Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Legendaarinen ”Köyhien Stocka” sulkee ovensa Tattarisuolla

Tattarisuon perinteikäs sekatavarahalli lopettaa. Rakennustarvikkeiden ja halvan tavaran kaupassa on nyt uusi rytmi.

Kaupunki
 
Oikea Stockmann on vaikeuksissa – mutta köyhien Stocka lopettaa
Oikea Stockmann on vaikeuksissa – mutta köyhien Stocka lopettaa
Helsingissä on 55 vuoden ajan toiminut halvan tavaran kauppa, jonka kansa on tuntenut nimellä Köyhien Stocka. Nyt liike lopettaa.

Tattarisuo

Ostokset lähtivät lievästi sanottuna lapasesta. Ari Vaahtokarin oli määrä ostaa pari metriä kakkosnelosta, mutta nyt hän työntää tuunatun rata-autonsa takapenkille kolmatta ostoskärryllistä heräteostoksia.

”Jonkin verran hamstraan, kun halvalla saa.” Kärrystä löytyy ruuveja, pultteja, työkaluja ja kottikärryn renkaita.

”Onneksi sattui lompakko mukaan”, sanoo rengasliikkeen toimitusjohtaja Vaahtokari – ja palaa katsomaan, löytyisikö vielä jotain.

Heräteostosten keidas on Helsingin Tattarisuolla Vaahtokarin firman naapurissa sijaitseva Helsingin metalli ja rauta, lempinimeltään Köyhien Stocka. 55-vuotias liike lopettaa kuun vaihteessa.

55-vuotiaista ja sitä vanhemmista helsinkiläisistä oikeastaan kaikki tietävät Köyhien Stockan. Nuoremmista valtaosa ei ole siitä kuullutkaan.

Köyhien Stocka aloitti 1961 Ruskeasuolla, nykyisessä Pikku Huopalahdessa. Paikalla on nyt asuinalue, on kampaamo, on pizzeria.

Liikkeen omistajiin kuuluva Silja Mansikka-aho muistaa, mitä oli ennen.

Oli korjaamoja ja romukauppoja. Spede Pasanen vääntelehti Härski-Hartikaisena, kun naapurissa kuvattiin Turhapuroja. Köyhien Stocka osti romua ja myi vakuutusyhtiöiden vahinkotavaraa sekä tehtaiden sekundaeriä, kuten kuopiolaisen Turon ompelemia miesten pukuja.

Tuoksui. ”Kuin olisi kellarissa ollut, jossain vanhassa. Vinot lattiat narisivat, ja eläinystäviä oli kunnolla”, Mansikka-Aho sanoo. ”Rottia.”

Paikkoja ei korjattu, koska lähtö oli edessä. Ulkoseinissä kupruilivat ruskeat levyt, ja missä oli puuta, sen punaväri oli jo aikaa sitten antanut vallan harmaalle.

Lähtö tuli marraskuussa 1986, ja liike ilmoitti lehdessä Ruskeasuon myyntipisteen lopettamisesta: ”Asiakaskuntaamme yhteisistä vuosista kiittäen, Helsingin Metalli ja Rauta Oy.”

Tattarisuolla odotti vihreä, peltinen kaarihalli, naapurissa korjaamoja. Vanhan hallin kätköistä löytyy Mansikka-ahon mukaan yhä vakuutusyhtiön kautta myyntiin tulleita vihkoja, joiden selkämykset olivat tulipalossa mustuneet.

Aika tavaran kaupitsee, tavattiin ennen sanoa. Nyt Tattarisuollakin on uusi halli, ja siellä myydään vain uutta: työkaluja, keittiöitä, heloja, tekstiilejä ja taloustavaraa. Ja etenkin puutavaraa ja tarvikkeita rakentajille.

Myydään viimeistä viikkoa. Kauppa ei enää kannata.

Snorkkeli kympillä, neliö seinälaattaa 6,90 eurolla. Hiekoituskauha maksaa 3,10, pilkkijän sohjokauha 1,50, kärpäslätkä kymmenen senttiä ja joulukortti viisi. Loppuunmyynti pudottaa hinnoista vielä 40 prosenttia.

Olavi Pehkonen astelee kassalle mukanaan pyyhe, froteelakana, seitsemän ruuvimeisseliä, mattoveitsi ja avokelasetti. Puolisolla on kori täynnä sukkaa ja sormikasta lapsenlapsille.

”Kyllä täällä tarttuu väkisellä käteen”, Pehkonen sanoo.

Mikä Köyhien Stockan oikein tappoi? Köyhät eivät ole loppuneet. Oikea Stockmann on vaikeuksissa.

”Lamoja on ollut ennenkin”, Mansikka-Aho sanoo.

Edelliset lamat toivat asiakkaita, mutta nyt taustalla on isompi ostoskäyttäytymisen muutos isoine kauppoineen, Mansikka-Aho arvelee.

Taitajien sukupolvi kuolee pois. ”Eivät minun lapseni osaa rakentaa taloa alusta loppuun asti. Isä osasi.”

Ei ole enää tehtaita, josta ostaa sekundaa, mutta on tokmannit, ikeat ja bauhausit. Rautakaupan ketjut avaavat liikkeitä kauppakeskuksissa. Hartiapankkirakentaja ostaa talopaketin.

Romas Tsesnulis työskentee firmassa, joka tekee kaupungille muun muassa päiväkotien keittiöitä. Nyt hän ostaa 65 sentillä neljä metriä listaa.

”Rautakaupassa se maksaisi neljä, viisi euroa”, Tsesnulis laskee. Hänen mukaansa Köyhien Stockan tavara on ollut niin halpaa, että sitä on viety Viroon.

Korjaus kello 6.53: Mansikka-ahon kirjoitusasu muutettu oikeaksi.

Kaisa Rautaheimo / HS
Olavi Pehkonen kävi ostoksilla Helsingin metallin ja raudan loppuunmyynnissä.
Olavi Pehkonen kävi ostoksilla Helsingin metallin ja raudan loppuunmyynnissä.
Kaisa Rautaheimo / HS
Romas Tsesnulis osti 65 sentillä neljä metriä listaa.
Romas Tsesnulis osti 65 sentillä neljä metriä listaa.
Kaisa Rautaheimo / HS
Köyhien stockalla on myyty alusta asti vain miesten vaatteita.
Köyhien stockalla on myyty alusta asti vain miesten vaatteita.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat