Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtava kiinteistökauppa Helsingin keskustassa: Forum myydään puolella miljardilla

Konstsamfundet myy Forumin korttelista kuusi kiinteistöä Spondalle

Kaupunki
 
Rio Gandara / HS
Konstsamfundet ja Forum Fatstighets Kb myyvät Forumin kulmatalon ja viisi muuta kiinteistöä samasta korttelista kiinteistösijoittaja Spondalle.
Konstsamfundet ja Forum Fatstighets Kb myyvät Forumin kulmatalon ja viisi muuta kiinteistöä samasta korttelista kiinteistösijoittaja Spondalle. Kuva: Rio Gandara / HS

Suuri siivu Helsingin keskustaa vaihtaa omistajaa. Suomenruotsalaisen pääoman tärkeimpiin keskittymiin kuuluvat Föreningen Konstsamfundet ja Forum Fastighets Kb myyvät kuusi kiinteistöä Forumin korttelista Helsingin keskustasta kiinteistösijoitusyhtiö Spondalle.

Kauppaan kuuluvat kaikki talot Mannerheimintien varrella Simonkadulta Kalevankadulle eli muun muassa Forumin kauppakeskuksen lasipintainen kulmatalo ja Hufvudstadsbladetin toimitustalo. Lisäksi omistajaa vaihtaa myös kaksi kiinteistöä Yrjönkadun puolelta. Vuokrattavaa pinta-alaa on lähes 77 000 neliömetriä.

Kauppahinta on peräti 576 miljoonaa euroa, ja se maksetaan käteisellä. Sijoittamalla rahan muualle Konstsamfundet pyrkii parempaan ja vakaampaan tuottoon.

Konstsamfundet kasvatti omistustaan Forumin korttelista vuosikymmenien ajan siitä lähtien, kun yhdistyksen perustaja Amos Anderson hankki ensimmäisen tontin korttelista.

Konstsamfundetin tarkoituksena on vaalia Andersonin perintöä ja rahoittaa rahoittaa suomenruotsalaista kulttuuria ja kansalaisyhteiskuntaa, muun muassa Hufvudstadsbladetia.

”Tämän tehtävän hoitaminen on haastava tehtävä varsinkin kun yhteiskunnan panos vähenee useilla koulutuksen, median ja kulttuurin alueilla. Tämä asettaa suuria vaatimuksia pääoman hallinnoinnille. Meidän on pidettävä tuotto korkeana ja samalla pienennettävä riskejä viisaan hajautuksen avulla”, todetaan Konstsamfundetin hallituksen puheenjohtajan Christoffer Taxellin allekirjoittamassa lausunnossa.

Aivan myytävän korttelin viereen, Lasipalatsin aukion alle, Konstsamfundet alkaa pian rakentaa Amos Rex -nimistä taidemuseota.

Spondalle Forum on lisä yhtiön jo nyt merkittävään kiinteistöomistukseen Helsingin keskustassa. Sen käsissä on esimerkiksi Makkaratalo eli City Center.

”Yrityskauppa sopii täydellisesti tämänhetkiseen strategiaamme kasvattaa kauppakeskus- ja toimistokiinteistöjen osuutta portfoliosta ja samalla keskittää kiinteistöomistuksia entisestään prime-alueelle Helsingin ydinkeskustaan”, sanoo Spondan toimitusjohtaja Kari Inkinen pörssitiedotteessa.

Kaupan dramatiikkaa vähentää se, että Konstsamfundet liittolaisineen on Spondan suurin omistaja. Konstsamfundetin toimitusjohtaja Kaj-Gustaf Bergh on samalla Spondan hallituksen puheenjohtaja.

Neittamo
”Osta, älä koskaan myy”, oli liikemies Amos Andersonin tunnuslause. Forumin korttelin keskelle nousi vuonna 1909 Mercatorin kirjapaino. Sittemmin Anderson ja hänen perustamansa Konstsamfundet ostivat suurimman osan korttelista. Kuvassa vuodelta 1939 näkyvät Forumin kulmassa sijainneet puutalot.
”Osta, älä koskaan myy”, oli liikemies Amos Andersonin tunnuslause. Forumin korttelin keskelle nousi vuonna 1909 Mercatorin kirjapaino. Sittemmin Anderson ja hänen perustamansa Konstsamfundet ostivat suurimman osan korttelista. Kuvassa vuodelta 1939 näkyvät Forumin kulmassa sijainneet puutalot.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat