Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ensin haluttiin purkaa, nyt palkita – Sompasaunasta Helsingin kulttuuriteko

Sompasauna sai palkinnon omalaatuisesta luovuudesta

Kaupunki
 
Jussi Nukari
Sompasauna kesällä 2014.
Sompasauna kesällä 2014. Kuva: Jussi Nukari

Helsingin kulttuuriteko -palkinnon on saanut tänä vuonna Sompasauna.

Kulttuuri- ja kirjastolautakunta valitsi voittajan yleisöltä tulleiden satojen ehdotusten joukossa. Perusteluissa painotettiin Sompasaunan yhteisöllisyyttä ja omalaatuista luovuutta, joka ilahduttaa arjessa sekä kaupunkilaisia että matkailijoita.

”Kaikille avoin löylypaikka on rakennettu talkoovoimin, purettu ja jälleen rakennettu, ilman minkään valtakunnan tukea. On korkea aika antaa saunojen sankareille kaupungin virallinen tunnustus”, perusteli lautakunnan puheenjohtaja Jukka Relander (vihr) päätöstä tiedotteessa.

Sompasaunaseuran hallituksen jäsen Timi Wahalahti arvelee, että palkinto kertoo isosta asennemuutoksesta kaupunkikulttuuriin ja saunakulttuuriin.

”Alkuun ajattelimme, että saunan on pysyttävä salaisuutena tai kaupunki tulee ja vie sen meiltä pois. Niinhän sitten kävikin. Ja nyt saimme palkinnon”, Wahalahti summaa.

Sompasauna on kesäisin ilmaiseksi kaikille avoinna ympäri vuorokauden. Ensimmäinen sauna syntyi, kun löytyi hylätty puukiuas. Sen ympärille saunan perustajat kokosivat joutomaalle Kalasataman eteläkärkeen rojuista saunan.

Kaupungin ja saunan yhteiselo ei aina ole sujunut yhtä harmonisesti kuin nyt. Ensimmäisen saunan kaupunki purki kesän päätteeksi, 2013 sama tapahtui kesken kesän. Sitten vuokrasopimus järjestyi kiinteistöviraston ja vastaperustetun yhdistyksen eli Sompaseura ry:n välille, mutta 2014 ilkivallantekijät tyrkkäsivät saunan mereen.

Koettelemuksista selvittiin tietenkin talkooporukalla.

”Saunan ympärille on kasvanut suuri yhteisö. Joka kesä tulee mukaan mielettömän paljon uusia ihmisiä rakentamaan saunaa”, kertoo Wahalahti. Kaikki on toiminut vapaaehtoistyön ja lahjoitusten varassa. Saunan ympärille syntyy myös tapahtumia kuten viime vuonna kesätanssiaiset, joihin tuli lopulta yli tuhat ihmistä.

Talveksi sauna on yleensä lukittu lukuun ottamatta pikkusaunaa, johon pitää tuoda omat puut. Juhlan kunniaksi isokin sauna on kuitenkin lauantaina avoinna kaikille kello 17.30 ja paikalle on myös tuotu polttopuita ja muita tykötarpeita.

Palkinto on arvoltaan 5 000 euroa. Se jaettiin nyt seitsemännen kerran. Kunniamaininnan saivat Mustikkamaalla toimiva yhteisökahvila MuuMaa ja näyttelijä Noora Dadu Minun Palestiinani -esityksestä Teatteri Takomossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat