Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Urheilupuiston taloussotku luultua laajempi Vantaalla – edustuskuluja käytetty runsaasti alkoholiin

HS hankki salaisen tarkastusraportin Myyrmäen urheilupuiston taloudellisista epäselvyyksistä. Ne ovat olleet laajempia kuin aiemmin tiedettiin.

Kaupunki
 
Leif Rosas
Myyrmäen urheilupuiston toiminnasta vastaa nyt Vantaan liikuntapalvelut. Viime viikon keskiviikkona jalkapallokentällä harjoitteli VJS.
Myyrmäen urheilupuiston toiminnasta vastaa nyt Vantaan liikuntapalvelut. Viime viikon keskiviikkona jalkapallokentällä harjoitteli VJS. Kuva: Leif Rosas

Vantaan Myyrmäen Urheilupuistoyhtiön taloudelliset epäselvyydet ovat olleet vuosina 2012–2014 laajempia kuin vielä viime keväänä tiedettiin. Yhtiön taloudenpito on ollut monin tavoin epäasiallista ja epätarkoituksenmukaista. Etenkin edustusmenot ovat olleet suuria.

Edustusmenojen ja palveluostojen sotkuista Vantaan kaupungin sisäinen tarkastus ei kuitenkaan ole suosittanut poliisitutkintaa. Sen sijaan vuosi sitten valmistunut ensimmäinen sisäinen tarkastusraportti johti tutkintapyyntöön. Raportin keskittyi jalkapalloseura PK-35:lle ohjattuun taloudelliseen tukeen. PK-35:n epäillään saaneen etuisuuksia useiden satojentuhansien eurojen arvosta.

Poliisitutkinnan perusteella urheilupuiston entistä toimitusjohtajaa epäillään luottamusaseman väärinkäytöstä. Hän menetti työpaikkansa heti kaupungin tekemän tutkintapyynnön jälkeen lähes vuosi sitten. Vantaa myös vaihtoi yhtiön luottamusmiehistä kootun hallituksen saman tien.

Entistä toimitusjohtajaa koskeva syyteharkinta on jo loppusuoralla. Kihlakunnansyyttäjä Katja Kyrö arvioi, että syyteharkinta ratkeaa tämän kevään aikana.

Vantaan kaupunki teetti poliisitutkinnan alkamisen jälkeen urheilupuistossa toisen tarkastuksen, jonka raportti nyt on vuotanut julkisuuteen. HS hankki salaiseksi julistetun raportin haltuunsa. Raportista kertoi ensimmäisenä Vantaan Sanomat.

Taloudenpidon huolettomuudesta kertoo, että urheilupuisto on muun muassa maksanut viestinnästä eli lähinnä nettisivujen ylläpidosta parikymmentätuhatta euroa vuodessa mediayhtiölle, joka on ollut hallissa vuokralaisena. Viestinnän palveluostoista ei ole olemassa sopimusta, eikä palvelua ole kilpailutettu. Palveluostot kattoivat mediayrityksen toimitilojen vuokran, ja toivat sille myös vuosituloja useita tuhansia euroja.

Urheilupuistoyhtiö on myös välittänyt Vantaan Energian tukea Kiekko-Vantaalle ja M-Curlingille ikään kuin hallin mainospaikkojen myynnin provisiona.

Viestintäpalveluiden lisäksi myöskään esimerkiksi ulkoalueiden talvikunnossapitoa, vartiointi- ja turvapalveluita tai kuljetuspalveluita ei ole kilpailutettu useisiin vuosiin – tai lainkaan.

Halliyhtiö oli lyönyt laimin monien vuokralaistensa vuokrankorotukset, vaikka vuokrataso oli sidottu elinkustannusindeksiin. Sen mukaan vuokria olisi pitänyt korottaa ensimmäisen kerran vuoden 2014 alussa.

Leif Rosas
Pete Nieminen ja Deos ovat ottaneet Vantaan Myyrmäen graffitiseinän teoksella kantaa nuorille suunnattujen urheilurahojen epäiltyyn väärinkäyttöön. Viime tiistaina Hävetkää-graffitin kolme kasvokuvaa maalattiin ensin kaupunginjohtaja Nenosen kehotuksesta piiloon. Helsingin Sanomat uutisoi (HS 28.1.), että myöhemmin viime viikolla kasvojen tilalle pantiin tyhjät vanerilevyt. Graffiti on tulossa museoon.
Pete Nieminen ja Deos ovat ottaneet Vantaan Myyrmäen graffitiseinän teoksella kantaa nuorille suunnattujen urheilurahojen epäiltyyn väärinkäyttöön. Viime tiistaina Hävetkää-graffitin kolme kasvokuvaa maalattiin ensin kaupunginjohtaja Nenosen kehotuksesta piiloon. Helsingin Sanomat uutisoi (HS 28.1.), että myöhemmin viime viikolla kasvojen tilalle pantiin tyhjät vanerilevyt. Graffiti on tulossa museoon.

Vantaa hajotti Myyrmäen Urheilupuisto Oy:n toiminnan viime vuonna. Kiinteistöt siirtyivät kaupungin omistamaan VTK-kiinteistökehitysyhtiöön. VTK on sanonut irti vanhat sopimukset, kilpailuttanut palveluita ja siirtänyt muun muassa talvikunnossapidon kaupungin tilakeskuksen vastuulle. Vuokrankorotukset on pantu täytäntöön.

Vantaan kaupunginjohtaja Kari Nenonen (sd) ei halua kommentoida Myyrmäen urheilupuiston asioita keskeneräisen oikeusprosessin vuoksi. Hän tähdentää, että VTK:n toiminnalla ja sen toimitusjohtaja Jukka Antilalla on omistajan luottamus.

”Puutteet on korjattu, ja toiminta on nyt läpinäkyvää”, Nenonen sanoo.

Hallin varsinaisen urheilutoiminnan otti hoitoonsa Vantaan liikuntapalvelut. Kustannusrakenteen tervehdyttäminen näkyy: liikuntapalvelut pystyi jo viime vuonna ohjaamaan 600 000 euroa uutena avustuksena seuratoimintaan.

Aiemmin kaupunki ohjasi saman summan budjettivaroista Myyrmäen Urheilupuistolle ja Tikkurilan Urheilupuistoille, jotta ne pystyivät pitämään asiakasmaksut kohtuullisina. Tikkurilassa rahanjako oli jo ennen tätä muutosta hoidettu asiallisesti.

”Mutta nyt raha menee suoraan seurojen avoimeen toimintaan, eikä asiakasmaksuja ole tästä syystä jouduttu korottamaan”, liikuntajohtaja Veli-Matti Kallislahti sanoo.

Ainoan poikkeuksen tekee jalkapallohalli, jonka hallivuokra nousi 105 eurosta 150 euroon tunnilta viime vuonna. Vanha hinta oli samaa luokkaa kuin Tikkurilan kuplahallissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat