Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sähkötupakka räjähti kasvoille – Helsingissä hoidettu ensimmäistä silmävamma­potilasta sähkötupakan vuoksi

Hyksin silmäklinikalla on tällä viikolla leikattu mies, jonka kasvojen lähellä räjähti sähkötupakka.

Kaupunki
 
Timo Jaakonaho / Lehtikuva
Räjähtäneen sähkötupakan merkki ei ole tiedossa.
Räjähtäneen sähkötupakan merkki ei ole tiedossa. Kuva: Timo Jaakonaho / Lehtikuva

Helsingissä on hoidettu tällä viikolla ensimmäistä potilasta, joka on saanut vakavia vammoja silmiinsä kädessä räjähtäneen sähkötupakan vuoksi.

Tapaus on ensimmäinen Hyksin silmätautien klinikalla. Mies on leikattu tällä viikolla. On vielä epävarmaa, miten hyvin hän näkee tämän jälkeen.

”Meidän tietoomme ei ole tullut, että tällaista olisi tapahtunut muuallakaan Suomessa, mutta tätä emme voi sanoa täysin varmasti”, sanoo nuorta miestä ensimmäisenä hoitanut lääkäri Joni Turunen.

Räjähtäneen sähkötupakan merkki ei ole tiedossa. Yhdysvalloissa on jo sattunut ainakin 25 tapausta, joissa sähkötupakka on räjähtänyt. Räjähdykset ovat sielläkin harvinaisia. Viranomaiset kuitenkin varoittavat Yhdysvalloissa, että sähkötupakan rakenne tekee siitä vaarallisen, jos laitteen akku menee epäkuntoon.

Silmäklinikalla hoidetun miehen silmässä on ollut sisäistä verenvuotoa. Lisäksi silmän värikalvo on osittain repeytynyt, silmäkuopan seinämiin on tullut murtumia ja silmäluomiin voimakasta turvotusta. Kulmakarvan lähelle on tullut haava, josta on poistettu metallin kappaleita. Käsiin tuli palovammoja.

Mies on leikattu ja leikkauksessa on varmistunut, että silmä ei ole puhjennut. Hänen hoitonsa jatkuu eikä vielä voida ennustaa, onko onnettomuudella vaikutuksia hänen näkökykyynsä.

Sähkötupakan käytöstä ei vielä ole juuri pitkäkestoista tutkimusta, mutta viime aikoina on esimerkiksi raportoitu tupakan makunesteiden altistavan harvinaiselle keuhkotaudille. Eduskunta käsittelee helmikuussa lakiesitystä, joka tekisi myynnistä luvanvaraista mm. siksi, että sähkötupakka ei näyttäisi sittenkään auttavan tupakoinnin lopettamista kovin tehokkaasti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat