Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Korkokengillä kipitys voi suistaa sairaalaan: Liukkaus kaataa nyt etenkin työikäisiä

Ikäihmiset varovat liikkumistaan ja lapset vammautuvat harvemmin

Kaupunki
 
Lukijan kuva
Koulutie Herttoniemenrannassa Kipparlahdenraitin ja alakoulun välillä on kuvan lähettäneen lukijan mukaan hiekoittamatta.
Koulutie Herttoniemenrannassa Kipparlahdenraitin ja alakoulun välillä on kuvan lähettäneen lukijan mukaan hiekoittamatta. Kuva: Lukijan kuva

Liukkaat kulkuväylät suistavat nyt kaupunkilaisia nurin ja sairaalaan. Esimerkiksi Helsingin Haartmanin ja Malmin päivystyksissä kaatumistapaturmat ovat lisääntyneet liukkauden myötä noin 15 prosentilla normaalikeleistä.

”On nilkkavammoja, rannevammoja, päänsä satuttaneita, polvivammoja ja venähdyksiä. Hankalimmat tapaukset ovat vaatineet leikkaushoitoa”, kertoo päivystystoimintojen johtajalääkäri Mia Laiho.

Laihon mukaan liukastumiset vammauttavat nyt etenkin työikäisiä. Ikäihmiset varovat liikkumistaan ja lapset vammautuvat harvemmin: ”He kaatuvat matalammalta ja pehmeämmin”.

Yksi liukastumisia lisäävä tekijä on kaupunkilaisen vauhdikas arki.

”Kiire ja korkokengät on huono yhdistelmä”, kertoo apulaisosastonhoitaja Pirjo Paavilainen Haartmanin sairaalasta.

Myös Laiho korostaa järkevien jalkineiden eli mieluiten nastakenkien merkitystä. ”Ellei sellaisia ole, niin sitten sellaiset kumipohjakengät, joissa on mahdollisimman laaja kanta.”

Silloin tällöin julkisuudessa on jaettu liukkauden varalle myös ohjeita siitä, miten liukastuessa pitäisi kaatua. Niiden mukaan esimerkiksi kättä ei pitäisi työntää alle, jos ote alustasta pettää.

Tosipaikan tullen ohjeista ei ole juuri hyötyä, Laiho arvelee.

”Voidaanhan niitä tekniikoita opettaa, mutta kyllä se tilanne tulee niin äkkiä, että siinä ehdi ajatella”, Laiho sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat