Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luonnontilaisena säilyneen Kruunuvuoren huvila-alue lahosi lopullisesti

1800–1900-lukujen vaihteessa rakentumaan lähtenyt huvila-alue on tullut tiensä päähän.

Kimmo Oksanen HS
Fakta

Satavuotinen paratiisi

 Kruunuvuoren huvila-alue alkoi syntyä varsinaisesti, kun Johan Cygnaeus osti Haakoninlahden ja Kaitalahden välisen alueen ja rakennutti sinne Villa Idmanin 1900-luvun alussa.

 Vuonna 1945 Kruunuvuori siirtyi Neuvostoliiton omistukseen. 1946 sen vuokrasi Suomen kommunistinen puolue, ja kesäasukkaina olivat puolueen jäsenet.

 Vuonna 1955 alueen ostanut Aarne Aarnio koetti kolmesti (1968, 1977 ja 1998) saada Kruunuvuoreen rakennuslupaa asuintaloille, joka kerta tuloksetta.

 Helsingin kaupunki on kaavoittanut Kruunuvuoren virkistysalueeksi. Maapohja on yhä Aarnion yhtiön omistuksessa.

Tammikuun viimeisenä perjantaina tusinan verran Helsingin yliopiston opiskelijoita seisoi Kruunuvuorenlammen vetisellä jäällä. Biologian ylioppilaat eivät vain kairanneet reikiä näkyvään pintamuodostelmaan, vaan ulottivat tutkimuksensa syvemmälle metsälammen pohjasedimenttiin, kerrostumiin, jotka ovat kasautuneet sinne aikojen alusta.

Sedimentti on muodostunut ympäröivistä puista, pensaista ja muusta kasvillisuudesta sekä ilmassa leijailleesta elollisesta, joka on ensin pudonnut lammen pintaan ja sitten vajonnut pohjaan. Mudaksikin kutsuttua massaa on sinne kertynyt noin metrin tai puolentoista paksuudelta.

Kruunuvuorenlampi, jota on kutsuttu myös Kaitalammeksi, on soisine rantavyöhykkeineen noin hehtaarin laajuinen luonnontilainen, merenpinnan yläpuolella sijaitseva luontoalue.

Lammen ympäristöstä on laskettu satakunta keloa.

Kruunuvuori sijaitsee Katajanokalta noin kaksi kilometriä merenselän yli itään, Laajasalon länsipuolella. Maantieteellisesti katsoen se sijaitsee jotakuinkin keskellä Helsinkiä. Puut kaatuilevat siellä tuulissa tai lahoavat omia aikojaan.

Sinisorsat, haapanat, telkät ja suokukot vetelevät keväisin vanoja lammenpintaan. Pensaissa laulavat tiltaltit, pikkusiepot, idänuunilinnut, kultarinnat, ja kelossa koputtaa palokärki. Voi sanoa, että keskellä Helsinkiä sijaitsee luontoparatiisi.

Mutta hiukan edempänä, Kruunulammesta ensin mäkeä ylös ja sitten muutama sata metriä pohjoiseen, alkaa tuho.

On vaikea sanoa, mikä tunteista nousee ensimmäisenä pintaan: suru, pettymys, viha, inho vai sääli.

Ehkä ne kaikki.

1800–1900-lukujen vaihteessa rakentumaan lähtenyt huvila-alue arvokkaampine villoineen ja vaatimattomampine mökkeineen on tullut tiensä päähän.

Sami Kero / HS
Lindbergin huvila notkahti, kun siitä ei pidetty huolta.
Lindbergin huvila notkahti, kun siitä ei pidetty huolta.
Sami Kero / HS
Puutarhurin huvila on täysin ränsistynyt.
Puutarhurin huvila on täysin ränsistynyt.

Ensin Suomen kansakoulun isän Uno Cygnaeuksen poika Johan Cygnaeus vuonna 1902 osti koko 42 hehtaarin kokoisen Kruunuvuoren alueen aina Haakoninlahdesta Kaitalahteen. Sittemmin alueelle muodostui noin 30–40 kesäasunnon alue, josta eteläpuolen rakennukset tosin lohkaistiin ja uhrattiin jo 1950-luvulta saakka öljysataman tynnyreille ja tuhottiin.

1910-luvulta toisen maailmasodan loppuun saakka Kruunuvuoresta kehkeytyi yksi Helsingissä asuvien saksalaisten huvielämän keskuksista, kun saksalaissyntyinen konsuli Albert Goldbeck-Löwe ja myöhemmin hänen veljenpoikansa Adolf GoldbäckLöwe kutsuivat saksankielisiä vieraitaan Kissinge-huvilaansa kesäpäivien vieraikseen.

Saksan hävittyä sodan Neuvostoliitolle kaikki Suomessa sijainnut saksalainen omaisuus siirtyi voittajavaltion omistukseen, myös Kruunuvuori. Suomen kommunistisen puolueen vuokrattua Kruunuvuoren Neuvostoliitolta vuonna 1945 alueella viettivät kesiään SKP:n jäsenet.

Tuon ajan huvilayhdyskunta pysyi vielä pystyssä, mutta kun seuraava vaihe koitti, alkoi rapistuminen.

Vuonna 1955 Kruunuvuoren alueen huviloineen osti Neuvostoliitolta suomalainen vuorineuvos Aarne Aarnio.

Rakennusalallakin toimivan yhtymän patruuna koetti saada alueelle asemakaavan, joka mahdollistaisi 666 asunnon rakentamisen Kruunulammen ympäristöön.

Kun kaavaa ei syntynyt eikä rakennuslupaa herunut Helsingin kaupungilta kolmesta yrityksestä huolimatta, huvila-alue jäi pikku hiljaa oman onnensa nojaan. Yhtymän työntekijät tosin pitivät huolta rakennuksista sen verran kuin kykenivät, sillä kommunistien jälkeen Kruunuvuoren huviloissa viettivät kesiään kapitalistiyrityksen työntekijät. Se ei riittänyt.

1970-luvulta lähtien lahoamisen merkkejä on ollut hirsissä ja puurakenteissa. Vandaalien ja tuhopolttajien löydettyä tyhjinä seisoneet mökit ja aloitettua niiden silmittömän tuhoamisen, alkoi lopun aika Kruunuvuoressa.

Sami Kero / HS
Villa Walhelm vetelee viimeisiään.
Villa Walhelm vetelee viimeisiään.

Vaiteliaan metsälammen ruutanat eivät ympäristöään ravisuttaneesta maailmanpoliittisesta kuohunnasta ja omistussuhteiden heilahteluista ääristä toisiin mitään tienneet.

Eivätkä niistä enää osaa kertoa huvilatkaan, jotka historiassaan ovat nähneet niin suomalaista, saksalaista, kommunistista kuin kapitalistista kesänviettoa. Rakennukset ovat paria lukuun ottamatta lahonneet, homehtuneet ja muuttuvat pian sedimentiksi kuin Kruunulammen pohjan muta.

Kaiken kruununa vuoren laella seisonut uljas huvimaja on enää muutama hiiltynyt puu makaamassa pitkin pituuttaan kalliolla. Huvit ovat viereiselle merenlahdelle ja muun muassa katajanokkalaiselle kadulle nimensä luovuttaneessa Kruunuvuoressa päättyneet.

Sami Kero / HS
Vain lipputangon istukka jäi. Huvimaja luhistui.
Vain lipputangon istukka jäi. Huvimaja luhistui.

Kun 10 000 asukkaan Kruunuvuorenranta valmistuu 2020-luvulla, kun Kruunusillat kuljettavat helsinkiläisiä ja turisteja kätevästi kantakaupungista Kruunuvuoreen, kun uudet asukkaat ottavat lähistön metsät ja kalliot lampineen tehokkaaseen virkistyskäyttöön, on Kruunuvuoren aarnimetsänkin tarina pian loppuun kerrottu.

Lähde: Minna Torppa, Aurora Reinhard: Kruunuvuori – Unohdettujen huviloiden tarina (Helsingin kaupunginmuseo 2005); Helsingin kaupungin asiakirjat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat