Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oppilaitoksen johtaja peruutti kuurolta opiskelupaikan: Sai syrjinnästä sakkotuomion

Helsinki Design Schoolin toimitusjohtaja sai syrjinnästä sakkorangaistuksen.

Kaupunki
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Espoolainen Oskari Salomaa osallistui oikeudenkäynnin pääkäsittelyyn 20. tammikuuta Helsingissä. Hän menetti opiskelupaikkansa kuurouden vuoksi.
Espoolainen Oskari Salomaa osallistui oikeudenkäynnin pääkäsittelyyn 20. tammikuuta Helsingissä. Hän menetti opiskelupaikkansa kuurouden vuoksi. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Helsinki Design Schoolin toimitusjohtaja syyllistyi Helsingin käräjäoikeuden mukaan syrjintään, kun hän peruutti kuuron espoolaismiehen opiskelupaikan.

Käräjäoikeus tuomitsi maanantaina toimitusjohtajan syrjinnästä 20 päiväsakkoon, mistä kertyy hänelle maksettavaa yhteensä 1 280 euroa.

Syrjintätapaus tapahtui syyskuussa 2014. Espoolainen Oskari Salomaa on kertonut tapauksestaan aiemmin julkisuudessa.

Hänet oli hyväksytty keväällä suorittamaan graafisen suunnittelijan tutkintoa yksityiseen Helsinki Design Schooliin. Opetuksen oli määrä alkaa syksyllä.

Salomaa oli ilmoittanut muutamaa päivää ennen koulutuksen alkamista olevansa kuuro ja tuovansa opetustilaisuuksiin viittomakielen tulkin mukanaan. Salomaa kertoi tulkin tarvitsevan lähiopetuksen ajaksi tuolipaikan luokkahuoneesta.

Toimitusjohtaja peruutti Salomaan opiskelupaikan ilmoituksen jälkeen.

Toimitusjohtaja kiisti oikeudessa syytteen.

Hän vetosi siihen, ettei Helsinki Design Schoolin järjestämään koulutukseen sovelleta yhdenvertaisuuslakia eikä hän ole toiminut syrjivästi.

Hänen mielestään oppilaitoksella oli hyväksyttävä syy peruuttaa Salomaan opiskeluoikeus, koska opintotiloissa ei ollut tilaa viittomakielen tulkille eikä asiaa voitu järjestää lyhyessä ajassa ennen opintojen alkua.

Käräjäoikeuden mukaan toimitusjohtajalla ei ollut hyväksyttävää syytä peruuttaa opiskeluoikeutta.

Hänen olisi tullut selvittää, millaisia järjestelyjä tulkin käyttö olisi edellyttänyt ja miten ne olisi voitu toteuttaa.

Salomaalla ei ollut velvollisuutta ilmoittaa tulkin käytöstä aiemmin. Helsinki Design Schoolin hakulomakkeessa ei myöskään ollut kohtaa, jossa Salomaan olisi pitänyt mainita kuulovammasta tai tulkin tarpeesta.

Käräjäoikeus velvoitti toimitusjohtajan ja Helsinki Design School Oy:n korvaamaan yhteisvastuullisesti Salomaalle hyvityksenä 8 000 euroa.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä on tyytyväinen Helsingin käräjäoikeuden langettavaan tuomioon.

8 000 euron suuruinen hyvitys toimii Pimiän mielestä varoittavana esimerkkinä.

”Se ennaltaehkäisee tehokkaasti syrjintää”, Pimiä totesi maanantaina tiedotteessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat