Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Professoriliitto suomii Helsingin yliopistoa

Toiminnanjohtaja Tarja Niemelä perää yliopistoilta vastuullisempaa työnantajapolitiikkaa.

Kaupunki
 
Mika Ranta / HS
Tarja Niemelän mukaan professoreiden ajasta jo suuri osa valuu hallintotehtäviin. Henkilöstön irtisanomiset pahentavat tilannetta.
Tarja Niemelän mukaan professoreiden ajasta jo suuri osa valuu hallintotehtäviin. Henkilöstön irtisanomiset pahentavat tilannetta. Kuva: Mika Ranta / HS
Kuka?

Tarja Niemelä

 Syntyi Oulussa 8.5.1977.

 Valmistui oikeustieteen kandidaatiksi Lapin yliopistosta vuonna 2000.

 Vakuutusoikeuden esittelijä ja tiedottajalakimies 2001–2007.

 Julkisalan järjestön Jukon neuvottelija ja vs. neuvottelupäällikkö 2007–2012.

 Suomen lakimiesliiton neuvottelujohtaja 2012–2015.

 Jukon valtiosektorin neuvottelukunnan puheenjohtaja 2012–2013 ja 2015.

 Professoriliiton toiminnanjohtaja vuoden 2016 alusta.

 Naimisissa, kaksi lasta.

Professoriliitto arvostelee ankarasti Helsingin yliopiston tyyliä hoitaa yt-neuvottelut, joiden tuloksia pantattiin kohtuuttoman pitkään. Irtisanomiset myös toteutetaan etupainotteisesti ja kertarytinällä, vaikka osa säästötarpeesta kohdistuu vasta vuoteen 2020.

”Paljon parempi ratkaisu olisi ollut katsoa vuosi kerrallaan, mitkä toimet ovat todella tarpeen”, sanoo Professoriliiton uusi toiminnanjohtaja, varatuomari Tarja Niemelä. Hänellä on pitkä kokemus neuvottelijana Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Jukossa.

Sama arvostelu kohdistuu hallituksen päätökseen jäädyttää yliopistoindeksi koko hallituskaudeksi. ”Jos maan talous lähtisikin nousuun, yliopistoja rangaistaan kovalla kädellä vielä hallituskauden loppuun asti”, Niemelä ihmettelee.

Vuoden 2010 yliopistouudistus toi lakiin yliopistoindeksin, jonka oli määrä turvata yliopistojen rahoituksen vakaus, mutta useimpina vuosina se on joko puolitettu tai jäädytetty tyystin.

Niemelä uskoo, että yt-neuvottelukierre yliopistoissa jatkuu. Kaikkiaan niissä on käyty 25 yt-neuvottelut vuoden 2012 jälkeen. Henkilöstön määrä on vähentynyt liki 4 000:lla. Itä-Suomen yliopistossa neuvottelut ovat jo kuudennet ja Tampereen teknillisessä yliopistossa kahdeksannet.

Niemelä perää yliopistoilta vastuullisempaa työnantajapolitiikkaa.

Yliopistouudistuksessa yliopistot lakkasivat olemasta valtion tilivirastoja ja ne saivat enemmän talousautonomiaa. Työnantajina ne kuuluvat nyt EK:laiseen Sivistystyönantajiin.

Niemelän mukaan yliopistojen osaaminen yt-neuvottelujen hoitamisessa vaihtelee tuntuvasti.

Joissakin yliopistoissa on aidosti etsitty korvaavia toimia henkilöstövähennyksille, ja myös luottamusmiesten esityksiä on otettu huomioon.

Esimerkiksi Turun yliopistossa ei irtisanota vaan hyödynnetään yksityisiä lahjoituksia.

Tiistaina myös Jyväskylän yliopisto ilmoitti, että rakenteita uudistetaan ilman irtisanomisia.

Aalto-yliopisto puolestaan rajasi professorit yt-neuvottelujen ulkopuolelle. Rajausta perusteltiin sillä, että Aallon professoreista iso joukko on jäämässä lähivuosina eläkkeelle.

Niemelä arvioi, että toinen syy voi olla se, ettei professoreitaan irtisanova yliopisto näyttäydy kovin houkuttelevana työpaikkana omille tai kansainvälisille huippututkijoille.

Niemelä huomauttaa toisaalta, ettei professoreitten ulkopuolelle jättäminen yt-neuvotteluista ole pelkästään hyvä asia. Hallinnollisia tehtäviä valuu yhä enemmän professoreille, kun muuta henkilöstöä irtisanotaan ja määräaikaisuuksia päättyy.

Niemelän mukaan irtisanottujen tuki ja muutosturva ovat yliopistoissa alkeellisella tasolla verrattuna yksityisen puolen työnantajiin. Esimerkiksi työllistymisvalmennusta ei Helsingin yliopistolla Niemelän mukaan ole tarjolla.

Yliopistojen lisäksi valtion tutkimuslaitokset ovat olleet myllerryksessä, kun rahoitusta on leikattu. Henkilöstöä on irtisanottu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa, Evirassa, Geologian tutkimuskeskuksessa ja Työterveyslaitoksella.

Niemelän mukaan myös tutkimuslaitosten yt-menettelyissä on puutteita, mutta muutosturvan kannalta ne on hoidettu paremmin kuin yliopistoissa.

Niemelä ihmettelee viime aikoina yleistyneitä vaatimuksia siitä, että valtiovallan pitäisi pikavauhtia karsia yliopistojen yksiköitä ja jopa kokonaisia yliopistoja.

”Keskittäminen on nyt muoti-ilmiö, vaikka ei ole mitään tutkittua tietoa siitä, että suuremmissa yksiköissä syntyisi enemmän innovaatioita. Jos keskitetään liikaa, kansallinen kilpailu kärsii”, Niemelä uskoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat