Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ministeriöltä uusi kokeilu asuntopulaan –asuntoja aletaan vuokraamaan yksityisiltä

Espoon kaupunki ja yleishyödyllinen Y-säätiö ovat jo sopineet, että ne vuokraavat yksityisiltä vuokra-asuntoja, joihin ohjataan kiireellisessä asumistarpeessa olevia.

Kaupunki
 

Ympäristöministeriö alkaa kokeilla vuokra-asuntojen välivuokrausta kaikille kiireellisessä asumistarpeessa oleville. Ensimmäinen sopimus on tehty Espoon kaupungin ja yhteishyödyllisen Y-säätiön kanssa.

Yksityinen vuokra-asunnon omistaja saa valtiolta kahden kuukauden vuokran ja maksusitoumuksen vuokravakuudesta, jos hän vuokraa asuntonsa Y-säätiön kautta. Kokeilu aloitetaan maaliskuun alussa.

”Yksityiset ovat jo tarjonneet asuntoja. Myös kaupungilla itsellään on sopivia vuokra-asuntoja, jotka osoitetaan oleskeluluvan saaneille”, kertoo erityisasiantuntija Peter Fredriksson ympäristöministeriöstä.

Erilaisia tukijärjestöjä on houkuteltu mukaan kokeiluun, ja ministeriö suunnittelee lisäävänsä asumisneuvontaan tarkoitettuja määrärahoja. Järjestöjen kanssa on tarkoitus sopia asiasta ensi viikolla.

”Järjestöjen ammattilaiset auttavat ja neuvovat uusia vuokralaisia asumisen arjessa ja mahdollisissa ongelmissa”, Fredriksson lupaa.

Kokeilua laajennetaan Vantaalle ja Helsinkiin toukokuun alussa. Molempien kaupunkien kanssa neuvottelut ovat jo pitkällä.

Fredriksson arvioi, että kokeilulla saadaan 400–500 vuokra-asuntoa. ”Ei tällä asunto-ongelmaa ratkaista, mutta vähäinenkin lisäys tulee tarpeeseen”, Fredriksson sanoo.

Fredrikssonin vetämä työryhmä luovutti asunto-ongelmaa selvittävän raportin perjantaina asuntoasioista vastaavalle ministeri Kimmo Tiilikaiselle (kesk).

Asuntopula kärjistyy keväällä. Keväällä ja alkukesästä maahanmuuttovirastosta alkaa tulla tuhansia oleskelulupapäätöksiä.

Sisäministeriö arvioi, että hakijoista noin kolmannekselle eli noin 10 000–12 000 ihmiselle myönnetään suojelun tarpeen perusteella oleskelulupa.

Kun turvapaikanhakija saa oleskeluluvan, hänellä on pari kuukautta aikaa muuttaa pois vastaanottokeskuksesta.

Kuntapaikkojen vähyyden vuoksi neljä viidestä on muuttanut pois vastaanottokeskuksen henkilökunnan avustuksella. Vastaanottokeskuksen sosiaalityöntekijä on avustanut asunnon etsimisessä ja vuokrasopimuksen solmimisessa.

Maahanmuuttoviranomaisten mukaan yli puolet vastaanottokeskuksista lähteneistä on muuttanut tähän asti pääkaupunkiseudulle tai maakuntien kasvukeskuksiin, kuten Tampereelle, Turkuun ja Ouluun.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat