua Guggenheim-ilmiöstä, siitä miten museon ympäriltä alkanut muutos nosti syrjäisen Baskimaalla sijaitsevan kaupungin maailman maineeseen. Guggenheim-ilmiö teki köyhästä rikkaan. Tai ainakin entistä rikkaamman.

”Suomella ja Baskimaalla on turistikohteina paljon yhteistä. Teiltäkin puuttuu ”sol y playa” – aurinko ja ranta”, Biskajan maakunnan matkailujohtaja Asier Alea Castaños sanoo ja heittää päälle leveän virnistyksen.

Muun muassa Bilbaon kaupunkia työkseen mainostava Alea Castaños ei tietenkään ole objektiivinen, sen hän myöntää itsekin. Mutta kaikesta epäobjektiivisuudesta huolimatta mies haluaa sanoa yhden asian: Guggenheim-museo on ollut Bilbaolle ehdottomasti positiivinen asia.

”Bilbaon taloudessa ei käytännössä ollut turismisektoria ennen Guggenheimia. Nyt turismi muodostaa merkittävän osan koko alueen bruttokansantuotteesta”, Helsingissä torstaina ja perjantaina vieraillut Alea Castaños sanoo.

Taloustutkimuksen tuoreen arvion mukaan Guggenheim-museo toisi Helsinkiin vuosittain liki 130000 turistia nykyistä enemmän. Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljasen (sd) mukaan uusi tutkimus vahvistaa entisestään tietoa siitä, että hanke on veronmaksajille kannattava.

Mutta mitä tapahtuu sitten, kun museolla ei enää ole uutuudenviehätystä? Alea Castañoksen mukaan ainakaan Bilbaossa kaupungin kehitys ei ole loppunut Guggenheimin vanhetessa.

”Bilbaon Guggenheim on nyt 19-vuotias. Suurin sen mukanaan tuoma turistimäärien kasvu tapahtui heti museon avaamisen jälkeen, mutta kasvu on jatkunut rauhallisempana senkin jälkeen. Viime vuonna rikoimme aiemman vuotuisen matkailijaennätyksemme”, Alea Castaños sanoo.

Alea Castaños korostaa, ettei itse museon luomaa nostetta pidä liioitella.

Käytännössä Bilbaonkin kasvu on perustunut kaupungin jatkuvaan kehittämiseen: kaupunkia halkovan joen puhdistamiseen, paremmin toimivaan joukkoliikenteeseen, paikallisen taiteen tukemiseen, kaupungin yleiseen kasvojenkohotukseen ja joihinkin uusiin teollisuudenaloihin, esimerkiksi kestävän kehityksen projekteihin.

Alea Castañoksen sanoin: museo ei ole ollut ”vain” kulttuuria, vaan suuremman muutoksen voima.

”Kasvulle on ollut erittäin tärkeää myös se, että olemme onnistuneet luomaan narratiivin, joka on kiinnittänyt maailman huomion. Bilbaon tarina kulkee korvasta korvaa. Se on parasta mainosta”, Alea Castaños sanoo.

Kasvu on ollut niin suurta, että Bilbaossa on kuulemma jo lopetettu suurten turistimassojen houkutteleminen kaupunkiin. Massojen huomio on nyt herätetty, tulevaisuudessa keskitytään tarkemmin rajattuihin yleisöihin.

”Meille on tärkeää profiloitua esimerkiksi homoystävällisenä kulttuurikaupunkina. Yritämme tavoittaa maailman urbanisteja”, Alea Castaños sanoo.

Helsingin Hakaniemessä pakkanen on pudottanut lämpömittarit lähes -20 asteeseen. Vielä on pakko kysyä, että miten Bilbaon matkailujohtaja on eksynyt tammikuussa pakastinta muistuttavaan Helsinkiin.

”Tulimme Matkamessuille. Reilu vuosi sitten Suomesta tuli 7 000 koripallofania Bilbaoon koripallon MM-kisoihin. Silloin rupesimme ajattelemaan, että ehkä meidän olisi aika tutustua Helsinkiin”, Alea Castaños sanoo.

Guggenheim-voittajat seisovat ratkaisujensa takana
Guggenheim-voittajat seisovat ratkaisujensa takana
Nicolas Moreaun ja Hiroko Kusunokin mukaan Helsingin ranta tarvitsee tornin. Toimittaja: Noora Mattila, Kuvaus: Sabrina Bqain.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat