Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Forum myydään puolen miljardin jättikaupassa

Konstsamfundet myy Forumin korttelista kuusi kiinteistöä Spondalle.

Kaupunki
 
Rio Gandara / HS
Konstsamfundet ja Forum Fastighets Kb myyvät Forumin kulmatalon ja viisi muuta kiinteistöä samasta korttelista kiinteistösijoittaja Spondalle.
Konstsamfundet ja Forum Fastighets Kb myyvät Forumin kulmatalon ja viisi muuta kiinteistöä samasta korttelista kiinteistösijoittaja Spondalle. Kuva: Rio Gandara / HS

Suuri siivu Helsingin keskustaa vaihtaa omistajaa. Suomenruotsalaisen pääoman tärkeimpiin keskittymiin kuuluvat Föreningen Konstsamfundet ja Forum Fastighets Kb myyvät kuusi kiinteistöä Forumin korttelista Helsingin keskustasta kiinteistösijoitusyhtiö Spondalle.

Kauppaan kuuluvat kaikki talot Mannerheimintien varrella Simonkadulta Kalevankadulle eli muun muassa Forumin kauppakeskuksen lasipintainen kulmatalo ja Hufvudstadsbladetin toimitustalo. Lisäksi omistajaa vaihtaa kaksi kiinteistöä Yrjönkadulla.

Vuokrattavaa pinta-alaa on lähes 77 000 neliömetriä. Kauppahinta on peräti 576 miljoonaa euroa, ja se maksetaan käteisellä. Sijoittamalla rahan muualle Konstsamfundet pyrkii parempaan ja vakaampaan tuottoon.

Konstsamfundet kasvatti omistustaan Forumin korttelista vuosikymmenien ajan siitä lähtien, kun yhdistyksen perustaja Amos Anderson hankki ensimmäisen tontin korttelista.

Konstsamfundetin tarkoituksena on vaalia Andersonin perintöä ja rahoittaa suomenruotsalaista kulttuuria ja kansalaisyhteiskuntaa, muun muassa Hufvudstadsbladetia.

”Tämän tehtävän hoitaminen on haastava tehtävä varsinkin, kun yhteiskunnan panos vähenee useilla koulutuksen, median ja kulttuurin alueilla. Tämä asettaa suuria vaatimuksia pääoman hallinnoinnille. Meidän on pidettävä tuotto korkeana ja samalla pienennettävä riskejä viisaan hajautuksen avulla”, todetaan Konstsamfundetin hallituksen puheenjohtajan Christoffer Taxellin allekirjoittamassa lausunnossa.

Aivan myytävän korttelin viereen, Lasipalatsin aukion alle, Konstsamfundet rakennuttaa Amos Rex -taidemuseon.

Neittamo
”Osta, älä koskaan myy”, oli liikemies Amos Andersonin tunnuslause. Forumin korttelin keskelle nousi vuonna 1909 Mercatorin kirjapaino. Sittemmin Anderson ja hänen perustamansa Konstsamfundet ostivat suurimman osan korttelista. Kuvassa vuodelta 1939 näkyvät Forumin kulmassa sijainneet puutalot.
”Osta, älä koskaan myy”, oli liikemies Amos Andersonin tunnuslause. Forumin korttelin keskelle nousi vuonna 1909 Mercatorin kirjapaino. Sittemmin Anderson ja hänen perustamansa Konstsamfundet ostivat suurimman osan korttelista. Kuvassa vuodelta 1939 näkyvät Forumin kulmassa sijainneet puutalot.

Spondalle Forum on lisä yhtiön jo nyt merkittävään kiinteistöomistukseen Helsingin keskustassa. Sen käsissä on esimerkiksi Citycenter.

”Yrityskauppa sopii täydellisesti tämänhetkiseen strategiaamme kasvattaa kauppakeskus- ja toimistokiinteistöjen osuutta portfoliossa ja samalla keskittää kiinteistöomistuksia entisestään prime-alueelle Helsingin ydinkeskustaan”, sanoo Spondan toimitusjohtaja Kari Inkinen pörssitiedotteessa.

Kaupan dramatiikkaa vähentää se, että Konstsamfundet liittolaisineen on Spondan suurin omistaja. Konstsamfundetin toimitusjohtaja Kaj-Gustaf Bergh on samalla Spondan hallituksen puheenjohtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat