Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puskaradio johdattaa turisteja helsinkiläisille tuntemattomaan ravintolaan – japanilaisten matkaoppaiden tarkkuudelle ei ole vertaa

Kaupunki
 
Rio Gandara / HS
Man Ying Chewng, Hiu Man Ho ja Kam Kwan Pang tulivat ravintolaan bloggarin suosituksesta.
Man Ying Chewng, Hiu Man Ho ja Kam Kwan Pang tulivat ravintolaan bloggarin suosituksesta. Kuva: Rio Gandara / HS

Hietalahti. Oven avaus vie suoraan vieraiden kielten sekamelskaan. Kuuluu japania, kiinaa, saksaa, hollantiakin, mutta se kaikkein yleisin kieli ravintola Konstan Möljässä on murteellinen englanti.

Rio Gandara / HS
Harry Sutinen ja hänen puolisonsa Teresa Kaarela ottivat Konstan Möljän haltuunsa kymmenen vuotta sitten.
Harry Sutinen ja hänen puolisonsa Teresa Kaarela ottivat Konstan Möljän haltuunsa kymmenen vuotta sitten.

”Welcome, step inside”, isäntä Harry Sutinen rohkaisee englantilais-hollantilaista ryhmää, joka yrittää kuoriutua pakkasvaatteista ovensuussa. Vieraat ovat kaikeksi onneksi älynneet tehdä varauksen. Muuten kuuden hengen ryhmää olisi vaikea sovitella vapaana oleviin pöytiin.

Vaikka Konstan Möljä on suurelle helsinkiläisyleisölle melkoisen tuntematon paikka, Hietalahdentorin tuntumassa sijaitsevan ravintolan ei ole enää vuosiin tarvinnut markkinoida itseään. Puskaradio hoitaa asian sen puolesta.

Matkailusivusto Tripadvisorin arvostelujen määrässä Konstan Möljä, tai englantilaisittain Konstan Molja, komeilee neljäntenä ravintola Kappelin, Sea Horsen ja Lapin jälkeen. Konstan Möljällä arvosteluja on 491, Lapilla 507, Sea Horsella 519 ja Kappelilla 647. Kaikki nämä ravintolat ovat turistien suosimia, mikä selviää arvostelujen sisällöstä.

Kansainvälisyys näkyy Konstan Möljässä myös pakkasen hyytämänä torstai-iltana. Asiakkaista reilusti yli puolet on ulkomaalaisia.

Sivuhuoneessa japanilaiset lentoviranomaiset Yoichi Hirano, Kazuma Miwa ja Kaoru Sakurada lopettelevat illallistaan. Miesten esimies oli testannut ravintolan, joten kolmikko tarpoi Hietalahteen esimiehen suositusten siivittämänä.

”Meidän päällikkömme työskenteli kolme vuotta Italiassa, joten hän on ehkä siinä vaiheessa matkaillut Euroopassa”, arvelee ryhmän puhemieheksi ryhtynyt Miwa.

Rio Gandara / HS
Seisovasta pöydästä saa lautaselleen esimerkiksi graavilohta.
Seisovasta pöydästä saa lautaselleen esimerkiksi graavilohta.

Mutta esimiehenkään suositus ei riittänyt täsmällisille miehille, vaan heillä on tuloste japanilaiselta arvostelusivustolta, jossa on pikkutarkasti pisteytetty Konstan Möljän ominaisuuksia asteikolla yhdestä viiteen. Esimerkiksi saavutettavuudesta Konsta saa vain kakkosen, koska se ei ole ydinkeskustassa.

”Pitää tietää, miten tänne tullaan”, Miwa sanoo.

Ruoan mausta ja paikan ilmapiiristä tulee jo nelonen, ja hinta–laatu-suhteesta 4,3 pistettä. Seisovasta pöydästään Konsta ei saa kovin kummoisia palvelupisteitä, koska asiakkaat hakevat ruokansa itse. Keskiarvoksi tulee 3,41, joka Miwan mielestä on alakanttiin.

”On tämä parempien pisteiden arvoinen”, mies tuumii. Hirano ja Sakuranda ovat samoilla linjoilla.

Japanilaisten säntillisyys on tuttua sekä Konstan omistajapariskunnalle että suomalaisille matkanjärjestäjille. Markkinointipäällikkö Henna Valkama MySuomesta sanoo, että japanilaisten matkaoppaat ovat tarkkuudessaan kärkiluokkaa. Niissä kerrotaan yksityiskohtaisesti, miten ravintolassa tulee käyttäytyä ja mitä kannattaa tilata. Annokset on kuvattu väärinkäsitysten välttämiseksi.

”Mekin olemme neljässä tai viidessä japanilaisoppaassa”, sanoo Konstan emäntä Teresa Kaarela ja selaa palvelukatalogin näköistä vihkoa, jossa Konstan Möljän ruokakuvat hyppäävät esiin japaninkielisestä tekstistä.

Miwa kumppaneineen pystyi Kaarelan mukaan miettimään juomavalintansa etukäteen, koska heillä oli lista Konstan oluista. Kielivaikeuksia ei ilmennyt, kun valitun juoman pystyi osoittamaan listalta.

Ravintolan kansainvälistyminen on Harry Sutisen mukaan tapahtunut viimeisen kymmenen vuoden aikana. Konstan japanilaismainetta on lisännyt Sutisen esiintyminen suomalaissedistä kertovalla blogisivustolla, jota on luettu miljoona kertaa päivässä.

Ravintolan nimi tulee sen perustajalta Seppo Huunoselta, jonka isoisä oli Viipurin Uuraan satamassa työskennellyt Konsta. Merihenkinen möljä-sana tarkoittaa satamalaituria.

Rio Gandara / HS
Ravintola on saanut muun muassa Tripadvisorissa satoja kommentteja onnellisilta turisteilta.
Ravintola on saanut muun muassa Tripadvisorissa satoja kommentteja onnellisilta turisteilta.

Aasialaisia turisteja yhdistää halu löytää perinteistä suomalaista ruokaa. Niinpä hongkongilaiset opiskelijat Man Ying Chewng, Kam Kwan Pang ja Hiu Man Ho tarkistivat taiwanilaisen bloggarin Helsinki-suosituksista paikan, jossa varmuudella tarjotaan ”traditional finnish foodia”, perinteistä suomalaista ruokaa.

Naiset ovat käyneet kuuden päivän aikana Rovaniemellä, Ivalossa ja Inarissa. Poronkäristys oli siten tullut jo tutuksi. Matkan päätteeksi ainoana Helsingin-iltanaan he suunnistivat Konstan Möljään, jonka karjalaisruoat osuvat suoraan makuhermoon. Naiset syövät ajan kanssa ja kiittelevät kaikkea hyväksi.

”Aasialaisille ja etenkin japanilaisille on tyypillistä, että he ottavat hyvin pieniä annoksia ja kuvaavat kaiken”, Harry Sutinen sanoo.

Oikaisu 25.1. kello 10.16: Uutisessa kerrottiin ravintolan emännän sukunimen olevan Kaarila. Hänen sukunimensä on Kaarela.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat