Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hävikkiruokapalvelu villitsi helsinkiläiset – 2 000 ihmistä odottaa pääsyä käyttäjiksi

Tunteja buffetissa maannut ruoka ei enää kelpaa myytäväksi

Kaupunki
 
Pentti Koskinen / HS
Noutoruoka-annos aasialaisittain.
Noutoruoka-annos aasialaisittain. Kuva: Pentti Koskinen / HS

Helsingissä viime viikolla avattu ravintoloiden hävikkiruokaa välittävä palvelu ResQ on ruuhkautunut ja tällä hetkellä palveluun jonotetaan.

Verkkopalvelu myy ravintoloiden lounasajalta jäänyttä ruokaa annoksina tilaajilleen iltapäivällä.

ResQ-palvelulla on tällä hetkellä 1 600 rekisteröityä käyttäjää ja parisen tuhatta jonossa odottamassa käyttäjäksi pääsyä.

”Noin kaksi viikkoa on arvioitu odotusaika jonon uusimmille nykyisellä ravintoloiden mukaantulotahdilla”, kertoo ResQ:n toimitusjohtaja Tuure Parkkinen.

Tällä hetkellä iOS-sovelluksella ja minkä vain laitteen nettiselaimella toimivassa palvelussa on kuusi ravintolaa. Ne kauppaavat varsinaisen tarjoiluajan jälkeen myymättä jäänyttä ruokaa.

”Tällä viikolla ohjeistamme ainakin neljä uutta ravintolaa mukaan”, Parkkinen sanoo.

”Teemme parhaamme, että saamme lisää tarjontaa ja voimme ottaa lisää käyttäjiä.”

ResQ-hankkeen vetäjä muistuttaa, että palvelussa tarjolla olevan ruuan määrä on riippuvainen siitä, mitä kunakin päivänä jää yli. Tällä hetkellä palvelun kautta myydään 50–100 annosta arkipäivässä.

”Ruokaahan ei ryhdytä laittamaan lisää hävikiksi missään tapauksessa, vaan se on sitä, mitä sattuu jäämään.”

Palvelun perustaja on saanut yhteydenottoja uusilta mukaan haluavilta ravintoloilta ja kahviloista.

”Maanantaina olen käynyt ohjeistamassa kaksi uutta ravintolaa”, Parkkinen sanoo.

Tällä hetkellä palvelussa on ravintoloita Kampista, Kaisaniemestä, Kalliosta ja Sörnäisistä.

”Olemme aika nopeasti laajentamassa keskusta-alueen ulkopuolelle. Hyvin todennäköisesti olemme jo tällä viikolla Lauttasaaressa.”

ResQ:lla on välittäjän rooli eli se yhdistää ruokahävikin vähentämistä tavoittelevan ravintolan ja nälkäisen asiakkaan.

Palvelun ylläpitäjää eivät siis koske terveysviranomaisen säännökset. Mutta ResQ:ta kiinnostaa, millaisia ravintoloita ja kahviloita se haluaa ottaa kauttaan hävikkiruuan tarjoajiksi. Ja ravintoloita elintarvikelain määräykset tietysti sitovat.

”Me vain välitämme asiakkaille tiedon siitä, missä annoksia on myytävänä ja hoidamme maksutransaktion. Ruoka menee suoraan tarjoajalta asiakkaalle. Me emme edes pysty vaikuttamaan suoraan siihen, mitä ravintola on tehnyt sille”, Parkkinen kertoo.

”Meidän yhtenä missiona on lisätä ihmisten arvostusta ruokaa kohtaan ja siksi olemme nirsoja sen suhteen, millaisia ravintoloita otetaan mukaan palveluun.”

Helsingin johtava elintarviketarkastaja Mia Piipari toivottaa uuden palvelun tervetulleeksi.

”Mikä tahansa ravintola voi luovuttaa tai myydä milloin tahansa ruokaa, kunhan noudattaa elintarvikehuoneistojen sääntöjä”, Piipari sanoo.

Tarjoiluhävikkiä tulee eniten buffetravintoloista.

”Jos ruoka on ollut buffetpöydässä tarjolla neljä tuntia, sitä ei saa enää luovuttaa, vaan se täytyy hävittää. Jos ruoka on sen sijaan ollut keittiössä kuumana, sen voi vaikka jäähdyttää ja tarjoilla seuraavana päivänä ja useinhan ravintolat näin tekevätkin. Se on ihan normaalia toimintaa”, Piipari sanoo.

”Sillä ei ole elintarviketurvallisuuden näkökulmasta väliä, annetaanko ruoka hyväntekeväisyyteen vai tehdäänkö ihan perusbisnestä. Asiakas on aina asiakas ja ruoka on ruokaa. Ruoka täytyy tehdä ja luovuttaa samoilla säännöillä elintarviketurvallisuus taaten.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat