Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oikeus tuomitsi oppilaitoksen edustajan syrjinnästä – espoolaismies menetti opiskelupaikan kuurouden vuoksi

Helsinki Design Schoolin toimitusjohtaja sai syrjinnästä sakkorangaistuksen.

Kaupunki
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Espoolainen Oskari Salomaa osallistui oikeudenkäynnin pääkäsittelyyn 20. tammikuuta Helsingissä. Hän menetti opiskelupaikkansa kuurouden vuoksi.
Espoolainen Oskari Salomaa osallistui oikeudenkäynnin pääkäsittelyyn 20. tammikuuta Helsingissä. Hän menetti opiskelupaikkansa kuurouden vuoksi. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Helsinki Design Schoolin toimitusjohtaja syyllistyi Helsingin käräjäoikeuden mukaan syrjintään, kun hän peruutti kuurolle espoolaismiehelle myönnetyn opiskelupaikan.

Käräjäoikeus tuomitsi maanantaina toimitusjohtajan syrjinnästä 20 päiväsakkoon, mistä kertyy hänelle maksettavaa yhteensä 1 280 euroa.

Syrjintätapaus tapahtui syyskuussa 2014.

Espoolainen Oskari Salomaa oli hyväksytty keväällä suorittamaan graafisen suunnittelijan tutkintoa yksityiseen Helsinki Design Schooliin. Opetuksen oli määrä alkaa syksyllä.

Salomaa oli ilmoittanut muutamaa päivää ennen koulutuksen alkamista olevansa syntymäkuuro ja tuovansa opetustilaisuuksiin viittomakielen tulkin mukanaan. Salomaa kertoi tulkin tarvitsevan lähiopetuksen ajaksi tuolipaikan luokkahuoneesta.

Toimitusjohtaja peruutti Salomaan opiskelupaikan ilmoituksen jälkeen.

Toimitusjohtaja kiisti oikeudessa syytteen.

Hän vetosi siihen, ettei Helsinki Design Schoolin järjestämään koulutukseen sovelleta yhdenvertaisuuslakia eikä hän ole toiminut syrjivästi.

Hänen mielestään oppilaitoksella oli hyväksyttävä syy peruuttaa Salomaan opiskeluoikeus, koska opintotiloissa ei ollut tilaa viittomakielen tulkille eikä asiaa voitu järjestää lyhyessä ajassa ennen opintojen alkua.

Salomaa ei ilmoittanut toimitusjohtajan mielestä viittomakielen tulkin käytöstä riittävän ajoissa.

Käräjäoikeuden mukaan toimitusjohtajalla ei ollut hyväksyttävää syytä peruuttaa opiskeluoikeutta. Hänen olisi tullut selvittää, millaisia järjestelyjä tulkin käyttö olisi edellyttänyt ja miten ne olisi voitu toteuttaa.

Salomaalla ei ollut velvollisuutta ilmoittaa tulkin käytöstä aiemmin. Helsinki Design Schoolin hakulomakkeessa ei myöskään ollut kohtaa, jossa Salomaan olisi pitänyt mainita kuulovammasta tai tulkin tarpeesta.

Toimitusjohtajan 20 päiväsakon rangaistus asettuu syrjintärikoksen rangaistusasteikon alapäähän, sillä syrjinnästä voidaan tuomita sakkoja tai enintään puoli vuotta vankeutta.

Käräjäoikeuden mukaan rangaistuksen mittaamiseen vaikutti se, että tieto tulkin tarpeesta tuli oppilaitoksen tietoon myöhäisessä vaiheessa ja toimitusjohtajalla oli ilmeisen virheellinen käsitys mukauttamistoimien vaikeudesta. Lisäksi kyse on pienestä koulutuksen järjestäjästä.

Käräjäoikeus velvoitti toimitusjohtajan ja Helsinki Design School Oy:n korvaamaan yhteisvastuullisesti Salomaalle hyvitystä 8 000 euroa ja oikeudenkäyntikuluja noin 8 400 euroa.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu tiedotti tuomion antamisen jälkeen olevansa tyytyväinen Helsingin käräjäoikeuden langettavaan tuomioon.

”Vammaisilla henkilöillä on oikeus kohtuullisiin mukautuksiin, jotka mahdollistavat opiskelun. Tässä tapauksessa tarvittavat mukautukset olisivat olleet vähäisiä ja helppo toteuttaa, mutta niitä ei ollut edes selvitetty ennen opiskelupaikan perumista. Tapahtuneella syrjinnällä on ollut merkittäviä vaikutuksia yksilön elämään”, yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä toteaa tiedotteessa.

8 000 euron suuruinen hyvitys toimii Pimiän mielestä EU-lainsäädännön edellyttämällä tavalla varoittavana esimerkkinä.

”Se ennaltaehkäisee tehokkaasti syrjintää”, Pimiä toteaa.

Helsingin käräjäoikeuden tuomio on Pimiän mukaan ensimmäinen opiskelupaikan epäämiseen vammaisuuden perusteella liittyvä syrjintätapaus, josta on annettu rikoslain mukainen tuomio ja määrätty yhdenvertaisuuslain mukainen hyvitys.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat