Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin virkamiehet: Päivähoitomaksujen korotus 354 euroon on osalle perheistä kohtuuton

Hallituksen aikeet nostaa päivähoitomaksuja rajusti epäilyttävät Helsingin virkamiehiä

Kaupunki
 
Päiväkotilasten vanhemmat kertovat, miltä hoitomaksu tuntuu
Päiväkotilasten vanhemmat kertovat, miltä hoitomaksu tuntuu
Munkkiniemeläisen päiväkoti Ruusun lasten vanhemmat kertovat, mitä mieltä he ovat päivähoitomaksuista. Toimittaja Virve Rissanen, kuvaus Janne Järvinen, leikkaus: Janne Elkki

Helsingin virkamiehet eivät usko, että päivähoitomaksuja korottamalla kertyisi kunnille ihan niin suuria tuloja kuin on laskettu.

Varhaiskasvatuslautakunta käsittelee ensi viikon kokouksessaan kaupungin lausuntoa lakiluonnokseen, joka antaisi luvan nostaa maksuja etenkin suurimmissa tuloluokissa. Korkein päivähoitomaksu voisi syksystä lähtien olla 354 euroa lasta kohden, jos laista tulee totta.

Varhaiskasvatuslautakunnan puheenjohtaja Emma Kari (vihr) arvioi jo aiemmin, että maksujen korotukset olisivat kohtuuttomia.

Helsingissä liki neljännes päivähoitoa käyttävistä perheistä maksaa korkeinta päivähoitomaksua. Viraston esityksessä käytetään myös sanaa kohtuuton, joskin vain maksuluokan alarajalla olevien perheiden kohdalla. Maksu voisi siis olla liikaa niille perheille, joissa ansaitaan juuri sen verran, että päivähoidosta maksetaan korkeinta hintaa.

Virkamiesten mukaan valmistelussa tulee kiire, jos muutokset pitäisi tehdä jo ensi syksyksi. Lisäksi on vielä erittäin vaikeaa arvioida, vaikuttaisivatko maksujen korotukset miten paljon perheiden tekemiin valintoihin – siis päättäisikö moni hoitaa lapsia pidempään kotona korotusten vuoksi.

Virastossa ei kuitenkaan uskota lakia suunnitellessa käytettyihin laskelmiin. Lakiluonnos lähtee siitä, että kuntien maksutulot nousisivat ensi vuodesta alkaen korotuksen ansiosta 54 miljoonaa euroa vuodessa ja Helsingin osuus olisi tästä yksinään 10–11 prosenttia eli 5,4–5,9 miljoonaa euroa. Viraston laskelmien mukaan vaikutus täällä olisi kuitenkin huomattavasti pienempi.

Toisaalta varhaiskasvatusvirasto arvelee, että uusi maksujärjestelmä kohtelisi monilapsisia perheitä nykyistä tasapuolisemmin ja kannustaisi pienituloisia yksinhuoltajia ottamaan työtä vastaan.

Asiakasmaksuista saatavat tulot kattavat Helsingissä noin kymmenen prosenttia varhaiskasvatukseen kuluvista menoista.

Lakiluonnos koskee enimmäismaksuja. Se säätää siis sitä, kuinka paljon kunta voi päivähoidosta enimmillään laskuttaa, mutta kunnat voivat päättää myös enimmäisrajaa pienemmistä maksuista.

Alla olevalla laskurilla voi tarkistaa, miten kunkin perheen maksun on suunniteltu nousevan.

Sari Gustafsson / Lehtikuva
Päivähoidon maksuihin suunnitellaan korotuksia syksyllä.
Päivähoidon maksuihin suunnitellaan korotuksia syksyllä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat