Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi-eksotiikka ja sijainti ohjaavat turistien syömistä

Kaupunki
 
Rio Gandara / HS
Tarjoilija Agnes Urbanska kertoo, mistä löytyy sienisalaatti. Kaoru Sagurada (oik) horjuu eri kalaruokien välillä. Honkongilaiset Kam Kwan Pang, Man Ying Shewng ja Hiu Man Ho yrittävät saada seisovasta pöydästä tolkkua.
Tarjoilija Agnes Urbanska kertoo, mistä löytyy sienisalaatti. Kaoru Sagurada (oik) horjuu eri kalaruokien välillä. Honkongilaiset Kam Kwan Pang, Man Ying Shewng ja Hiu Man Ho yrittävät saada seisovasta pöydästä tolkkua. Kuva: Rio Gandara / HS

Helsingissä on tusinan verran selvästi turisteihin vetoavia ruokaravintoloita, joiden vetonaulana on suomalainen ruokakulttuuri.

Matkailusivusto Tripadvisorissa eniten arvosteluja ovat kirvoittaneet ravintolat Kappeli ja Sea Horse. Kolmanneksi eniten arvosteluja kerännyt Lappi on myös kokonaisarvosanoissa kuudentena heti Konstan Möljän jälkeen. Arvostelun määrä korreloi melko suoraan matkailijoiden osuutta.

Pelkästään suomalaisin voimin ravintolakohtaiset arvostelumäärät pysyvät Tripadvisorissa alle 200:ssa, mutta pohjoisen eksotiikkaan vetoavalla Lappi-ravintolalla arvosteluja on yli 500.

Tripadvisor näyttää tällä hetkellä toimivan eläväisemmin kuin muut verkon ravintolalistaukset. Esimerkiksi matkapuhelimiin räätälöidyssä Foursquare-palvelussa käyttäjämäärät ovat hyvin pieniä Tripadvisoriin verrattuna, ja arvostelijat ovat pelkästään suomalaisia.

Lappi-ravintolan osaomistaja Kai Hurri uskoo, että Lappi-konsepti, hyvä sijainti Annankadulla ja ruoan taso ovat 25-vuotiaan ravintolan menestystekijät. Kuten Konsta Möljä, myös Lappi on vakiinnuttanut paikkansa. Sisäänkävelevistä asiakkaista useimmat ovat saaneet suosituksen joltain aiemmalta kävijältä joko blogin, sosiaalisen median tai vaikkapa ruokatoimittaja Anthony Bourdainin ruokaohjelman välityksellä.

”Vaikka olemme ihan ydinkeskustassa, vain harva asiakas poikkeaa tänne sattumalta”, Hurri sanoo.

Viidakkorumpu ja monet matkailusivustot ovat saaneet aikaiseksi myönteisen kierteen. Hurri arvelee, että ruokailijoista jopa 70 prosenttia on ulkomaalaisia.

Kymmenenvuotiaan Savotta-ravintolan valttina on keskeinen sijainti Senaatintorin laidalla. Omistajayhtiö A&S:n markkinointipäällikkö Heli Laakkonen laskee, että reippaasti yli puolet kävijöistä on kansainvälisiä ruokailijoita.

”Heinä-elokuussa, kun Suomi lomailee, turistit ovat ehdottomana enemmistönä.”

Laakkonen ei itse ole laskenut Tripadvisor-arvostelujen määrää (422), joka nostaa Savotan kuudennelle sijalle suomalaisten suosiman ravintola Juuren jälkeen. Ravintolasuositukset kulkevat yhä enemmän Laakkosen mielestä sosiaalisen median välityksellä. Facebook on kasvattanut osuuttaan tälläkin markkina-alueella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat