Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ulkoluku kouluissa voi jäädä historiaan

”Minua kiinnostaa se, miten he pystyvät kommunikoimaan ihmisten kanssa ja elämään onnellista elämää”, opettaja Pekka Peura sanoo

Kaupunki
 
Henri Salomaa
HS
Perinteinen pänttääminen on jäämässä kouluissa historiaan. Kuva lukuvuoden alkamispäivästä vuodelta 1962.
Perinteinen pänttääminen on jäämässä kouluissa historiaan. Kuva lukuvuoden alkamispäivästä vuodelta 1962. Kuva: HS

Opettaja paasaa luokan edessä ja opiskelijat tekevät muistiinpanoja. Ja opiskelijan arvosanan ratkaisee se, kuinka hyvin hän kokeessa pystyy toistamaan asiat ulkomuistista.

Tämän ei pitäisi olla koko totuus enää missään, vaan koulujen ja oppilaitosten arkitodellisuus on kehittynyt tästä harppauksin osallistuvampaan suuntaan.

Syksyllä 2016 voimaantuleva uusi opetussuunnitelma tähtää siihen, että oppimiseen tuodaan vuorovaikutusta, vastuuta, ryhmätyöskentelyä sekä uusia oppimisympäristöjä ja ilmiöiden kautta oppimista. Opetussuunnitelma kannustaa myös huomioimaan oppilaiden yksilölliset tarpeet.

”Opetussuunnitelma on hyvä, mutta haasteena on se, miten saamme juurrutettua näitä ajatuksia jokapäiväiseen opetustyöhömme,” Martinlaakson lukion matematiikan opettaja Pekka Peura pohtii.

Henri Salomaa
Matematiikan opettaja Pekka Peura pitää opetusaiheista blogia.
Matematiikan opettaja Pekka Peura pitää opetusaiheista blogia.

Peuran mukaan esimerkiksi oppilaan arviointi nähdään opetussuunnitelmissa oppimista ohjaavana, kannustavana ja opintojen aikana annettavana vuorovaikutteisena palautteena.

”Kouluissa arviointi puolestaan toteutetaan usein oppimisjakson päätteeksi tehtävänä osaamistason mittaamisena.”

Koejärjestelmä muuttaa oppimisen peliksi.

”Opiskelija pyrkii selviytymään pelistä mahdollisimman vähällä vaivalla niin, että lopputulos on tyydyttävä. Jos saman kokeen pitää kuukauden päästä, opiskelijalla on siitä merkittävästi vähemmän muistissa.”

Peura kirjoittaa blogia, joka käsittelee opetuksen tulevaisuutta. Hänen haaveenaan on opetuksen kulttuuri, joka on tasa-arvoisempi ja huomioi kaikentasoiset oppilaat.

Hän kokee nykyisen opetusjärjestelmän ongelmalliseksi, koska opettaja päättää oppimisen tahdin. Toisille tahti on liian nopea, toisille hidas.

”Opetuksen keskiössä pitäisi olla oppimistaidot, vuorovaikutustaidot sekä hyvä itseluottamus ja -tuntemus.”

Henri Salomaa
Juho Martikainen, 16, Töölön Yhteiskoulusta kertoo oppivansa hyvin projekteissa, mutta kokee silti, että oma oppimistyyli on vielä löytämättä."Minun täytyy tehdä muistiinpanot oppiakseni asioita, pelkkä kuuntelu ei riitä."
Juho Martikainen, 16, Töölön Yhteiskoulusta kertoo oppivansa hyvin projekteissa, mutta kokee silti, että oma oppimistyyli on vielä löytämättä."Minun täytyy tehdä muistiinpanot oppiakseni asioita, pelkkä kuuntelu ei riitä."

Peuran mukaan vastuu oppimisesta on oppilaalla itsellään, joten tälle on tärkeää antaa vastuuta ja aikaa.

Käytännössä oppiminen tapahtuu Peuran tunneilla pienryhmissä, ja kurssin tavoite tehdään selväksi heti kurssin alussa.

”En aloita oppituntia, avaan vaan luokan oven. Idea on se, että jos jokainen osaa aloittaa oman oppitunnin koulussa, osaa aloittaa sen myös kotona.”

Opettajan tehtäväksi jää oppimisen mahdollistaminen, innostaminen ja motivoiminen.

Välillä oppimisen tiellä saattaa olla muitakin esteitä kuin vanhat metodit. Sosionomiopiskelija Anna Honkamäki, 22, Hämeen ammattikorkeakoulusta sai lukihäiriön vuoksi apua oppimiseen Nuorten Erilaisten Oppijoiden NEO:n kautta.

NEO:ssa toiminta ja harjoitukset ovat pääsääntöisesti käytännönläheisiä.

”Olen tekemällä oppija. On tärkeää, ettei opiskelu ole pelkkää teoriaa tai lukemista.”

Honkamäen mielestä oman oppimistyylin löytämiseen kannattaa käyttää luovuutta, ja erilaisia oppimistyylejä kannattaa kokeilla rohkeasti.

Yleisesti opetuksen ongelmana on Honkamäen mukaan se, että oletetaan ihmisen oppivan itsenäisesti. Hänestä ryhmässä jakaminen ja keskustelu olisi tärkeää.

”Olen itse oppinut, ettei kaikessa tarvitse olla hyvä ja olen saanut rohkeutta tehdä asioita omalla tavallani. Jokainenhan meistä on omalla tavallaan erilainen oppija.”

Tutkijan, kasvatustieteen professorin Markku Niemivirran mukaan oppimistyyliajattelu perustuu oletukseen, että jokaisella on itselleen parhaiten sopiva tapa vastaanottaa tietoa. Tutkimus ei kuitenkaan tue oppimistyyliajattelua.

”Oppimistyyliajattelu pitäisi heittää romukoppaan ja keskittyä esimerkiksi sellaisen oppimisympäristön ja -kulttuurin luomiseen, jossa virheet ovat luonnollinen osa oppimista.”

Yksilölliset erot tulisi myös ottaa huomioon.

”Niitä ovat erot tiedollisissa ja taidollisissa valmiuksissa, kiinnostuksessa ja itseluottamuksessa sekä oppilaan persoonaan liittyvissä tekijöissä, kuten temperamentissa ja asenteissa”, Niemivirta selventää.

Vaikka vastuu oppimisesta onkin ensisijaisesti oppilaalla, kouluissa pitäisi myös opettaa oppimista, Niemivirta ja Peura sanovat.

”Ulkoa muistaminen on eri asia kuin ymmärtäminen. Samoin asioiden muistaminen on eri asia kuin niiden soveltaminen”, Niemivirta kertoo.

Peura on samoilla linjoilla. Hän sanoo, ettei ole kiinnostunut siitä, osaavatko oppilaat kopioida tai opetella ulkoa jonkin asian.

”Minua kiinnostaa se, miten he pystyvät kommunikoimaan ihmisten kanssa ja elämään onnellista elämää”, Peura toteaa.

Henri Salomaa
Heidi Pokka, 17, Töölön Yhteiskoulusta oppii parhaiten tekemällä ja keskustelemalla. Pokan mukaan oman oppimistyylin löytäminen vaatii ahkeruutta ja motivaatiota. "Jos on kiinnostunut jostain, ja pääsee syventymään aiheeseen, oppimistuloksesta tulee parempi. Sellaiset aiheet, johon ei itsellä ole motivaatiota, menevät helposti ohi korvien.”
Heidi Pokka, 17, Töölön Yhteiskoulusta oppii parhaiten tekemällä ja keskustelemalla. Pokan mukaan oman oppimistyylin löytäminen vaatii ahkeruutta ja motivaatiota. "Jos on kiinnostunut jostain, ja pääsee syventymään aiheeseen, oppimistuloksesta tulee parempi. Sellaiset aiheet, johon ei itsellä ole motivaatiota, menevät helposti ohi korvien.”

Tämä ei kuitenkaan kaikkien oppilaiden mukaan onnistu vieläkään. Lukiolainen Heidi Pokka Töölön yhteiskoulusta sanoo, että hänelle on ollut vaikeaa se, että lukiossa opitaan lähinnä istumalla ja kuuntelemalla.

”Kuuntelet ja luet, mutta koska tietoa ei pääse soveltamaan, niin kotona ei enää muista, mistä tunneilla on puhuttu.”

Pokan kokemuksen mukaan koulussa opetetaan oppimista muistuttamalla muistiinpanojen kirjoittamisesta ja yliviivaamisesta.

"Enemmän pitäisi kokeilla uusia opetustyylejä ja projektien tekoa", Pokka kertoo.

Toimittajat kuuluvat Pääkaupunkiseudun Nuorten Ääni -toimitukseen. Helsingin nuorisoasiainkeskuksen hankkeessa nuoret tuovat näkökulmiaan esille mediassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat