Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Putkirikosta laaja vesivahinko Helsingin Tuomiokirkkoon – Vuodon huomannut kanttori: ”Kuin suihkukone olisi lentänyt katedraalin yli”

Kulttuurihistoriallisesti merkittävän kirkon arvokkaimmat esineet, kuten esimerkiksi urut, näyttävät säästyneen vahingoilta. Lauantaille suunniteltua vihkimistä, kastetta ja iltakirkkoa ei tarvinnut perua.

Kaupunki
 
Vesivahinko aiheutti vakavia vaurioita Helsingin tuomiokirkolle
Vesivahinko aiheutti vakavia vaurioita Helsingin tuomiokirkolle
Sprinkleriputken rikkoutuminen aiheutti vakavan vesivahingon Helsingin tuomiokirkossa perjantaina illalla kello kymmenen jälkeen. Kulttuurihistoriallisesti arvokkaaseen kirkkorakennukseen valui kuutioittain vettä. Kirkon henkilökunta selvittelee parhaillaan vahinkojen laajuutta. Video: Lari Malmberg.

Sprinkleriputken rikkoutuminen aiheutti vakavan vesivahingon Helsingin tuomiokirkossa perjantaina illalla kello kymmenen jälkeen.

Päivystävä palomestari Timo Ustinov Helsingin pelastuslaitokselta kertoo, että vaurioituneesta putkesta ehti valua kulttuurihistoriallisesti arvokkaaseen kirkkorakennukseen kuutioittain vettä. Tarkkaa määrää hän ei kuitenkaan pystynyt arvioimaan.

”Massiivinen vesivahinko”, Ustinov kuvailee.

Tuomiokirkkoseurakunnan pääsuntio Petri Oittinen kertoi varhain lauantaiaamuna, että kirkkosalissa oli vettä pahimmillaan muutama sentti.

”Salissa oli vettä nilkkoihin asti.”

Arvokkain irtaimisto, kuten urut ja muut musiikki-instrumentit, eivät Oittisen mukaan kuitenkaan vaurioituneet vesivahingossa.

Siitä, onko vesi vahingoittanut kirkon rakenteita, ei ole vielä tietoa.

”Tästä ei ole osviittaa. Mutta tietysti tämä uhkakuva ymmärretään, ja siitä kiinteistöjohto tiedottaa ensi viikon aikana, kun tietoa tulee lisää.”

Oittinen kertoi lauantaina iltapäivällä, että Tuomiokirkon pääsalin tapahtumat järjestetään vesivahingosta huolimatta normaalisti.

Putkirikko sattui yhdessä Tuomiokirkon kulmatorneista.

Yksi sprinkleriputkista oli Ustinovin mukaan rikkoutunut liitoskohdasta. Rikkoutumisen syy ei ole vielä selvillä, Ustinov sanoi lauantaiaamuna.

”En kuitenkaan heti lähtisi epäilemään lämpötilanvaihtelua. Selvittely jatkuu.”

Sprinkleriputkissa on kova paine, ja vettä saattoi suihkuta putkesta satoja litroja minuutissa. Vesi valui portaita pitkin ja liikutteli irtainta tavaraa.

Vesi virtasi valtoimenaan kirkosta portaita pitkin alas Senaatintorille.

”Hyvä tuuri kävi siinä, että vesi tuli suurelta osin yhden kupolin sisäänkäynnistä ulos. Portaat olivat pahimmassa vaiheessa melkoinen vesiputous.”

Vesi suihkusi alas Tuomiokirkon portaita
Vesi suihkusi alas Tuomiokirkon portaita
Putkirikko aiheutti laajan vesivahingon Helsingin Tuomiokirkossa myöhään perjantaina. Portaita syöksynyttä vesisuihkua kuvattiin "suihkulähteeksi". Video on lukijan kuvaama. Kuvaus: Stefan Thesslund.

Vesivuodon havaitsi kirkossa harjoittelemassa ollut kanttori Harri Viitanen. Hänen mukaansa vesi kohisi sisätiloissa äänekkäästi.

”Oli kuin suihkukone olisi lentänyt katedraalin yli.”

Hän kertoo soittaneensa 112-hälytysnumeroon kello 22.26.

Viitasen mukaan veden paine puski ulko-oven auki, ja sisätilojen rakenteita sinkosi useiden metrien päähän ovesta. Sitten vesi jatkoi matkaansa Senaatintorille kirkon rappusia pitkin.

”Oli kuin Imatran kosket olisivat pauhanneet”, Viitanen kertoo.

Pelastuslaitos aloitti kirkon kuivattamisen sen jälkeen, kun vedentulo oli saatu katkaistua. Jo aamuyöllä pelastuslaitoksen toimenpiteet kirkolla olivat ohi.

”Tilanne on siirtynyt jälkivahingontorjuntaan. Käsitykseni mukaan saimme kirkkosalista veden niin hyvin pois, että uskon, että sen voisi tänään normaalisti avata”, Ustinov sanoi lauantaiaamuna.

Pääsuntio Oittisen mukaan viikonlopulle sovittuja pääsalin tapahtumia ei peruta. Päivän ohjelmassa on vihkiminen, kaste ja jumalanpalvelus kello 18. Sunnuntain messu pidetään suunnitellusti kello kymmeneltä.

Keskiviikkona Tuomiokirkossa on vuorossa valtiopäivien ekumeeninen avajaisjumalanpalvelus, kun eduskunta palaa joulutauoltaan.

Sen sijaan Tuomiokirkon holvisto eli krypta pidetään toistaiseksi suljettuna. Siellä pidetään hartauksia ja taidenäyttelyitä. Kesäisin kryptassa on kahvila.

”Kryptan tilanteesta teimme toimiston johdon kanssa päätöksen, että se on pois käytöstä ainakin ensi viikon siellä tehtävien huoltotehtävien ja vaurioiden kartoittamisen vuoksi. Ensi viikolla selviää jatko”, Oittinen sanoo.

Seurakunnan mukaan krypta rakennettiin alun perin kirkon kellariksi, ja siellä säilytettiin muun muassa halkoja.

Ustinov arvioi, että runsaasta vedentulosta huolimatta kirkon arvokkaimmat esineet, kuten esimerkiksi urut, ovat säästyneet vahingoilta.

Vahinkojen selvittely kuitenkin jatkuu. Ustinovin mukaan tarkempi selvitystyö vesivahingon vaatimista toimenpiteistä käynnistetään heti.

Ustinov ei muista, milloin vastaavaa vesivahinkoa olisi tapahtunut kulttuurihistoriallisesti arvokkaissa rakennuksissa Helsingissä. Myös pääsuntio Oittinen sanoo, että vesivahinko oli poikkeuksellinen.

”Olen ollut täällä 35 vuotta pääsuntiona. Tätä mittaluokkaa ei ole missään nimessä tapahtunut, mutta kryptassa on joskus ollut haittaa sulamisvesistä. 20–25 vuotta sitten oli vähän vastaavantyyppinen sprinklerihajoaminen, mutta se oli erilainen kokoluokaltaan”, Oittinen sanoo.

Hän kertoo viettäneensä ison osan yöstä Tuomiokirkolla. Tilojen kuivattaminen jatkui läpi yön, ja se jatkuu yhä lauantaina.

”Tämä on ollut mieliin pysyvästi jäävä tapahtuma, kun miettii rakennuksen merkitystä Helsingille ja koko maalle.”

Senaatintorin laidassa kohoava Tuomiokirkko on Helsingin hiippakunnan pääkirkko. Nikolainkirkkona ja Suurkirkkona aiemmin tunnettu rakennus on valmistunut vuonna 1852. Se on osa Helsingin historiallista empire-keskustaa.

Tuomiokirkon tilaisuuksissa käy vuosittain noin puoli miljoonaa ihmistä eri puolilta maailmaa.

Olitko paikalla? Lähetä ottamasi kuva tai video osoitteeseen hs.online@hs.fi.

Toni Tukiainen
Kirkkosalissa arvokkaimmat esineet kuten urut näyttävät säästyneen vahingoitta.
Kirkkosalissa arvokkaimmat esineet kuten urut näyttävät säästyneen vahingoitta.
Toni Tukiainen
Pelastuslaitoksen mukaan vettä valui kuutioittain kirkkoon. Sitä sy
Pelastuslaitoksen mukaan vettä valui kuutioittain kirkkoon. Sitä sy
Juhani Niiranen / HS
Vesi syöksyi pitkin Tuomiokirkon portaita perjantaina illalla noin kello yhdentoista aikaan.
Vesi syöksyi pitkin Tuomiokirkon portaita perjantaina illalla noin kello yhdentoista aikaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat