Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin poliitikkojen vallankaappaus saa pian sinetin – HS:n video selittää, mistä hankkeessa on kyse

Helsingin pormestarimalli siirtää valtaa etenkin Helsingin suurpuolueille.

Kaupunki
 
Poliitikot kaappaavat pian vallan Helsingissä
Poliitikot kaappaavat pian vallan Helsingissä
Helsinki valitsee pian ensimmäisen pormestarinsa. HSTV selittää, mistä uudistuksessa on kyse.

Helsinki nuijii pian kasaan lähihistoriansa suurimman uudistuksen. Kaupunki aikoo räjäyttää nykyisen johtamistapansa ja virastorakenteensa ja siirtyä pormestari- ja toimialamalliin.

Sanat suorastaan tirisevät byroktiaa, mutta uudistuksessa on silti kyse suuresta asiasta, jota voisi nimittää jopa poliitikkojen vallankaappaukseksi.

HS esittelee seuraavaksi uudistuksen keskeisimmät kohdat.

Helsinki kasaa valtaa suurille puolueille

Helsingin poliitikkojen pieni piiri on valmistellut Lasse Männistön (kok) johdolla uudistusta nyt parin vuoden ajan. Maanantaina asia etenee viimein kaupunginhallitukseen ja lopullisesti asiasta päätetään kaupunginvaltuustossa 17. helmikuuta.

Käytännössä poliitikot aikovat riisua Helsingin virkamiesvaltaisuuden ja ottaa vallan omiin käsiinsä. Yksinkertaisin esimerkki tästä on siirtyminen pormestarin valintaan.

Pormestari ja apulaispormestarit ovat poliitikkoja, jotka johtavat Helsinkiä neljä vuotta kerrallaan eli kuntavaalien välisen ajan. Helsingin ylin johto heijastelee jatkossa siis jokaisen kuntavaalin tulosta, sillä valtuusto valitsee pormestarin ja apulaispormestarin poliittisten voimasuhteiden mukaan.

Mitä enemmän puolue saa ääniä vaalissa, sitä todennäköisemmin puolue saa myös pormestarin tai apulaispormestarin paikan. Nykyisin vaalitulos ei välttämättä näy kaupungin ylimmässä johdossa, sillä kaupunginjohtajat on pääosin valittu seitsemäksi vuodeksi kerrallaan.

Mitä pormestarin pallilla sitten saa? Valtaa muuttaa ja päättää Helsingin asioita. Jokaisella puolueella on oma visionsa siitä, mihin suuntaan Helsinkiä pitäisi kehittää. Pormestaristoon kuuluvilla puolueilla on todella jatkossa valtaa ohjata Helsinkiä. Toisaalta sen ulkopuolelle jäävillä puolueilla, tätä valtaa ei välttämättä ole.

Pormestari johtaa kaupunginhallitusta ja apulaispormestarit Helsingin toimintaa ohjaavien lautakuntien toimintaa. Yksi apulaispormestari johtaa esimerkiksi sosiaali- ja terveysasioista vastaavaa lautakuntaa, toinen kaavoitusta ja rakentamista, kolmas opetusta- ja päiväkoteja ja neljäs kulttuurista, liikunnasta ja vapaa-ajasta vastaavaa lautakuntaa.

Pormestari ja apulaispormestarit saavat myös valtaa siihen, minkä sisältöisiä esityksiä kaupunginhallituksen käsittelyyn jatkossa tulee.

Se on keskeinen muutos, sillä virkamiesvalta perustuu osin siihen, että he kirjoittavat esittelytekstit ja määrittävät, mistä näkökulmista asioita poliitikoille kerrotaan. He ehdottavat poliitikoille myös millainen päätös olisi heidän mielestään paras. Uudistuksen jälkeen pormestaristo voi ottaa esitystekstin omaan käsittelyynsä, jos esittelijän esitys ei heitä miellytä.

Uudistusta voisi siis valtapolitiikan näkökulmasta luonnehtia niin, että se todella siirtää valtaa virkamiehiltä poliitikoille. Vallan siirtyminen ei ole kuitenkaan tasaista, sillä valtaa siirtyy lähinnä suurille puolueille. Tämä on perusteltu lopputulos, jos kannattaa enemmistön valtaa. Pienempien puolueiden suunnasta uudistus herättää kuitenkin vastustusta.

Pormestarista pääsee kaupunginjohtajaa helpommin eroon

Johtamisuudistus tuo kiinnostavan muutoksen myös kaupunginjohtajan erottamissuojaan.

Juridisesti kaupunginjohtaja on nimittäin virkamies ja pormestari poliitikko. Uudistus tarkoittaa sitä, että lain näkökulmasta Helsingin ylin johtaja on aiempaa helpompi erottaa.

Pormestarin erottamiseen riittää kuntalain mukaan se, ettei hän nauti kaupunginvaltuuston luottamusta. Kaupunginjohtajan erottaminen puolestaan vaatii, että kaksi kolmasosaa valtuutetuista kannattaa sitä. Helsingissä kaupunginjohtajan erottaminen vaatisi siis 56 valtuutetun tuen. Pormestarin erottamiseen puolestaan riittäisi 43 valtuutetun äänet.

Helsinkiin tulee palkkapoliitikkoja, määrä on auki

Helsinki siirtyy uudistuksen jälkeen myös ammattimaisten, palkkaa saavien poliitikkojen aikaan. Helsingin suurimpia valtuustoryhmiä johtavat poliitikot esittivät marraskuun lopussa, että palkkaa maksettaisiin noin 10 poliitikolle, jotka kaikki istuisivat myös kaupunginhallituksessa.

Nyt helmikuussa varmaa on, että ammattimaisia poliitikkoja ovat jatkossa pormestari sekä apulaispormestarit. Näin ollen kaupunginhallituksessa istuu ainakin viisi ammattimaista poliitikkoa. Palkkapoliitikkojen määrää, tai heille maksettavaa palkkaa, ei ole kuitenkaan HS:n haastattelemien poliitikkojen mukaan tarkoitus lyödä vielä helmikuussa lukkoon.

Palkkapoliitikkojen luominen aiheuttaa sen, että Helsinkiin syntyy kahden kerroksen poliitikkoja: heitä, jotka pystyvät tekemään päätöksiä päätyönään ja heitä, jotka hoitavat tehtävää enemmän tai vähemmän harrastustoimintana. Tämä tarkoittaa vallan keskittymistä tiettyjen poliitikkojen käsiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat