Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sipoolainen pariskunta haluaa liittyä Vantaaseen

Vantaa lausuntoesityksessä suhtaudutaan rajasiirtoon suopeasti

Kaupunki
 
Kimmo Mäntylä / Lehtikuva
Vantaan kaupungin kyltti Hämeenlinnantien vieressä Vantaalla.
Vantaan kaupungin kyltti Hämeenlinnantien vieressä Vantaalla. Kuva: Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

Vantaan pinta-ala saattaa laajentua, jos valtioneuvosto hyväksyy sipoolaisen pariskunnan anomuksen kuntarajan muutoksesta.

Lasse ja Eeva Riutamaa anovat kuntarajan siirtoa, jotta heidän kotinsa muuttuisi osaksi Vantaata. Pariskunta on asunut 21 vuotta tontilla, joka on aivan kiinni kuntarajassa Vantaan Nikinmäen kupeessa.

Ainoa kulkutie perheen talolle on Vantaan Siikatien kautta. Heidän postinsa jaetaan Vantaan postipiirin kautta. Kiinteistö on liitetty Vantaan viemäriverkkoon. Sähköt tulevat Vantaan Energian sähköverkon kautta.

Lähin vantaalainen koulu on kahden kilometrin ja päiväkoti 1,5 kilometrin päässä. Vantaan Korson terveysasemalle on matkaa viisi kilometriä.

Vastaavat palvelut Sipoossa sijoittuvat 13 kilometrin päähän Nikkilän kuntakeskukseen.

Lasse Riutamaan mukaan Sipoon kaltainen pieni kunta on ollut miellyttävä kotipaikka, mutta arjen hankaluuksia on silti monia.

”Terveydenhoidon ilta- ja viikonloppupäivystys on Porvoon sairaalassa, ja sinne on näiden vuosien aikana jouduttu menemään, kerran jopa kiireellä”, Riutamaa sanoo.

Riutamaat pistivät kuntarajamuutoksen vireille viime syksynä, kun Sipoon rakennusvalvonta oli viestittänyt, että lisärakentamiselle ei heruisi lupia. Pariskunnalla on neljä perheellistä lasta, joista kaksi on haaveillut oman talon rakentamista vanhempien talon läheisyyteen.

”Sipoon mukaan poikkeuslupia ei voida myöntää, koska mahdolliset koulukyydit tulisivat kalliiksi. Me emme edes laittaneet virallista hakemusta vireille”, Riutamaa sanoo.

Vantaan kaupunginhallitus käsittelee lausuntoaan Sipoon kunnalle maanantaina. Hankkeelle suopeassa virkamiesesityksessä katsotaan, että muutos parantaisi hakijoiden elinoloja. Vantaan kannalta muutoksella on vain vähäisiä vaikutuksia.

Kaupunginlakimies Juha Myllymäen mukaan rajamuutokselle ei ole Vantaan kaupungin näkökulmasta mitään esteitä. Sipoon kanta selviää lausuntokierroksen jälkeen.

Valtioneuvosto ratkaisee asian viimeistään kesäkuussa.

Kuntarajan siirtoanomukset ovat Helsingin seudulla melko harvinaisia, mutta viimeksi viime vuonna valtioneuvosto asettui Espooseen mielineen vihtiläismiehen kannalle. Molemmat kunnat sekä Espoo että Vihti olivat vastustaneet rajan muuttamista.

Liikehdintää on ollut myös Espoon ja Vantaan rajalla, kun pari vuotta sitten Vantaan Hämeenkylän asukkaat ehdottivat osakuntaliitosta Espooseen. Heidän mielestään Vantaan palvelut olivat huonontuneet, kun kaupungin rahat upposivat muun muassa kehäradan asuinalueitten kehittämiseen. Molemmat kaupungit suhtautuivat hakemukseen nihkeästi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat