Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pikaratikalla Laajasaloon – Kruunuvuorenrantaan johtavien jättisiltojen alkupisteeksi ehdotetaan Merihakaa

Rakennustyöt on tarkoitus aloittaa vuonna 2018

Kaupunki
 
WSP Finland
Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto ja rakennusvirasto ehdottavat, että Kruunusillat yhdistettäisiin Merihakaan.
Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto ja rakennusvirasto ehdottavat, että Kruunusillat yhdistettäisiin Merihakaan. Kuva: WSP Finland

Kymmenen vuoden päästä Helsingin Hakaniemestä pääsee huristamaan Korkeasaareen ja Laajasaloon massiivista siltaa pitkin kulkevalla pikaraitiovaunulla – ainakin, jos Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston ja rakennusviraston suunnitelmat läpäisevät kaupunkipoliitikkojen valvovan katseen.

Virastot ovat päätyneet ehdottamaan, että Kruunuvuorenrannan ja muun Laajasalon kantakaupunkiin yhdistävien Kruunusiltojen viimeinen osuus rakennettaisiin Sompasaaresta Merihakaan.

”Tämä vaihtoehto näyttää liikenneteknisesti parhaalta, joten tulemme esittelemään sen yleissuunnitelmassa”, Helsingin rakennusviraston projektinjohtaja Ville Alajoki kertoo.

Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi viime vuoden lopulla Kruunuvuorenrannasta Sompasaaren kulkevan siltaosuuden asemakaavan, mutta kaupungin keskustan puoleisen siltaosuuden päätepiste ei ole vielä saanut sinettiä. Hankkeen yleissuunnitelma valmistuu helmikuun puolivälissä.

Alajoen mukaan Kruunuvuorenrannasta Merihakaan ja Hakaniemeen kulkeva pikaraitiotieyhteys houkuttelisi ennusteiden mukaan kyytiinsä enemmän asukkaita kuin muut selvityksen alla olleet reittivaihtoehdot. Merihaan lisäksi kaupunki on selvittänyt myös vaihtoehtoja, joissa Kruunusillat yhdistyisivät Liisankadun kautta keskustaan tai Pohjoisrannan kautta Aleksanterinkadulle.

Liisankadun vaihtoehtoa vastustivat jyrkästi monet Kruununhaan asukkaat. Raitiotien edestä olisi pitänyt poistaa esimerkiksi suuri määrä autopaikkoja.

Pohjoisrannan vaihtoehdossa taas suurin ongelma oli hinta. Raitiotien rakentaminen vaatisi Pohjoisrannan leventämistä maatäytöillä.

Ville Alajoki kertoo, että Merihaan vaihtoehtoa voidaan puolustaa myös sillä, että Hakaniemen kautta matkustajat pääsevät muita vaihtoehtoja nopeammin vaihtamaan muuhun joukkoliikenteen runkoverkkoon, siis esimerkiksi metroon. Tämä auttaa myös niissä tilanteissa, joissa keskustan liikenne ruuhkautuu raitiovaunuliikenteen häiriön tai kolareiden vuoksi.

”Metro ei kärsi maanpäällisen liikenteen tukoksista”, Alajoki sanoo.

Suunnitelman heikko kohta on Pitkäsilta, jonka kautta kulkevat jo nyt raitiovaunut 3,6,7 ja 9. Jos raitiovaunu juuttuu raiteille sillan lähistöllä, dominovaikutus koko raitiovaunujärjestelmään on suuri.

Kruunuvuorenrannan ja kantakaupungin välille on tarkoitus rakentaa kolme erillistä siltaa. Yhteensä Kruunuvuoresta Korkeasaaren ja Sompasaaren kautta Merihakaan kulkevat sillat olisivat lähes kaksi kilometriä pitkät. Korkeasaaren ja Laajasalon yhdistävä silta on toteutuessaan Suomen pisin silta – 1,2 kilometriä pitkä. Tällä hetkellä Suomen pisin silta on Vaasan ulkopuolella sijaitseva, 1045 metriä pitkä, Raippaluodon silta.

Siltoja pitkin kulkevaa pikaraitiovaunua käyttäen matkustajat pääsisivät keskustasta Laajasalon perällä sijaitsevaan Yliskylään noin 25 minuutissa. Silloille tehdään myös kävely- ja pyöräily-yhteys, mutta ei autokaistoja.

”Lopullinen päätös sillan rakentamisesta tulee kuitenkin vasta hankepäätöksen myötä”, Ville Alajoki sanoo.

Hankepäätös tehdään Helsingin kaupunginvaltuustossa näillä näkymin ensi syksynä. Jos suunnittelijoiden aikataulu pitää, Kruunusiltojen rakentaminen alkaisi vuonna 2018.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat