Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuukausia turvapaikkapäätöstä odottaneet irakilaiset pääsivät vihdoin lumitöihin Vantaalla – ilman kohuttuja turvallisuuskortteja

Kaupunki
 
Turvapaikanhakijat putsasivat lumitalkoilla portaita Jumbon lähellä
Turvapaikanhakijat putsasivat lumitalkoilla portaita Jumbon lähellä
SPR:n ylläpitämässä Auramon vastaanottokeskuksessa turvapaikkapäätöstä odottava irakilainen Salim Oglah osallistui sunnuntaina lumitalkoisiin Pakkalassa Jumbon lähellä. Hän toivoo, että vastaavanlaiset lumityökeikat leviäisivät Vantaalta muuallekin ja, että turvapaikanhakijoille olisi erilaisia vapaaehtoistöitä tarjolla. Toimittaja: Satu Pajuriutta, kuvaus ja leikkaus: Janne Järvinen

Pakkala. Lapiot heiluvat sunnuntai-iltana Vantaan Pakkalassa Kehä III:n ylittävällä sillalla. Joukko läheisen Auramon vastaanottokeskuksen turvapaikanhakijoista on saanut odotettua vaihtelua arkeensa ja putsaa lumen alle peittyneitä, linja-autopysäkille johtavia portaita.

Irakista nelisen kuukautta sitten Suomeen tullut Marwan Muwafaq nauttii lumitöiden nostattamasta hiestä otsallaan. Muwafaq kertoo, että turvapaikkapäätöstä odottaessa kaikenlainen tekeminen on tervetullutta vaihtelua arkeen.

”Odottaminen kyllästyttää. Onneksi olemme saaneet auttaa myös muissa SPR:n kautta järjestyneissä töissä kuten yhdessä muutossa”, Muwafaq kertoo HS:lle tulkin välityksellä muiden lumitalkoisiin osallistuvien nyökytellessä taustalla.

Vielä hiekkaa päälle ja rappusia on taas hyvä kulkea.

”Niin, että jos Yhdysvallat tarvitsee vähän snowhowta (lumitaitoa), niin soitto meille vain”, huikkaa Suomen Punaisen ristin vapaaehtoistyöntekijä Markku Metsävuori, joka opastaa miehiä lumitöissä. Metsävuori on organisoinut turvapaikanhakijoiden lumitöihin pääsyä yhdessä Vantaan kaupungin kanssa.

”Tässä samalla voi pitää kielikurssia. Coca-kola eli lumikola mukaan”, naurattaa Metsävuori lapioijiaan.

Yhdessä työskentely on oivaa kotouttamista.

”Me haluamme kuulua tähän yhteisöön”, Muwafaq sanoo.

Paluu Irakiin ei nimittäin ole mielessä.

”Enää en odota kuolemaa, vaan odotan uutta alkua. Lähdin hengenvaarasta pois toivo mukanani”, Muwafaq sanoo.

Niin ikään irakilainen Salim Oglah toivoo, että turvapaikkapäätöstä odottaessa pääsisi lumenluonnin lisäksi tekemään muitakin hommia.

”Aika menisi nopeammin ja töitä tekemällä voisimme osoittaa kiitollisuutta Suomelle siitä, että saamme olla täällä”, Oglah sanoo.

Helsingissä lumitöistä vastaavaa lautakuntaa johtava Terhi Koulumies (kok) ehdotti vajaat kaksi viikkoa sitten, että turvapaikanhakijat voisivat tulla avuksi lumitalkoisiin. SPR:n ylläpitämässä Auramon vastaanottokeskuksessa Vantaalla pohditaan jatkuvasti yhdessä, että turvapaikanhakijoilla olisi pitkän odotteluprosessin aikana mielekästä tekemistä. Lumenluonti on tästä yksi esimerkki.

Auramon vastaanottokeskuksen turvapaikanhakijoista parisenkymmentä on päässyt lapio- ja hiekoitustalkoisiin.Lumitöitä tehdään Jumbon lähellä olevalla sillalla portaissa ja bussipysäkeillä, sillä ajotien vieressä tehtävissä lumitöissä tarvittaisiin tieturvallisuuskortit.

”Portaissa töitä voi tehdä ilman korttia”, sanoo Metsävuori.

”Nämä paikat ovat toki edelleen Vantaan vastuulla ja kaupungin työporukka käy tarkistamassa paikat, mutta työ on kuitenkin pois heiltä ja helpottaa merkittävästi asukkaiden kulkemista”, Metsävuori sanoo.

Miehistä tuntuu hyvältä, että he voivat olla hyödyksi.

Lumi on pääosin Irakista koostuvalle porukalle outo juttu.

”Mutta me nautimme tästä, koska se on niin ihmeellistä. Irakissa voi olla 50 astetta lämmintä ja täällä 30 astetta pakkasta!” Marwan Muwafaq hämmästelee.

Janne Järvinen HS
Marwan Muwafaq hiekotti lumesta putsattuja rappusia.
Marwan Muwafaq hiekotti lumesta putsattuja rappusia.
Janne Järvinen HS
Auramon vastaanottokeskuksen turvapaikanhakijat olivat sunnuntai-iltana lumitöissä Vantaan Pakkalassa.
Auramon vastaanottokeskuksen turvapaikanhakijat olivat sunnuntai-iltana lumitöissä Vantaan Pakkalassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat