Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin yliopistoon jopa 25 000 euron maksut

Helsingin yliopisto ryhtyy perimään 10 000–25 000 euron lukuvuosimaksuja EU- ja Eta-maiden ulkopuolelta tulevilta syksyllä 2017.

Kaupunki
 
Kristiina Lehto
Helsingin yliopiston päärakennus.
Helsingin yliopiston päärakennus. Kuva: Kristiina Lehto

Helsingin yliopisto ryhtyy perimään lukuvuosimaksuja EU- ja Eta-maiden ulkopuolelta tulevilta uusilta tutkinto-opiskelijoilta elokuun alusta 2017. Eduskunnan viime vuoden lopulla hyväksymät lainmuutokset mahdollistaisivat maksujen perimisen jo tänä vuonna.

Maksu on vieraskielisissä kandidaatti- ja maisteriohjelmissa 10 000–25 000 euroa. Maksujen suuruus määräytyi kansainvälisen vertailuaineiston perusteella.

Koulutusohjelmakohtaisen lukuvuosimaksun suuruudesta päätetään toukokuun loppuun mennessä.

”Nykyisillä opiskelijoilla ei ole syytä huoleen, sillä uudet maksut koskevat ainoastaan opiskelijoita, jotka aloittavat opintonsa syyslukukaudella 2017”, kertoo Helsingin yliopiston kansainvälisten asioiden päällikkö Markus Laitinen yliopiston tiedotteessa.

Helsingin yliopistossa on tällä hetkellä Laitisen mukaan yhteensä noin 1 200 ulkomaalaista opiskelijaa, joista 900 opiskelee maisteriohjelmissa.

EU- ja Eta-maiden ulkopuolisten opiskelijoiden osuus on noin 70 prosenttia.

Päätös ohjelmakohtaisista maksuista uusien opiskelijoiden osalta tehdään vuosittain.

Saatua rahoitusta luvataan käyttää ainakin suurimmaksi osaksi kansainvälisten ohjelmien ja palvelujen kehittämiseen.

Laissa edellytetään, että yliopistolla on myös apurahaohjelma. Apuraha myönnetään opiskelijan oman hakemuksen perusteella.

”Kilpailussa parhaista opiskelijoista toimivalla apurahaohjelmalla on suuri merkitys rekrytoinnin tukemisessa ja opiskelijoiden sitouttamisessa”, Laitinen sanoo tiedotteessa.

Lappeenrannan teknillinen yliopisto ilmoitti jo viime vuoden puolella, että se on päättänyt maksun suuruudeksi 10 000 euroa vuodessa. Laissa määrätään, että vuosimaksu on ainakin 1 500 euroa.

Ulkomaalaisten lukukausimaksuja ovat eniten vastustaneet opiskelijajärjestöt, joiden mukaan maksut karsisivat tulijoiden joukkoa, kuten on käynyt ainakin alkuun myös Ruotsissa ja Tanskassa. Norjassa hallitus luopui maksukaavailuista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat