Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kruunusillat voisivat kytkeytyä Hakaniemeen – raitiovaunut tavoittaisivat eniten matkustajia

Helsinkiläisvirastot ehdottavat, että Laajasalosta lähtevät jättisillat tulisivat keskustaan Hakaniemestä. Rakennustyöt on tarkoitus aloittaa vuonna 2018.

Kaupunki
 
WSP Finland / Helsingin kaupunki
Kruunusillat kulkisivat Hakaniemestä Korkeasaaren (havainnekuvassa keskellä) kautta Laajasalon Kruunuvuorenrantaan. Kuvassa vasemmalla näkyy Mustikkamaa.
Kruunusillat kulkisivat Hakaniemestä Korkeasaaren (havainnekuvassa keskellä) kautta Laajasalon Kruunuvuorenrantaan. Kuvassa vasemmalla näkyy Mustikkamaa. Kuva: WSP Finland / Helsingin kaupunki
Fakta

Suomen pisimmät sillat

 Kruunuvuorensilta, Helsinki 1 200 m

 Raippaluodon silta, Mustasaari 1 045 m

 Tähtiniemen silta, Heinola 924 m

 Kärkistensalmen silta, Korpilahti 788 m

 Saimaan silta, Puumala, 781 m

 Lapinlahden silta, Helsinki 597 m

Kymmenen vuoden päästä Helsingin Hakaniemestä pääsee huristamaan Korkeasaareen ja Laajasaloon massiivista siltaa pitkin kulkevalla pikaraitiovaunulla – ainakin, jos Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston ja rakennusviraston suunnitelmat läpäisevät kaupunkipoliitikkojen valvovan katseen.

Virastot ovat päätyneet ehdottamaan, että Kruunuvuorenrannan ja muun Laajasalon kantakaupunkiin yhdistävien Kruunusiltojen viimeinen osuus rakennettaisiin Sompasaaresta Merihakaan.

”Tämä vaihtoehto näyttää liikenneteknisesti parhaalta, joten tulemme esittelemään sen yleissuunnitelmassa”, Helsingin rakennusviraston projektinjohtaja Ville Alajoki kertoo.

Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi viime vuoden lopulla Kruunuvuorenrannasta Sompasaareen kulkevan siltaosuuden asemakaavan, mutta kaupungin keskustan puoleisen siltaosuuden päätepiste ei ole vielä saanut sinettiä. Hankkeen yleissuunnitelma valmistuu helmikuun puolivälissä.

Alajoen mukaan Kruunuvuorenrannasta Merihaan ja Hakaniemen kautta keskustaan kulkeva pikaraitiotieyhteys houkuttelisi ennusteiden mukaan kyytiinsä enemmän matkustajia kuin muut selvityksessä mukana olleet reittivaihtoehdot.

Merihaan lisäksi kaupunki on selvittänyt myös vaihtoehtoja, joissa Kruunusillat yhdistyisivät Liisankadun kautta keskustaan tai Pohjoisrannan kautta Aleksanterinkadulle.

Liisankadun vaihtoehtoa vastustivat jyrkästi monet Kruununhaan asukkaat. Raitiotien tieltä olisi pitänyt poistaa esimerkiksi suuri määrä autopaikkoja.

Pohjoisrannan vaihtoehdossa taas suurin ongelma oli hinta. Raitiotien rakentaminen vaatisi Pohjoisrannan leventämistä.

Helsingin suurten puolueiden johtajat suhtautuvat virastojen ehdotukseen myönteisesti.

”Tämä voisi samalla kohottaa Hakaniemen ja Merihaan kasvoja, tuoda uutta potkua koko alueelle”, Sdp:n ryhmänjohtaja Osku Pajamäki sanoo.

Kokoomuksen ryhmänjohtaja Lasse Männistö on Pajamäen kanssa samoilla linjoilla.

”Tämä ei ole meille aatteellinen kysymys vaan pragmaattista liikennepolitiikkaa. Kyse on siitä, että millä ratkaisulla saadaan eniten liikennehyötyjä”, Männistö sanoo.

”Jos on näin, että tämä vaihtoehto houkuttaa eniten matkustajia, niin tämä kuulostaa järkevältä. Totta kai näihin kaikkiin vaihtoehtoihin liittyy hankalia kysymyksiä, joihin toivottavasti on ratkaisuja”, vihreiden ryhmänjohtaja Otso Kivekäs sanoo.

Kivekäs viittaa esimerkiksi Pitkäänsiltaan, jonka kautta kulkevat jo nyt raitiovaunut 3,6,7 ja 9. Jos raitiovaunu juuttuu raiteille sillan lähistöllä, dominovaikutus raitiojärjestelmään on suuri.

Ville Alajoen mukaan Hakaniemen vaihtoehto on toisaalta myös vähiten herkkä häiriöille. Hakaniemen kautta matkustajat pääsevät muita vaihtoehtoja nopeammin vaihtamaan muuhun joukkoliikenteen runkoverkkoon, siis esimerkiksi metroon.

Hankepäätös siltojen rakentamisesta tehdään Helsingin kaupunginvaltuustossa näillä näkymin ensi syksynä. Rakentaminen olisi tarkoitus aloittaa vuonna 2018.

WSP Finland
Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto ja rakennusvirasto ehdottavat, että Kruunusillat yhdistettäisiin Merihakaan.
Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto ja rakennusvirasto ehdottavat, että Kruunusillat yhdistettäisiin Merihakaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat