Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkijat: Tiivis Helsinki olisi parempi kaupunki – talous kasvaisi ja asumisen hinta laskisi

Heikki Loikkasen ja Seppo Laakson mukaan talouskasvu edellyttää rakentamista ennen kaikkea keskustan lähelle.

Kaupunki
 
SRV
Havainnekuva Kalasataman rakenteilla olevasta alueesta. Taustalla Helsingin keskustaa.
Havainnekuva Kalasataman rakenteilla olevasta alueesta. Taustalla Helsingin keskustaa. Kuva: SRV
Fakta

Kaupunkitutkijoiden seitsemän teesiä

 Tihennä kaupunkialueita

 Pienennä etäisyyksiä maankäyttö- ja liikenneratkaisuilla

 Kaada raja-aitoja ja muita kanssakäymisen esteitä

 Salli erilaisuutta – esimerkiksi ihmisten ja rakennusten

 Siirrä muun muassa kunnallistekniikan kustannukset sille, joka hyötyy lisärakentamisesta

 Kohdenna julkista rahoitusta eniten sinne, missä on parhaat kasvun edellytykset

 Tue silti elämisen perusedellytyksiä tuki asuinpaikasta riippumatta

Helsinki ja Suomi voisivat paremmin, jos kaupungit olisivat tiiviimpiä. Siinä lyhyesti viesti, jonka kaupunkitutkijat Heikki A. Loikkanen ja Seppo Laakso lähettävät päättäjille tuoreessa tutkimuksessaan.

Hyöty syntyisi siitä, että tiiviissä kaupunkirakenteessa tuottavuus paranee, kun ihmiset, ideat ja yritykset ovat lähemmässä vuorovaikutuksessa keskenään ja erilaiset nykyisestä hajanaisesta kaupunkirakenteesta johtuvat kustannukset pienenisivät.

Esimerkkejä: Yritykset voisivat saada enemmän asiakkaita, kun väestö ei olisi hajallaan. Työntekijöiden olisi helpompi vaihtaa työpaikkaa, kun saman alan yrityksiä olisi lähekkäin. Ja alemmat asuntojen hinnat hyödyttäisivät koko taloutta.

Tutkijoiden arvio löytyy perjantaina julkistetusta raportista Tiivistyvä kaupunkikehitys – Tuottavuuden ja hyvinvoinnin kasvun perusta. Sen on kustantanut Tehokkaan tuotannon tutkimussäätiö, jonka taustalta löytyy elinkeinoelämän järjestöjä. Loikkanen on Helsingin yliopiston professori emeritus ja Laakso Kaupunkitutkimus TA:n toimitusjohtaja.

Helsinki tiivistyy, kun kaupungissa rakennetaan lisää. Lisää on Loikkasen ja Laakson mukaan rakennettava nimenomaan sinne, missä kysyntä on suurinta ja hinnat korkeimmat. Uusia taloja tarvitaan siis keskustaan ja sen tuntumaan, ei laitakaupungille. Tiivistäminen tapahtuisi käytännössä rakentamalla tyhjiä välialueita ja täydentämällä vanhoja tontteja.

Jos rakentaminen olisi täysin markkinaehtoista ja rajoittamatonta, talot olisivat sitä tiiviimmässä ja sitä korkeampia, mitä lähempänä keskustaa ne sijaitsisivat.

Nykyisellään Helsingin seudun tiheys jää tutkijoiden mukaan liian matalaksi, jotta alueelle syntyisi itseään ruokkiva kasvun kierre. Vuonna 1946 Helsingin kantakaupungissa asui 62 prosenttia Helsingin seudun asukkaista, kun osuus vuonna 2015 oli 13 prosenttia.

”Kantakaupungin väestö- ja työpaikkatiheydet ovat pysyneet karkeasti ottaen samoina 1960-luvulta lähtien, vaikka koko kaupunkialueen väestö- ja työpaikkamäärät ovat kasvaneet. Hajautunutta rakennetta voidaan pitää osasyynä asumisen hintatason kasvuun suhteessa muuhun maahan sekä asumisväljyyden kasvun pysähtymiseen”, tutkijat kirjoittavat.

Korkeampi hintataso taas johtaa korkeampaan palkkatasoon.

”Näin maankäyttörakenteet ja asuntotarjonnan vähäisyys ja joustamattomuus synnyttävät kilpailukykyongelman, joka Helsingin seudun koosta ja asemasta korkeimman tuottavuuden alueena heijastuu koko maan talouteen.”

Työpaikkoja on kaavoitettu kaupunkialueen reunoille, vaikka kysyntää ei olisi riittävästi. Aiempina vuosikymmeninä Helsingin kaavoituksessa kuviteltiin, että toimistotyöpaikat siirtyvät sinne, missä ne suunnitelmissa ohjataan.

Loikkanen ja Laakso arvostelevat myös aikaisempien hallitusten aluepolitiikkaa, joka on keskittynyt muuhun kuin suurten kaupunkiseutujen kehittämiseen.

”Suomen alue- ja kaupunkipolitiikan muotoilussa on kaikkina aikoina huolellisesti vältetty ottamasta kantaa keskittymisen ja kasautumisen etuihin”, tutkijat kirjoittavat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat