Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Useat uimahallit pitävät kiinni sortsikiellosta – turvallisuus ja hygienia huolettavat

Urheilumyyjä suosittelee miehille uimahalliin mahdollisimman tiukkaa uima-asua.

Kaupunki
 
Mitkä ovat uimashortsit? Se on hallista kiinni
Mitkä ovat uimashortsit? Se on hallista kiinni
Hiekkaiset rantapöksyt eivät sovi uimahalliin, mutta oikeista uimahousuistakaan ei aina tiedä. Helsingissä säännöt ovat hallista kiinni. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus: Kaisa Hakkarainen

Vuosaari/Itäkeskus

Useat helsinkiläiset uimahallit kieltävät edelleen uimasortsien käytön. Sortsit ovat kiellettyjä esimerkiksi Helsingin suosituimmassa uimahallissa Mäkelänrinteellä.

Kiinnostavaa uimahallipolskijan kannalta on, että hallien linja eroaa suuresti sen välillä, millaisissa sortseissa saa uida, vai saako niissä uida lainkaan.

HS esitteli sunnuntaina uimahalleissa kiistaa aiheuttavia asioita. Sortsit ovat kiistalistan kärkipäässä. Ne ovat useissa Suomen uimahalleissa kiellettyjä, vaikka esimerkiksi HS:n jutun ohessa olleeseen kyselyyn vastanneista 86 prosenttia oli sitä mieltä, että miesten pitäisi ­saada käyttää sortseja.

Nuorten, kasvavien miesten kannalta ratkaiseva ero on se, miten väljät pöksyjen pitää olla.

Mitä tiukemmin housut myötäilevät vartaloa, sitä selvemmin housut paljastavat miehisten elinten koon ja kehitysvaiheen.

”Hyväksymme kaikki uintikäyttöön tehdyt shortsit, mutta emme jalkapallo- tai koripalloshortseja. Tänä päivänä on monenlaisia materiaaleja, eikä vartalonmyötäisyys ratkaise”, sanoo Helsingin liikuntaviraston osastopäällikkö Petteri Huurre.

Linja näkyy Helsingin kaupungin omistamassa Itäkeskuksen hallissa ihan käytännössäkin: arki-iltana hyppytorniin jonottaa sortsiniekka toisensa perään. Yksi heistä on Karim Ramic.

”Uimahousut kiristää”, Ramic perustelee asuvalintaansa. ”Ja sortsit on tyylikkäämmät.”

Vuosaaren uimahalliin ei Ramicin sekä hänen kaveriensa Rafiullah Rahimin ja Yahye Issen suosimissa väljissä sortseissa olisi asiaa.

”Housujen täytyy olla sopivaa kangasta”, sanoo Eija Osuala Urheiluhallit-yhtiöstä. Myöskään naisten puvuissa ei saa olla helmoja tai huppuja.

”Helmat ja huput voivat kiinnittyä rataköysiin tai puhdistuskierron suulakkeisiin, mikä voi olla uijalle vaarallista.”

Mäkelänrinne ja Vuosaaren halli ovat Urheiluhallit-yhtiön omistamia. Helsinki omistaa halliyhtiöstä yli puolet.

Urheiluhallit perustelee tiukahkoa linjaansa myös hygienialla: sortsien mukana kulkeutuu helpommin hiekan kaltaista likaa altaisiin. ”Uima-asuohjeistuksella halutaan varmistua erityisesti allasveden hygienianasta. Mitä enemmän epäpuhtauksia altaaseen kulkeutuu, sitä enemmän automatiikka syöttää kemikaaleja, kuten klooria”, sanoo liikuntapäällikkö Eija Holmala.

”Tämä on hyvin tärkeää uimareille. On kivempi uida vedessä, jossa ei ole turhaa liikaa kemikaaleja.”

Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliitto laati pari vuotta sitten oppaan, jossa todettiin, että sortsit on yleensä uimahalleissa kielletty.

”Mutta ei niin, että se olisi meidän kantamme. Emme me ole taho, joka määrää, hyväksyy tai hylkää uima-asuja”, sanoo liiton tekninen asiantuntija Ilpo Johansson.

Hän ymmärtää halleja, jotka pitävät tiukan linjan: jos sortsipolitiikassa annetaan periksi, voidaan avata portit pomppimiselle, peseytymättömyydelle ja uima-asussa saunomiselle.

”50 vuotta halleissa käyneet kantasuomalaiset eivät sellaista katsele”, Johansson arvelee.

Uima-asuja myyvissä urheiluliikkeissä tiedetään, että hallien uimahousupolitiikka on veteen piirretty viiva.

”Kun joku tulee ostamaan uimahousuja, kysyn yleensä, tulevatko ne uimahallikäyttöön vai lomareissulle”, kertoo Stina Suominen Kampin Stadium-liikkeestä.

”Uimahalliin neuvon aina ostamaan tiukat, ettei ainakaan tule sanomista siitä, että olisin täällä sanonut väärin.”

Urheiluhallit Oy pyörittää Helsingissä useita uimahalleja. Helsinki omistaa kokonaan itse vain Itäkeskuksen, Pirkkolan, Jakomäen ja Yrjönkadun hallit.

Uimavalvojan sortsituomio: altaaseen vai ei? HS.fi/hstv
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat