Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yliopiston irtisanomiset huolestuttavat Helsingin johtoa – tuhannen akateemisen väheneminen on suuri lovi kaupungin verotuottoihin

Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen odottaa valtiovallan vastaantuloa kasvavan työttömyyden torjumiseksi ja korkeakoulujen koulutuksen tason turvaamiseksi

Kaupunki
 
Laura Oja
Helsingin kaupunginjohtaja, ylipormestari Jussi Pajunen
Helsingin kaupunginjohtaja, ylipormestari Jussi Pajunen Kuva: Laura Oja

Helsingin kaupunginjohtaja, ylipormestari Jussi Pajunen (kok) on ollut joulukuusta saakka virkavapaalla. Hän aloittaa työnsä keskiviikkoaamuna.

Uutiset Helsingin yliopiston yt-neuvotteluista, irtisanomisista ja väen vähennyksestä ovat toki tavoittaneet myös kaupunginjohtajan. Pajunen on myös Helsingin yliopiston hallituksen jäsen.

Yliopisto on suuri työllistäjä Helsinginkin kokoisessa kaupungissa. Kun pienemmissä kaupungeissa suuret työnantajat ovat irtisanoneet tai jopa lopettaneet kokonaan toimintansa, valtiovalta on kiirehtinyt apuihin lupaamalla erilaisia tukia ja sopeuttamispaketteja.

Miten on Helsingin laita, kaupunginjohtaja Pajunen?

”Valtiovallan yhteydenottoja kommentoin vasta keskiviikkona, kun aloitan työt. On aivan luonnollistakin, että virkavapaalla ollessani minuun ei ole oltu yhteydessä”, Pajunen sanoi maanantaina.

Yliopistoa odottaa lähes tuhannen työntekijän lähtö, osa eläkkeelle siirtymisen, osa määräaikaisen työsuhteen päättymisen ja osa suoran irtisanomisen kautta.

Viime viikolla uutisoitiin, että Aalto-yliopisto irtisanoo lähes 200 työntekijää. Työpaikkoja häviää yli 300. Näihin toimiin on korkeakoulut pakottanut maan hallituksen korkeakoulutuksen määrärahoihin kohdistamat leikkaukset.

Pajunen kertoo tapanaan olevan, että eri hallitusten jäsenenä hän jättää kommentoinnit puheenjohtajalle. Niinpä hän ei halua kommentoida Helsingin yliopistonkaan tilannetta sen hallituksen jäsenenä. Kaupunginjohtajana hän odottaa valtiovallan vastaantuloa kasvavan työttömyyden torjumiseksi ja täkäläisten korkeakoulujen koulutuksen tason turvaamiseksi.

”Valtakunnan talouden tilanne on hankala, ja se kohdistuu joka puolelle Suomea. Työttömyys on lisääntynyt myös Helsingin seudulla. Nyt on erittäin tärkeää, että yhdessä valtiovallan kanssa etsitään ratkaisuja”, Pajunen sanoi.

Pajunen korosti tiedostavansa Helsingin yliopiston merkityksen paitsi Helsingille, myös koko Suomelle. Samaa tiedostamista odotetaan nyt valtiolta.

”Suomalainen menestys, ja Suomen menestys, on pohjautunut korkeaan osaamiseen. Yliopistot ovat koulutusjärjestelmän keihäänkärkiä. Valtiovallalla on suuri vastuu järjestelmän tasokkuuden säilymisessä.”

Helsingissä ja Aalto-yliopiston osalta Espoossa on kaksi suurta ja tasokasta korkeakoulua, jotka ovat panostaneet kansainvälistymiseen, muistuttaa Pajunen. Tätä panostusta ei nyt tulisi tärvätä.

”Helsingin yliopisto ja Aalto-yliopisto ovat panostaneet voimakkaasti kansainvälistymiseen, ja tulokset ovat olleet hyviä. Nyt on tärkeää toimia niin, ettei tehty työ mene hukkaan”, Pajunen sanoi.

Mitä nämä turvaamistoimet konkreettisesti olisivat, sitä Helsingin ja valtion johtojen tulee juuri yhdessä pohtia. Nyt tehtyjen henkilöstövähennysten seuraukset nähdään Pajusen mukaan viipeellä, aikaisintaan 4–5 vuoden kuluttua.

”Kaupunkina, yhdessä valtiovallan kanssa, kannamme suurta vastuuta siitä, että turvataan Suomen menestyminen ja sen perusta, erinomainen koulutusjärjestelmä kaikilla tasoilla”, Pajunen sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat