Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viinaan törsäily näkyy edustusmenoissa

Pietarilaisille seniorijalkapalloilijoille järjestyi ravintolakestitystä vuosittain.

Kaupunki
 

Oli kyseessä henkilökunnan kesäretki, jääkiekon Talviklassikko, pietarilaiset jalkapallovieraat, yhtiön hallituksen seminaari tai entisen toimitusjohtajan 60-vuotisvastaanotto: Myyrmäen urheilupuistossa päästiin aina viinan pariin.

Tyypillisestä esimerkistä käy työntekijöiden kesäretki vuonna 2014. Ennen lähtöä toimitusjohtaja haki Alkosta retkieväitä lähes 500 euron arvosta. Päivän varsinainen ravintolalasku nousi yli 1 500 euroon. Tästä kaksi kolmasosaa oli alkoholijuomia. Retken päätteeksi työntekijät saivat ostaa alkoholia, ja yhtiö korvasi ostot kuitteja vastaan.

Vantaan sisäinen tarkastus pitää erittäin epäsopivana, että yhtiön henkilöstöä on toistuvasti lähetetty koulutusmatkoille, joilla he ovat saaneet ostaa alkoholia yhtiön piikkiin.

Tarkastelujakson tapahtumista hintavin on ollut toimitusjohtajan 60-vuotisjuhla. Sen kustannukset nousivat vuonna 2013 yli 10 000 euroon. Summasta suuri osa oli alkoholia.

Yhtiö on myös kustantanut Töölön jalkapalloareenan vip-aitiossa illan, johon osallistui kolme yhtiön työntekijää, Helsingin liikuntajohtaja Anssi Rauramo sekä Finnairin ja Adidaksen edustajia. Laskussa ei ole mainintaa, miksi tilaisuus oli järjestetty.

Kirjanpidon tositteiden mukaan yhtiö on osallistunut useisiin HJK:n europeleihin vuoden 2014 syksyllä. Esimerkiksi HJK:n ja Torinon välisen ottelun menot Myyrmäen urheilupuistolle olivat tarjoiluineen toistatuhatta euroa. Summaan sisältyvät myös HJK:n kaulahuivit.

Sisäisen tarkastuksen johtopäätös on, että jalkapallomiehenä tunnettu entinen toimitusjohtaja on maksattanut yhtiöllä oman harrastuksensa. Tositteista puuttuvat kaikki tiedot osanottajien määrästä tai tapahtuman perusteista.

Urheilupuiston hallituksen pitkäaikainen puheenjohtaja Heikki Heinimäki (kok) sanoo, että hallitus ei voinut puuttua talousohjeiden vastaisiin kestityksiin tai edustuskuluihin, koska se ei saanut niistä tietoa. Talousohjeiden mukaisesti toimitusjohtajan olisi pitänyt hyväksyttää omat edustusmenonsa hallituksella. Sitä hän ei tehnyt, vaan hyväksyi kuitit itse.

”Toimitusjohtaja ei kertonut, eivätkä kirjanpidon tositteita tarkastaneet tilintarkastuksen ammattilaiset tuoneet asiantilaa hallituksen tietoon”, Heinimäki sanoo. Hän myöntää, että hallitus tuudittautui vähäiseen valvontaan.

Urheilupuistoyhtiö onnistui tuottamaan tapahtumatuloja joka vuosi yli 800 000 euroa. Seuroilta perittiin käyttömaksuina 1,1 miljoonaa euroa ja kaupungin avustus oli vajaat 400 000 euroa. Liikevaihto ylsi vuonna 2014 2,35 miljoonaan euroon.

Vantaalla on myös vieraillut vuodesta 2011 lähtien Pietarin Moskovskajan kaupunginosan seniorijalkapalloilijoita. Jalkapalloseura Zenithin yli 50-vuotiaat pelaajat johdatti Vantaalle Venäjän-suhteistaan tunnettu rakennusvalvontajohtaja Pekka Virkamäki.

Virkamäen mukaan silloinen kaupunginjohtaja Juhani Paajanen sekä hänen seuraajansa Jukka Peltomäki hyväksyivät idean venäläisverkostoitumisesta. Moskovskajan kaupunginosassa sijaitsevat Pietarin lentokenttä sekä Fazerin leipätehdas, ja sinne laajentumista suunnitteli myös Technopolis.

”Zenithin pelaajat ovat töidensä ja virka-asemansa vuoksi hyvin verkostoituneita, joten epävirallisesta yhteistyöstä ajateltiin olevan etua”, Virkamäki sanoo.

Virkamäki ihmettelee silti venäläisvieraille kirjattuja ravintolalaskuja, koska hänen mukaansa esimerkiksi ensimmäisen pelin yhteydessä järjestetty tarjoilu Myyrmäki-areenan kokoustilassa sisälsi perunasalaattia, nakkeja ja kanankoipia.

”Se, joka on kirjoittanut laskuja, on kirjoittanut omalla vastuulla. Tilaisuus kesti maksimissaan kaksi tuntia. Sitten venäläiset lähtivät kotiin tai hotelliin. Juotavana oli olutta ja kaksi vodkapulloa kahdelle joukkueelle”, Virkamäki sanoo.

Pietarilaiset pelasivat ystävyysottelussaan entisen toimitusjohtajan kokoamaa suomalaista veteraanijoukkuetta vastaan.

Virkamäen mukaan otteluiden järjestelyvastuu siirtyi alun jälkeen pois hänen käsistään. Hän on myös siinä käsityksessä, että järjestely jäi hyllylle, kun Kari Nenonen valittiin kaupunginjohtajaksi vuonna 2012.

Sisäisen tarkastuksen mukaan venäläisvieraiden ravintolakuluja on maksettu vielä vuosina 2013 ja 2014.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat