Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Korkeasaaren karhut heräsivät jo talviuniltaan

Kaupunki
 
Mari Lehmonen / Korkeasaari
Talviuniltaan herännyt Korkeasaaren karhu tulossa ulos pesästä.
Talviuniltaan herännyt Korkeasaaren karhu tulossa ulos pesästä. Kuva: Mari Lehmonen / Korkeasaari

Korkeasaaren eläintarhan karhujen talviunet jäivät tällä kertaa kovin lyhyiksi. Mesikämmenet kolistelivat ulkotarhan luukkua jo perjantaina aamupäivällä – kuukautta aiemmin kuin normaalisti.

Karhut, 15-vuotias emo ja sen 10-vuotias jälkeläinen, olivat käyneet talviunille tavanomaiseen tapaan marraskuun ensimmäisen viikon jälkeen.

Korkeasaaressa ei tiedetä syytä karhujen aikaiseen heräämiseen. Myös viime talvena karhut nukkuivat eläintehoitajien mukaan tavallista levottomammin ja ne myös heräsivät syömään jo tammikuussa. Tämän jälkeen karhut kuitenkin jolkottelivat vielä takaisin pesään unille ja nukkuivat lopulta helmikuun loppupuolelle asti.

”Epäilemme, että leudoilla talvilla on osuutta asiaan. Varmuutta tästä ei kuitenkaan ole”, kertoo kuraattori Kristina Renqvist Korkeasaaren eläintarhasta.

Korkeasaaren eläintenhoitajat eivät usko, että karhuilla riittää vielä energiaa ulkoilla koko päivää. Talvipesän portti pidetäänkin auki, jotta karhut pääsevät halutessaan torkkumaan sinne.

Korkeasaaressa on Renqvistin mukaan ollut parikymmentä vuotta sitten sellaisiakin karhuja, jotka eivät nukkuneet ollenkaan talviunia. Talvipesästä on sittemmin tehty entistä miellyttävämpi.

Kun talvipesän luukku aukesi ensimmäistä kertaa tämän vuoden puolella, kirmasi karhuista nuorempi eli kymmenvuotias naaras ympäri lumista tarhaa. Emokarhu puolestaan kääntyi ensin takaisin pesään, mutta tassutteli kuitenkin pian pihalle.

Sitten karhukaksikko pisti painiksi.

Talviuni on pohjoisten karhujen tapa selvitä talvesta, kun luonnossa ei ole tarjolla riittävästi ravintoa. Eteläisillä seuduilla, jossa talvet ovat lumettomia, karhut eivät nuku talviunta.

Mari Lehmonen / Korkeasaari
Naaraskarhut pistivät painiksi lumisessa tarhassa.
Naaraskarhut pistivät painiksi lumisessa tarhassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat