Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viisivuotiaat piiloutuivat puskaan ja lähtivät jäätelöostoksille – HS tutustui päiväkotien karkumatkoihin

Espoo tilastoi nykyisin tarkasti kaikki päivähoidossa sattuvat turmat ja karkaamisyritykset, jopa hama-helmen työntämisen nenään ja metrin aidan ulkopuolelle edenneen uskalikon

Kaupunki
 
Rio Gandara / HS
Karkausyritykset päiväkodeista jäävät yleensä yrityksiksi. Kuvan päiväkoti ei liity suoraan jutussa lueteltuihin tapauksiin.
Karkausyritykset päiväkodeista jäävät yleensä yrityksiksi. Kuvan päiväkoti ei liity suoraan jutussa lueteltuihin tapauksiin. Kuva: Rio Gandara / HS

”Päiväkodin pihalla ulkoilutilanteen päätyttyä kaksi 5-vuotiasta poikaa piiloutui puskiin. Muiden mentyä sisälle pojat kiipesivät aidan yli ja karkasivat. Pojat lähtivät R-kioskille yrittämään jäätelön ostoa ilman rahaa. Toisen pojan naapuri näki pojat R-kioskin parkkipaikalla ja soitti pojan äidille. Äiti tuli hetkessä paikalle.”

Siinä kahden päiväkodista viime vuonna Espoossa karanneen tarina. Yhteensä lapsia yritti omille teilleen päiväkodin tai perhepäivähoidon pihasta Espoossa 43 kertaa viime vuonna. Suurimmassa osassa karkurit eivät tosin oikeasti päässeet alkua pidemmälle. Espoon tilastoissa nimittäin näkyvät nekin tapaukset, joissa työntekijä otti lapsen kiinni esimerkiksi heti portin ulkopuolella tai kun hän vasta oli kiipeämässä alas aidalta toiselle puolelle.

”Kaksi kaverusta karkasi aidatulta pihalta leikkikaivuria apuna käyttäen toisen lapsen kotipihalle leikkimään. Kotipiha on samassa taloyhtiössä.”

”Eskarin iltapäivähoidossa oleva tyttö karkasi viereiselle ulkoliikuntapihalle, kun suuttui sählypelissä.”

”Tuontitilanteessa isä lähti viemään tavaroita sisälle. Lapsi oli kiukkuinen ja lähti portista takaisin kotiinpäin. Lastenhoitaja otti lapsen kiinni yhden metrin päästä portin ulkopuolelta.”

Toinen tilasto samalta ajalta eli vuodelta 2015 laskee, että Espoon kunnan päivähoidossa sattui 450 tapaturmaa. Tapaturmista valtaosa oli myös lieviä: lapsi tunki hama-helmen nenäänsä, jäi kielestään kiinni kiipeilytelineeseen, huitaisi liukurilla tai sai mustelman törmäillessään hippaleikissä.

”Jumpassa juoksi päin pianoa, satutti suunsa ja huulensa. Käynti hammashoitolassa.”

”Iso palikoista tehty torni kaatui lapsen kasvoille.”

”Putosi keinusta tehden pudotessaan kuperkeikan.”

”Pojat halasivat toisiaan, yhtäkkiä toinen puraisi kaveriaan poskesta. ”

Vakavia vahinkoja ei ole viime vuonna sattunut. Ambulanssi on soitettu muutaman kerran syynä esimerkiksi useiden ampiaisten pistot, kuumekouristukset ja se, että tuolilla keikkuneen ja päänsä loukanneen itkua ei saatu heti loppumaan.

”Lapsi oli kiipeämässä sänkyyn ja putosi. Löi päänsä lattiaan. Alkoi oksentaa. Kävivät lääkärissä. Lapsella aivotärähdys.”

”Metsäretkellä silmäkulmaan osui vahingossa keppi miekkailuleikeissä.”

”Hyppäsi liukumäestä, kaatui kätensä päälle.”

Suhteessa hoitopäivien määrään kunnallisissa päiväkodeissa (1 839 386) espoolaislapselle sattuu päivähoidossa tapaturma tai karkaamistapaus kohdalle 0,028 prosentin todennäköisyydellä. Määrä ei ole juuri muuttunut edellisestä vuodesta. Tilastoja kootaan turvallisuuden parantamiseksi, mutta valtaosa vahingoista todetaan sellaisiksi, että niitä ei oikein mitenkään olisi voitu estää etukäteen.

”Tavallista on esimerkiksi, että lapsi kompastuu omiin jalkoihinsa tai lyö hampaansa tuolinreunaan. Turvallisuudesta huolehtiminen on yksi päätehtävistämme, mutta aina lasten touhutessa ja temmeltäessä jotain sattuu”, selittää Matinkylä-Olarin aluepäällikkö Paula Rautiola.

Esimerkiksi henkilökuntaa oli paikalla liian vähän vain neljässä tapauksessa yli neljästäsadasta.

Helsingissä lapsia karkasi viime vuonna 19 ja tapaturmia sattui yhteensä 317.Karkaamisten määrä laski ja tapaturmien määrä hieman nousi verrattuna edelliseen vuoteen, mutta luvut ovat joka tapauksessa mitättömän pieninä suhteutettuna hoitopäivien määrään, joka oli viime vuonna Helsingissä 3 945 118.

Myös Helsingissä vakavammilta turmilta vältyttiin. Karkaamiseksi lasketaan Helsingissäkin jo se, että lapsi on väärällä puolella aitaa omin luvin, mutta tuodaan heti takaisin päiväkotiin.

Vantaalla karkaamisia ja tapaturmia ei koota vuosittain yhteen tilastoon koko kaupungin osalta, vaan ne käsitellään joka alueella erikseen. Vuonna 2014 tietoja koottiin viimeksi yhteen, silloin tapaturmia sattui yhteensä 441, helmestä nenässä kaatumiseen.

Kuvaukset tapahtumista on kaikki otettu Espoon viime vuoden tilastoista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat