Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jurase Park -dinosaurus­puisto hämmentää Vantaalla: rahoituskumppani vetäytyi, kaupunki pyytää selvityksiä

Vantaa pyytää Kivistöön suunnitellulta Jurase Parkilta selvitystä rahoituksen järjestämisestä. Rahoituskumppani vetäytyi, koska pitää tekijänoikeuksia epäselvänä ja taloustietoja puutteellisina.

Kaupunki
 
Jurase Park
Jurase Parkista on olemassa useita havainnekuvia.
Jurase Parkista on olemassa useita havainnekuvia. Kuva: Jurase Park
Fakta

Jurase Park

 Dinosaurusaiheinen elämyspuisto, jota suunnitellaan Vantaan Kivistöön.

 Puistolle on olemassa neljän hehtaarin suunnitteluvaraus.

 Joukkorahoituskampanjalla yritetään kerätä puistoa varten 1,5 miljoonaa euroa. Kiinasta on tarkoitus saada kymmenen miljoonaa euroa.

 Julkisuuteen nousseiden epäilysten takia Vantaan kaupunki on pyytänyt yhtiöltä lisäselvitystä rahoituksen hankkimisesta.

Vantaan Kivistöön suunniteltu dinosaurusteemainen elämyspuisto on vastatuulessa. Kaupunki varasi hankkeelle alueen, mutta oli torstaina lähettämässä selvityspyynnön julkisuuteen nousseista hankaluuksista.

HS uutisoi lokakuussa, että teemapuistoon suunnitellaan muun muassa 5D-elokuvateatteria, ruokailukeidasta, arkeologista kaivausaluetta sekä puuhapuistoa lapsille.

Yrityspalvelujohtaja Leea Markkula-Heilamo kertoo, että Vantaan kaupungin epäilykset nousivat, kun joukkorahoitusta keräämään lupautunut yhtiö Fundedbyme vetäytyi hankkeesta alkuviikosta.

”Meitä askarruttaa, miten rahoitus saadaan kuntoon. Lähetämme torstaina kirjeen, jossa annamme viikon selvitysaikaa”, Markkula-Heilamo sanoo.

Vantaan selvityspyynnöstä kertoi ensimmäisenä Vantaan Sanomat.

Joukkorahoitusta piti kerätä helmikuun loppuun mennessä noin 1,5 miljoonaa euroa. Koko hankkeen budjetti on yli 13 miljoonaa, josta 10 miljoonaa saadaan yhtiön mukaan Kiinasta pääomalainana.

Fundedbyme-yhtiön Suomen maajohtaja Niclas Ahlström kertoo yhtiönsä vetäytyneen hankkeesta, koska kaikkia tarvittavia dokumentteja ei saatu.

”He eivät läpäisseet seulaamme. Taloustietoja ei ollut riittävän hyvin kerrottu sijoittajille, ja tekijänoikeusasiat vaikuttivat epäselviltä. Maanantaina päätimme, että emme missään nimessä jatka yhteistyötä”, Ahlström sanoo.

Hän on pyytänyt Jurase Parkia ottamaan yhteistyötiedot pois sivuiltaan. Sivuilla kuitenkin näkyy markkinointivideo, jossa Ahlström itse puhuu.

”Markkinointivideot tehdään aina hyvissä ajoin. Siksi puhun videolla itsekin. Meillä ei kuitenkaan ole enää mitään tekemistä hankkeen kanssa.”

Jurase Park -puiston sivuilla kuitenkin kerrotaan, että rahoituskampanja on vielä käynnissä. Teemapuiston puhemies Jorma Leppäniemi vakuuttaa, ettei hanke ole jäissä.

”Joukkorahoituskampanja jatkuu. Se vain kulkee omien sivujemme kautta.”

Jurase Park Oy:n omistaa Leppäniemen vaimo Sumalee SaeLeaw. Leppäniemen taustoista kirjoitti esimerkiksi Suomen Kuvalehti. Jutussa mainitaan, että hän on saanut ehdollisen tuomion useista törkeistä petoksista. Lisäksi kerrotaan hänen aikaisemmasta yrityksestään nimeltään Perhemediat, jolta on viety kymmeniä tapauksia käräjille.

Viittauksiin Suomen Kuvalehden ja Länsiväylän nostamiin epäkohtiin Leppäniemi vastaa turhautuneena.

”Tässä on mennyt puurot ja vellit sekaisin. Yritin vastata epäilyksiin, mutta minua ei kuunneltu”, Leppäniemi sanoo.

Hän vetoaa siihen, ettei edes ole puistossa mukana muuten kuin laitemyyjänä. Laitteet ja suurin osa rahoituksesta tulee aasialaisyhtiöiltä.

”Hoidan vain kiinalaisten puolesta sen, että saamme tämän puiston pystyyn ja myymme laitteet.”

Lisäksi Leppäniemi sanoo hoitavansa haastattelut, koska SaeLeaw ei puhu suomea.

Jurase Parkin Facebook-sivulle on jo kirjoitettu humoristisia ”arvioita” ja viittauksia Hämeenlinnaan puuhattuun Sunny Car Center -autokauppaan. Tämän Leppäniemi kuittaa sillä, että tässä maailman tilassa halutaan rakentaa negatiivisuutta.

”Olemme arvelleet, että teksteistä moni on saman ihmisen kirjoittamia.”

Tekijänoikeusongelmat Jurassic Park -teeman käytöstä Leppäniemi sälyttää alihankkijoiden vastuulle.

”Kyllä me luotamme yhteistyötahoihimme. Ne ovat Kiinan suurimpia tavarantoimittajia.”

Jurase Park
Sumalee SawLeaw omistaa Jurase Park Oy:n.
Sumalee SawLeaw omistaa Jurase Park Oy:n.
Jurase Park
Jurase Parkin havainnekuvissa näkyy isoja dinosauruksia, jotka yhtiö kertoo tilaavansa Aasiasta.
Jurase Parkin havainnekuvissa näkyy isoja dinosauruksia, jotka yhtiö kertoo tilaavansa Aasiasta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat