Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen kolarirysän Kehä I:n liikennettä alkaa valvoa 35 kameratolppaa – ensimmäinen räpsähti maanantaina

Autoliiton mielestä 900 000 euroa menee väärään paikkaan.

Kaupunki
 
Reijo Hutka
Lukijan runsas viikko sitten ottama kuva Kehä I:n uusista kameratolpista.
Lukijan runsas viikko sitten ottama kuva Kehä I:n uusista kameratolpista. Kuva: Reijo Hutka
Fakta

Helsingin aktiivisin peltipoliisi sijaitsee Mechelininkadulla

 Helsingin aktiivisin automaattinen nopeusvalvontakamera on Mechelininkadulla sijaitseva peltipoliisi.

 Esimerkiksi vuonna 2014 kamera nappasi kuvan Mechelininkadun ja Eteläisen Hesperiankadun risteyksestä 15 600 kertaa.

 Kuvien perusteella lähetettiin yli 6 000 huomautusta, 4 000 rikesakkoa ja noin 200 kertaa seurauksena oli päiväsakkoja.

Espoosta Helsingin halki Itäkeskukseen kiertävä Kehä I on Suomen vaarallisin tie, jos vaarallisuutta mitattaisiin onnettomuuksien määrällä. Kehä I:llä sattuu enemmän kolareita kuin millään tieosuudella koko Suomessa.

Nyt tätä onnettomuusrysää tulee rauhoittamaan liuta peltipoliiseja. Niistä ensimmäinen räpsähti maanantaina. Runsaan 24 kilometrin mittaisen tien varteen tulee pian 35 kameratolppaa.

Valvonnan tarkkuutta kuvaa se, että valvontapisteitä on noin puolentoista kilometrin välein: länteen päin ajavien nopeuksia mittaa 15 pistettä ja itään ajavia 14.

Autoliitto pitää noin 900 000 euroa maksaneita valvontakameroita hukkainvestointina.

”Kamerat tulevat väärään paikkaan, jos tarkoitus on parantaa liikenneturvallisuutta”, Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen.

”Tietysti ne ovat paikallaan siinä tapauksessa, jos liikennevalvonnan on tarkoitus kerätä valtiolle mahdollisimman paljon rahaa. Silloin tarkoitus pitäisi rehellisesti myöntää.”

Kehä I:llä tapahtuu vuosittain noin 240 liikenneonnettomuutta ja 40 henkilövahinkoa. Poliisin tiedotteen mukaan tieosuuden kolareissa on joka vuosi yli 500 ajoneuvoa.

Autoliiton Niemisen mukaan onnettomuudet ovat kuitenkin tyypillisesti liian pienistä turvallisuusväleistä ja isoista tilannenopeuksista johtuvia peräänajoja. Useimmiten pelti kolahtaa peltipoliisien katseen ulottumattomissa liittymäalueilla.

”Vakavia kuolonkolareita siellä ei juuri tapahdu”, Nieminen huomauttaa.

Poliisin mukaan ylinopeudet ovat kehällä hyvin tavallisia. Teknologian tutkimuskeskus VTT:n tuoreen tutkimuksen mukaan useimmat tiellä mitatut ylinopeudet ovat yli 10 kilometriä tunnissa yli rajoituksen.

Kehällä kaahataan etenkin öiseen aikaan, ja isoista ylinopeuksista suurin osa tapahtuu Vihdintien ja Turuntien välillä Mestarintunnelissa.

Kehän uusien valvontakameroiden ketju ulottuu Espoon Tapiolasta Helsingin Itäkeskukseen.

Kaikki tolpat ovat käyttövalmiina lähiviikkojen aikana, kertoo liikenneturvallisuusvastaava Marko Kelkka Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksesta.

Ely-keskus on kartoittanut peltipoliisien myötä myös autoilijoiden suhtautumista niihin. Tiedotteen mukaan 72 prosenttia haastatelluista suhtautui niiden tuloon myönteisestä ja noin viidennes oli automaattista nopeusvalvontaa vastaan.

Valtakunnallisesti kameravalvonnan on laskettu säästävän paitsi henkilövahinkoja myös rahaa, kun nopeudet laskevat. VTT:n vuonna 2009 tekemän tutkimuksen mukaan valvonnan ansiosta säästyy vuosittain noin 30 liikennekuolemaa ja 100 henkilövahinko-onnettomuutta.

”Henkilövahinko-onnettomuuden laskennallinen kustannus on noin 500 000 euroa ja liikennekuoleman noin kaksi miljoona euroa, mutta todellisuudessa ihmishengelle ei voi määritellä hintaa”, Kelkka sanoo poliisin tiedotteessa.

Kehä I:n useissa mittauspisteissä ajaa laskelmien mukaan noin 90 000 ajoneuvoa vuorokaudessa. Niistä huomattava osa ajaa ylinopeutta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat