Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oleskeluluvan saaneille metsästetään asuntoja nyt yksityisiltä markkinoilta – asuntopula kärjistyy äärimmilleen keväällä

Espoon kaupunki ja yleishyödyllinen Y-säätiö ovat jo sopineet, että ne vuokraavat yksityisiltä vuokra-asuntoja, joihin ohjataan kiireellisessä asumistarpeessa olevia

Kaupunki
 
Sisäministeriön Nerg: Noin 60 prosenttia turvapaikanhakijoista käännytetään
Sisäministeriön Nerg: Noin 60 prosenttia turvapaikanhakijoista käännytetään
Sisäministeriön ylimpänä virkamiehenä toimiva kansliapäällikkö Päivi Nerg uskoo, että kaksi kolmasosaa Suomeen saapuneista noin 32 000 turvapaikanhakijasta tulee saamaan kielteisen päätöksen. Toimittaja ja editointi: Mark Autio.

Ympäristöministeriö alkaa kokeilla vuokra-asuntojen välivuokrausta kaikille kiirellisessä asumistarpeessa oleville. Ensimmäinen sopimus on tehty Espoon kaupungin ja yhteishyödyllisen Y-säätiön kanssa.

Yksityinen vuokra-asunnon omistaja saa valtiolta kahden kuukauden vuokran ja maksusitoumuksen vuokravakuudesta, jos hän vuokraa asuntonsa Y-Säätiön kautta.

Kokeilu aloitetaan maaliskuun alussa.

”Yksityiset ovat jo tarjonneet asuntoja. Myös kaupungilla itsellään on sopivia vuokra-asuntoja, jotka osoitetaan oleskeluluvan saaneille”, kertoo erityisasiantuntija Peter Fredriksson ympäristöministeriöstä.

Erilaisia tukijärjestöjä on houkuteltu mukaan kokeiluun, ja ministeriö suunnittelee lisäävänsä asumisneuvontaan tarkoitettuja määrärahoja. Järjestöjen kanssa on tarkoitus sopia asiasta ensi viikolla.

”Järjestöjen ammattilaiset auttavat ja neuvovat uusia vuokralaisia asumisen arjessa ja mahdollisissa ongelmissa”, Fredriksson lupaa.

Seuraavaksi testausta laajennetaan Vantaalle ja Helsinkiin toukokuun alussa. Molempien kaupunkien kanssa neuvottelut ovat jo pitkällä.

Fredriksson arvioi, että kokeilulla saadaan 400–500 vuokra-asuntoa. ”Ei tällä asunto-ongelmaa ratkaista, mutta vähäinenkin lisäys tulee tarpeeseen”, Fredriksson sanoo.

Myös muut suuret kaupungit harkitsevat lähtevänsä mukaan kokeiluun.

Fredrikssonin vetämä työryhmä luovutti asunto-ongelmaa selvittävän raportin perjantaina asuntoasioista vastaavalle ministeri Kimmo Tiilikaiselle (kesk).

Keväällä ja alkukesästä maahanmuuttovirastosta alkaa tulla tuhansia oleskelulupapäätöksiä. Sisäministeriö arvioi, että hakijoista noin kolmannekselle eli noin 10 000–12 000 ihmiselle myönnetään suojelun tarpeen perusteella oleskelulupa.

Kun turvapaikanhakija saa oleskeluluvan, hänellä on pari kuukautta aikaa muuttaa pois vastaanottokeskuksesta. Kuntapaikkojen vähyyden vuoksi neljä viidestä on muuttanut pois vastaanottokeskuksen henkilökunnan avustuksella. Vastaanottokeskuksen sosiaalityöntekijä on avustanut asunnon etsimisessä ja vuokrasopimuksen solmimisessa.

Maahanmuuttoviranomaisten mukaan yli puolet vastaanottokeskuksista lähteneistä on muuttanut tähän asti pääkaupunkiseudulle tai maakuntien kasvukeskuksiin kuten Tampereelle, Turkuun ja Ouluun. Näin käynee nytkin.

Viime vuonna pääkaupunkiseudulle muutti lähes 6 000 oleskeluluvan saanutta sekä perheidenyhdistämisen kautta tullutta

Asuntopula pahenee entisestään suurissa kaupungeissa. Jo tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla jonottaa kohtuuhintaista vuokra-asuntoa liki 40 000 hakijaa. Heistä erittäin kiireellisessä asunnon tarpeessa on 14 000.

Mikäli vuokra-asuntoja ja asumiseen tukea ei pystytä järjestämään riittävästi, Fredrikssonin mukaan on varauduttava erilaisiin väliaikais- ja kriisiratkaisuihin. Asumisratkaisuja joudutaan järjestämään ehkä nopeallakin aikataululla.

Vastaanottokeskuksina toimii käyttötarkoituksiltaan, varustetasoltaan ja yleiseltä kunnoltaan monenlaisia rakennuksia kuten toimisto- ja teollisuustiloja, kouluja ja oppilaitoksia.

Pääsääntöisesti näitä tiloja ei voida käyttää pysyvässä asuntotarkoituksessa, ja käyttötarkoituksen muutos tilapäiseenkin asumiseen edellyttää rakennuslupaa.

Työryhmä pohtii, että luvan saaminen voisi onnistua, jos rakennusta käytetään enintään viisi vuotta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat