Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vallanpitäjien törsäilyä kritisoivasta graffitista tuli sekasotku Vantaalla – kaupunginjohtaja maalautti piiloon, maalarit tekivät uudestaan

Vallankäyttäjiä häpeämään pyytävä teos ei sopinut Vantaan kaupungille. ”Tämä on aika hämmentävää, kun mietitään, millä vuosikymmenellä elämme”, sanoo teoksen toinen tekijä.

Kaupunki
 
Myyrmäki-liike / Olli Berg
Kuva: Myyrmäki-liike / Olli Berg

Myyrmäki

Myyrmäessä on käyty muutaman päivän ajan keskustelua vapaan graffitiseinän kantaaottavasta teoksesta.

Viikonloppuna taiteilijat Pete ”Hende” Nieminen ja Deos maalasivat seinälle teoksen, jossa oli kolmen vantaalaisvaikuttajan kuvat ja teksti ”Hävetkää”.

Blogissaan Nieminen kertoo, että teos vastustaa nuorille suunnattujen urheilurahojen epäiltyä väärinkäyttöä. Kritisoidut henkilöt olivat Erkki Salo, Heikki Heinimäki ja Seppo Nurmi.

Salo on Myyrmäen urheilupuiston entinen toimitusjohtaja, Heinimäki on urheilupuiston entinen hallituksen puheenjohtaja ja Nurmi on Kehäyhtiöiden entinen toimitusjohtaja. Nurmi toimi Vantaan Sanomien mukaan urheilupuiston lainopillisena neuvonantajana.

Tiistaina Vantaan kaupungin työntekijät kävivät maalaamassa teoksen piiloon. Kaupunginjohtaja Kari Nenonen sanoi, ettei julkinen häpäisy edistä asian käsittelyä.

”Pyysin maalaamaan teoksen yli tiistaina. Kritiikki oli henkilöönmenevää ja loukkaavaa, ja väärinkäytösasia on jo poliisitutkinnassa”, Nenonen sanoi HS:lle keskiviikkona.

Taiteilijat päättivät maalata teoksen uudestaan. Sääolosuhteet helpottivat projektia, koska vesi oli jo valmiiksi liuottanut kaupungin päällemaalausta.

Keskiviikkoaamuna seinästä oli kuitenkin viety ne palaset, joissa oli kritisoitujen henkilöiden kasvot ja nimet. Seinän hallinnoinnista vastaa Myyrmäki-liike. Liikkeen aktiivi Petteri Niskanen sanoo, ettei tiedä, kuka uusimman käänteen takana on.

”Saimme ennen aamukahdeksaa kuvan seinästä, josta puuttui palasia. Viranomaiset näkisivät turvakamerakuvista, mitä on tapahtunut, mutta emme vielä tiedä mitä asialle teemme.”

Niskasen mukaan seinän voi kyllä korjata, koska varastossa on ylimääräisiä levyjä. Kaupunginjohtaja Nenonen ei myöskään tiennyt, kuka palaset on vienyt.

Vantaan viestintäjohtaja Päivi Rainio kertoi kuitenkin myöhemmin HS:lle, että seinästä on viety pari vaneria ”vaihdettavaksi”. Rainion mukaan kaupunki tuo vanerit takaisin.

Teoksen toinen maalaaja Nieminen on saagasta hämillään.

”Onhan tämä aika hämmentävää, kun mietitään, millä vuosikymmenellä elämme. Omalla tavallaan sensurointi myös hymyilyttää”, hän sanoi HS:lle.

”Emme halunneet loukata, ja teos pysyi hyvän maun rajoissa. Kaupunki oli eri mieltä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat