Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kynttilät syttyivät yliopiston suurten irtisanomisten takia

Helsingin yliopiston irtisanomiset järkyttivät tutkijoita ja opiskelijoita.

Kaupunki
 
Leif Rosas
Yliopiston mielenosoituksessa sytytettiin 980 kynttilää, yksi jokaista lopetettavaa työpaikkaa kohti.
Yliopiston mielenosoituksessa sytytettiin 980 kynttilää, yksi jokaista lopetettavaa työpaikkaa kohti. Kuva: Leif Rosas
Fakta

Yt-neuvottelut päättyivät suuriin irtisanomisiin

 Helsingin yliopisto lopettaa yt-neuvotteluiden päätteeksi 980 työsuhdetta. Työsuhteista 570 lopetetaan irtisanomalla.

 Leikkaukset kohdistuvat erityisesti hallintohenkilökuntaan ja määräaikaiseen tutkimus- sekä opetushenkilökuntaan.

 Kaikkiaan Helsingin yliopiston palkkalistoilla on noin 7 900 henkilöä. Opetus- ja tutkimushenkilökuntaa heistä on noin 4 100.

 Helsingin yliopiston mukaan yliopiston säästötarve vuoteen 2020 mennessä on 106 miljoonaa euroa.

Kaksi naista kannattelee hämärtyvällä Senaatintorilla lakanaa, jossa lukee ”tyhmä yliopisto”.

”Sitähän tämä tarkoittaa. Fiksuja ihmisiä irtisanotaan, joten yliopisto tyhmenee”, sanoo lakanan toisessa päässä seisova sukupuolentutkimuksen tohtorikoulutettava Heini Kinnunen.

Leif Rosas
Tutkijat Heta Rundgren ja Heini Kinnunen arvostelivat voimakkaasti yliopiston irtisanomisia.
Tutkijat Heta Rundgren ja Heini Kinnunen arvostelivat voimakkaasti yliopiston irtisanomisia.

Tien toiselle puolella Helsingin yliopiston päärakennuksen portaille on sytytetty 980 kynttilää. Ne ovat mielenosoittajien jäähyväiset yhtä monelle Helsingin yliopistosta katoavalle työpaikalle.

Helsingin yliopisto tiedotti keskiviikkona syksyllä käytyjen yt-neuvotteluiden lopputuloksesta. Noin 980 työpaikasta hankkiudutaan eroon, 570 irtisanotaan.

Kaikkiaan Helsingin yliopiston palkkalistoilla on noin 7 900 henkilöä. Opetus- ja tutkimushenkilökuntaa heistä on noin 4 100.

Irtisanottujen joukossa on ennen kaikkea hallintohenkilökuntaa. Opettajia ja tutkijoita on irtisanottavista 75.

Käytännössä opetus- ja tutkimushenkilöstöönkin kohdistuu kuitenkin huomattavasti suurempia leikkauksia. Noin kahdella kolmasosalla opettajista ja tutkijoista on määräaikaiset työsuhteet.

Määräaikaisia työsuhteita yliopisto vähentää opetus- ja tutkimushenkilöstöstä 160 ja muusta henkilöstöstä 50. Noin 200 työsuhteen lopetus hoidetaan eläköitymisillä.

Tohtorikoulutettava Heini Kinnunen pelkää, että vähennykset johtavat siihen, että Suomi menettää terävimmät aivonsa.

Artikkeliin liittyvät

”Jos nuorille tutkijoille ei ole töitä, he lähtevät ulkomaille. Monet puhuvat siitä jo”, Kinnunen sanoo.

Helsingin yliopiston mukaan yliopiston säästötarve vuoteen 2020 mennessä on 106 miljoonaa euroa. Noin kaksi kolmasosaa yliopiston menoista on henkilöstömenoja.

Henkilöstön vähennyksillä tavoitellaan 56 miljoonan euron säästöjä.

”Tämä tulee vaikuttamaan erittäin huonolla tavalla tutkimukseen ja opetukseen. Myös Helsingin yliopiston houkuttelevuus opiskelijoiden silmissä kärsii”, sanoo mielenosoitukseen tullut Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen jäsen Antti Pollari.

Helsingin yliopisto kertoi jo tammikuun puolivälissä myllertävänsä hallintonsa uuteen malliin. Toukokuussa aloittavissa uusissa yliopistopalveluissa arvioidaan olevan työpaikkoja noin 800.

Säästötoimina yliopisto aikoo myös yhtiöittää täydennyskoulutuskeskus Hykken. Tämän lisäksi säästetään esimerkiksi tiloja vähentämällä. Vuoteen 2020 mennessä yliopisto luopuu 80 000 neliöstä.

Ilmeet olivat keskiviikkona vakavia myös yliopiston päärakennuksen sisällä.

Yliopiston rehtori Jukka Kola pahoitteli medialle järjestetyssä tiedotustilaisuudessa työntekijöille koituvia vaikeita aikoja.

Kovasta lobbaustyöstä huolimatta Helsingin yliopisto ei onnistunut kääntämään syksyn aikana maan hallituksen päätä.

”Helsingin yliopistoon kohdistuvat leikkaukset ovat suhteessa täysin kohtuuttomat. Olemme yrittäneet saada hallitukselta vastauksia tähän valintaan, mutta sellaisia ei ole saatu”, Kola kertoi.

Helsingin yliopistossa toivottiin, että hallitus olisi painottanut leikkauksia korkeakouluihin, joissa opetuksen ja tutkimuksen laatu eivät ole yhtä hyviä kuin Helsingissä.

Kola sanoi pelkäävänsä, että Helsingin yliopiston kurittaminen aiheuttaa lopulta vaikeuksia koko Suomelle.

”Helsingin yliopisto on jatkossakin Suomen paras yliopisto, mutta tason ylläpitäminen tulee olemaan entistä haasteellisempaa”, hän arvioi.

Irtisanomiset toteutetaan kevään aikana. Niiden kohdentamisesta tai mahdollisista oppiaineiden lopettamisesta yliopiston johdolla ei vielä keskiviikkona ollut suunnitelmia.

Professoriliitto ja Tieteentekijöiden liitto arvostelivat keskiviikkona ankarasti Helsingin yliopiston ratkaisua toteuttaa irtisanomiset etupainotteisesti ja kertarytinällä, vaikka osa säästötarpeesta kohdistuu vasta vuoteen 2020.

Jukka Kolan mukaan kertarysäys nähtiin yliopistolla inhimillisemmäksi ratkaisuksi, koska taloudellisen tilanteen kääntymisestä ei ole näkyvissä merkkejä.

”Nyt puhutaan jo siitä, että syntyykö Suomeen kadotettu tutkijasukupolvi. Aivovuodon torppaaminen voi olla melkein mahdotonta”, Kola sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat