Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asumisoikeustaloilta uupuu valtion rahaa – Helsinki joutuu jäädyttämään hankkeita

Helsinki joutuu jäädyttämään asumishankkeita, koska valtio vähensi rahoitusta yli 100 miljoonalla eurolla.

Kaupunki
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Helsinki haluaisi rakentaa asumisoikeus- ja vuokrataloja tyhjälle tontille Oulunkylän Patolaan.
Helsinki haluaisi rakentaa asumisoikeus- ja vuokrataloja tyhjälle tontille Oulunkylän Patolaan. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS

Suosittujen asumisoikeusasuntojen rakennushankkeita joudutaan jäädyttämään pääkaupunkiseudulla, koska valtio on leikannut tuntuvasti rahoitusta.

Vielä viime vuonna valtion asuntorahasto (Ara) myönsi asumisoikeushankkeisiin 335 miljoonaa euroa. Tänä vuonna potti pieneni kolmanneksella 230 miljoonaan euroon.

”Tilanteesta pitää neuvotella asuntorahaston kanssa. Jos hallitus haluaa tehdä kuntien kanssa sopimuksen asuntotuotannosta, valmiit hankkeet eivät saa jäädä rahasta kiinni”, sanoo Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki (vihr).

Helsingillä on valmiina suunnitelmat sadoista uusista asunnoista, mutta rahan puute uhkaa lykätä niiden toteutusta.

”Emme voi järjestää urakkakilpailuja emmekä käynnistää työmaita kesällä”, kertoo Helsingin Asuntotuotantotoimiston (ATT) johtaja Sisko Marjamaa.

Yksi uhatuista hankkeista on Oulunkylän Patolassa, jonne ATT:lla on suunnitteilla 101 asumisoikeusasuntoa ja 75 kohtuuhintaista vuokra-asuntoa.

Urakkaan on paketoitu molempien rakentaminen, jotta rakennusliikkeitä kiinnostuisivat tekemään tarjouksia. ”Siitä syystä myös vuokra-asuntoja jää tekemättä”, Marjamaa sanoo.

Asuntorahaston apulaisjohtaja Markku Aho kertoo vähennyksen syyksi, että valtiovarainministeriö haluaa painottaa kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen tuotantoa.

Artikkeliin liittyvät

Lainalupausta odottaa 1 800 aso-asuntoa, mutta Aralla on valtuudet myöntää rahaa 1 300:lle.

Asumisoikeusasuntojen kysyntä vain kasvaa. Pelkästään viime vuonna asumisoikeusjonoon ilmoittautui yli 17 000 uutta kotitaloutta Helsingin seudulta.

”Omistusasunnon lainoille on tulossa lainakatto, eivätkä monen rahkeet riitä suoraan omistusasuntoon. Aso-asunto on monille tärkeä etappi asumisuralla, koska siihen tarvitsee vain pikkulainan, joka taas heltiää pankilta”, Sinnemäki sanoo.

Aso-asuntoon muutetaan yleensä vuokra-asunnosta.

”Asuntoja rakennuttavat yhtiöt, kuten TA-Asumisoikeus Oy, Asuntosäätiö ja Avain Asumisoikeus Oy, ovat valmiita jatkossakin tekemään tätä tuotantoa”, puheenjohtaja Marko Pyykkönen Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry:stä vakuuttaa.

Yhteisön asunnoissa asuu noin 95 000 asukasta. Pääkaupunkiseudulla aso-asuntojen käyttövastikkeet ovat keskimäärin kolmanneksen alhaisempia kuin markkinavuokrat.

Uusia asumisoikeusasuntoja tarvitaan Vantaan VAV:n toimitusjohtajan Teija Ojankosken mukaan täydennysrakentamiseen.

”Kun vuokratalovaltaisia lähiöitä uudistetaan, sinne on hyvä rakentaa aso-asuntoja, jotta saadaan sekoitettua eri asumismuotoja ja asukkaita”, Ojankoski sanoo.

Hän muistuttaa, että seudun kunnat neuvottelevat parhaillaan maankäytön, asumisen ja liikenteen sopimuksesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat