Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Olin viimeisilläni raskaana, kun lapsen isä kuoli putkaan” – lukijat muistelevat legendaarista Kisiksen putkaa

Poliisisäilön jatko on katkolla – video näyttää, millaista on herätä putkasta

Kaupunki
 
Kisiksen putka-aamu voi tuntua pieneltä kuolemalta
Kisiksen putka-aamu voi tuntua pieneltä kuolemalta
Töölön kisahallin päädyssä sijaitseva putka saattaa sulkea ovensa vuoden lopussa. Jotta kenenkään ei tarvitsisi pelkästä mielenkiinnosta päätyä Kisiksen putkaan, teimme videon, jossa näytämme millaista siellä on. Fiktiivisessä tarinassa näytetään yhden mahdollisen putka-aamun tarina. Toimittaja: Mark Autio, kuvaus ja editointi: Janne Järvinen
Fakta

Näillä nimillä Kisahallin putka tunnetaan

 Kisis

 Kissari

 Keltapatjapudu

 Buduaari

 8 tunnin treenit

 Tölikän miekkahotelli

 Tolppa 999

Lähde: HS:n lukijakysely

Taka-Töölö. Kaikki sen tietävät, vaikka eivät olisi sinne koskaan joutuneetkaan. Töölön kisahallin urheilullisen puolen takana sijaitsee poliisin säilöönottotila eli putka, jonka elämästä on aina liikkunut runsaasti tarinoita – enemmän tai vähemmän paikkansa pitäviä kaupunkilegendoja ja kokemuksen rintaäänellä kerrottuja varoittavia esimerkkejä.

Viime viikolla HS uutisoi, että Töölön kisahallin putkan vuokrasopimus päättyy vuoden lopussa ja poliisi saattaa joutua luopumaan kyseisestä putkasta. Sisäministeriö on viimeistelemässä suunnitelmaansa poliisin toimipisteiden vähentämisestä, ja Poliisihallituksen esityksen mukaan Helsingin poliisilaitos voisi luopua esimerkiksi Töölön kisahallin ja Itäkeskuksen putkatiloista.

Vuodesta 2000 lähtien putkan toimintaa nähnyt ja siitä vastannut ylikomisario Heikki Porola kertoo, että selkein muutos 16 vuodessa on päihtyneiden määrän väheneminen.

Kysyimme lukijoilta heidän muistojaan Kisiksen putkasta, ja erään kirjoittajan kokemus todistaa Porolan sanat.

”Joskus 1980-luvun alkupuoliskolla nautittiin kaverin kanssa miestä vahvempaa, ja minulle kävi huonosti. Ehdin saattaa kaverini bussiin, mutta oma kotimatka katkesi nukahtamiseen Manskun Sokoksen eteen. Onneksi poliisipartio poimi talteen ja vei Kisiksen putkaan loppuyöksi.” Mies, 54

Nykypäivänä sammunut ei päätyisi putkaan, vaan todennäköisesti selviämisasemalle. Sellainen toimii samassa yhteydessä Kisahallin putkan kanssa, mutta kyseessä on Auroran sairaalan alainen terveydenhoidon yksikkö.

Heikki Porolan mukaan selviämisaseman tulo helpottaa putkan henkilökunnan töitä.

Pentti Koskinen / HS
Tältä näytti Kisahallin putkan sisustus vuonna 1987.
Tältä näytti Kisahallin putkan sisustus vuonna 1987.

”Vetämättömien juoppojen määrä vähenee koko ajan. Rauhallinen asiakas, joka ei kuitenkaan pysty huolehtimaan itsestään, ohjataan usein selviämisasemalle. Käytännössä putkaa ja selviämisasemaa erottaa vain yksi ovi.”

Porolan mukaan putkan työntekijöistä suuri osa on poliisille työskenteleviä vartijoita. He huolehtivat ”asiakkaista” ja antavat henkilökohtaiset tavarat takaisin, kun aamu valkenee ja pää selkenee.

”Oli talvi 2015. Jouduin poistumaan ravintolasta ennen sulkemisaikaa, ja ulkopaikkakuntalaisena jäin seikkailemaan Helsingin yöhön ystäviäni odotellen, kylpytakin vyö päässä. Poliisi kyseli, mihin olen hortoilemassa. En tietenkään mitään osoitteita muistanut, joten kyytiin vaan! Keltaiselta patjalta heräilin, ja minuutti tuntui ikuisuudelta. Pian kuului ihmisen ääni: ’Oletkos sinä se kouvolalainen?’ Naurussa oli pidättelemistä, kun sain omat tavarani, joihin lukeutui myös tämä kylpytakin vyö. Huumorituulella kun olin, laitoin sen takaisin päähäni ja kävelin ulos. Sain putkanaapurilta vielä tupakkaa. Hän luennoi minulle Kisahallin legenda-statuksesta!” Mies, 26

Vaikka putkaan päädytään usein juhlaillan jälkeen, siihen liittyy monilla myös traagisia muistoja. Putkakuolemat ovat Porolan mukaan onneksi vähentyneet, ja myös siitä voi kiittää terveydenhuollon yksikön läheisyyttä.

”Elämäni muutoskohdat liittyvät Kisahallin putkaan. Paikka on ollut merkityksellisessä roolissa. Olin viimeisilläni raskaana, kun lapsen isä kuoli putkaan 7 päivää ennen pojan syntymää. Elämäni oli kaoottista tämän jälkeen ja 1980-luvun alkupuolella olin asiakkaana siellä itsekin. 1990-luvulla olin opiskelujeni puolesta tutustumassa paikkaan uudelleen.” Nainen, 55

Satunnaisten kävijöiden lisäksi Kisiksen putkassa on niin sanottuja vakiovieraita. Ei tosin yhtä paljon kuin aikana, jolloin asunnottomille ei ollut muita paikkoja viettää yötään lämpimässä.

Muutosta kuvaa myös se, että Porolan mukaan vakiovieraat kävivät pahimmillaan useasti päivässä, nyt heitä näkee enää muutamia kertoja viikossa.

Janne Järvinen HS
Kisahallin putkan sisustus tänä päivänä.
Kisahallin putkan sisustus tänä päivänä.

Osa Kisiksen putkaan liittyvistä huhuista liittyy epäiltyyn poliisien ja vartijoiden harjoittamaan väkivaltaan. Heikki Porola myöntää, että syytöksiä liian kovista otteista on aina tullut ja tulee edelleen silloin tällöin.

”Aika hyvin pystymme esimerkiksi tekniikan kautta selvittämään tapaukset. Ei väitteissä aina ole perää, ja jos on, asiat etenevät syyttäjälle.”

Porolan mukaan tuomioon johtaneita voimankäyttötapauksia ei Kisiksen putkan työntekijöillä ole ollut ”pitkään aikaan”. Ennen meno oli hurjempaa myös henkilökunnan osalta.

”Joskus 1980-luvulla oli joku tilaisuus Stadionilla. Kun kävelimme pois, menimme Kisiksen putkan ohi. Ovi oli auki, joten katsoin sisään. Näin, kun poliisit hakkasivat pampulla jotain asiakastaan, joka makasi jonkinlaisen pöydän päällä. Siitä lähtien pelkäsin kävellä Kisiksen putkan ohi, mikä oli vaikeaa, koska matka treeneihin meni siitä. Kai silloin 30 vuotta sitten oli erilaista.” Mies, 35

Poliisin ja vartijoiden voimankäyttö on todennäköisesti rauhoittunut vuosikymmenien saatossa, mutta asiakkaiden kohdalla se on Porolan mukaan päinvastoin.

”Häiriökäyttäytyminen on kasvussa. Se johtuu pitkälti lisääntyneestä sekakäytöstä. Asiakkaat ovat aggressiivisempia ja arvaamattomampia kuin ennen.”

Yleisesti putkaan joutuneiden määrä on kuitenkin vähentynyt.

Helsingin poliisista kerrotaan, että vaikka putkan vuokrasopimus päättyy, tilojen kohtalosta ei ole vielä tietoa. Sopimusta voidaan myös jatkaa.

Jos putka ei jatka Töölössä, se saattaa siirtyä Pasilaan, jonne poliisi on jo nyt keskittänyt toimintojaan.

Jotta kenenkään ei tarvitsisi pelkästä mielenkiinnosta päätyä Kisiksen putkaan, HS teki videon, joka näyttää millaista siellä on.

Pentti Koskinen / HS
Kisahallin putkan avajaisia vietettiin 14. marraskuuta 1978. Ylipormestari Teuvo Aura (keskellä) johti vierasjoukkoa putkakierroksella.
Kisahallin putkan avajaisia vietettiin 14. marraskuuta 1978. Ylipormestari Teuvo Aura (keskellä) johti vierasjoukkoa putkakierroksella.
Pentti Koskinen / HS
Poliisi seurasi putkan elämää valvontamonitoreista vuonna 1980.
Poliisi seurasi putkan elämää valvontamonitoreista vuonna 1980.
Pentti Koskinen / HS
Tältä näytti Kisahallin putkan sisustus vuonna 1987.
Tältä näytti Kisahallin putkan sisustus vuonna 1987.
Pentti Koskinen / HS
Ylipormestari Teuvo Aura (vas.)kierrätti vieraita purkassa.
Ylipormestari Teuvo Aura (vas.)kierrätti vieraita purkassa.
Janne Järvinen HS
Kisahallin putkan sisustus tänä päivänä.
Kisahallin putkan sisustus tänä päivänä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat