Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin suurmoskeijaa puuhaavan yhdistyksen hallituksesta pakenee väkeä – Puheenjohtaja: ”So what!”

Kaupunki
 
Kai Sinervo / HS
Suomen islamilaisen yhdyskunnan imaami Anas Hajjar rukoili Lönnrotinkadun moskeijassa 2010.
Suomen islamilaisen yhdyskunnan imaami Anas Hajjar rukoili Lönnrotinkadun moskeijassa 2010. Kuva: Kai Sinervo / HS

Niin kutsuttua suurmoskeijaa osaltaan Helsinkiin ajamassa olleen kristillisen Fokus-yhdistyksen hallituksessa on käynyt kato. Hallituksen kymmenestä jäsenestä neljä on muutaman kuukauden aikana eronnut tehtävästään.

Hallituksen jäsenten erosta kertoi ensimmäisenä Kirkko ja kaupunki -lehti. Lehden otsikossa kerrotaan suurmoskeijan valmistelun hiertäneen välejä.

Fokus-yhdistys on kulttuuri- ja uskontofoorumi, joka pyrkii lisäämään eri uskontojen välistä dialogia. Yhdistyksen puheenjohtajan Ilari Rantakarin mukaan eroissa ei ole kyse suurmoskeijasta, vaan aivan arkipäiväisistä asioista.

”Jokaisen yhdistyksen hallituksista lähtee jäseniä kuka mistäkin syystä. Jollakin on työkiireitä, jonkun elämäntilanne muuttuu, hän muuttaa toiselle paikkakunnalle tai lähtee opiskelemaan ulkomaille... So what!” Rantakari totesi HS:lle maanantaina.

Rantakari valitteli muun muassa Kotimaa-lehdessä tammikuussa ”suurmoskeija”-nimityksen olevan huono käännös englanninkielisestä ”grand mosquesta”, joka ei tarkoita välttämättä mitenkään isokokoista rakennusta, vaan pikemmin keskusmoskeijaa.

Muutenkin Rantakari mukaan keskustelu on ajautunut harhapoluille, kun moskeijan osuutta on paisuteltu: ”Se on yksi viidesosa Oasis-hankkeen kokonaisuudesta”, Rantakari muistutti maanantaina.

Oasis-keskukseen tulee toteutuessaan paitsi moskeija, myös palvelukeskus sekä uskontojen dialogikeskus, jossa järjestetään konferensseja, koulutusta ja jossa on muun muassa kirjasto.

Hallituksesta eronneet ovat perustelleet lähtöään muun muassa henkilökohtaisilla syillä ja aikapulalla. Kaksi eronneista kertoi, ettei heillä enää yksinkertaisesti riittänyt aika eivätkä voimat perehtyä asioihin ja tehdä työtään hyvin. Syyt olivat arkiset, tosin moskeijahanke ei ainakaan vähentänyt työtä ja helpottanut tilannetta.

Eräs vastikään eronneista puolestaan sanoi HS:lle, ettei Fokuksen kaltaisella pienellä yhdistyksellä riitä rahkeet käsitellä niin isoa ja monisyistä hanketta kuin suurmoskeija. Hänen mielestään on hyvä, että Oasis erotettiin syksyllä selkeästi omaksi brändikseen ja hankkeekseen ja tavallaan loitonnettiin Fokus-yhdistyksestä.

Hän oli kokenut yhdistyksen ajatuneen vieraille vesille, kun alkuperäinen ajatus uskontojen välisestä dialogikeskuksesta on julkisuudessa yhä painokkaammin esiintynyt suurmoskeijahankkeena.

Ensi viikko on YK:n julistama, maailmanlaajuinen eri uskontojen välinen yhteisymmärrysviikko. Sitä vietetään vuosittain helmikuun ensimmäisellä viikolla.

HS kertoi suurmoskeijan rakentamishankkeesta laajassa artikkelissa 10. tammikuuta. Moskeijan mystiset miljoonat – mistä Helsingin suurmoskeijan rahat tulisivat? -juttu löytyy täältä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat