Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sörnäisissä tulvan aiheuttanut vesiputki oli yli 60 vuotta vanha – ”Putkirikkoja mahdotonta ennustaa”

Sörnäisissä selvittiin huomattavasti vähäisimmillä vahingoilla kuin Rautatientorin metroasemalla vuonna 2009

Kaupunki
 
Sörnäisten rantatiellä parkkihalli veden vallassa
Sörnäisten rantatiellä parkkihalli veden vallassa
Laaja vesivahinko sotki tie- ja metroliikennettä Helsingissä varhain sunnuntaiaamuna. Junatieltä Hämeentielle vievän rampin alla rikkoutui 600-millinen runkovesiputki, joka tulvi Junatietä pitkin aina Sörnäisten rantatiellä sijaitsevalle ABC:lle asti. Ainakin yksi parkkihalli oli veden vallassa vielä kello yhdeksältä aamulla. Kuvaus ja leikkaus Terhi Liimu HS.

Helsingin Sörnäisissä varhain sunnuntaiaamuna sattuneesta vesivahingosta näytetään selvinneen ilman suuria taloudellisia vahinkoja. Vettä tulvi kaduille ja joihinkin kellaritiloihin päävesijohdosta, joka rikkoutui Junatieltä Hämeentielle vievän rampin alla.

”Suurin vahinko oli liikennekatkos”, sanoo Helsingin aluepäällikkö Sami Sillstén Helsingin seudun ympäristöpalveluista (HSY).

Liikenne jouduttiin katkaisemaan Sörnäisten rantatiellä, Itäväylällä ja Junatiellä. Viimeksi mainitulla oli vettä enimmillään lähes puoli metriä.

Kaksi autoa jäi vesimassojen armoille. Sillstén kertoo, että toisen auton omistaja on jo tehnyt vahingonkorvaushakemuksen HSY:lle.

”Nämä laitetaan pikimmiten kuntoon”, Sillstén lupaa.

Sörnäisten rantatie oli poikki sunnuntaina aamulla vesivahingon vuoksi.
Sörnäisten rantatie oli poikki sunnuntaina aamulla vesivahingon vuoksi.

Vettä pääsi valumaan metrotunnelin suuaukolta myös Sörnäisten metroaseman ratatasolle, minkä vuoksi toinen metroraide oli HKL:n mukaan pois käytöstä kello 10.30:een saakka. Metroliikenteessä oli viivästyksiä kolmeen asti iltapäivällä, minkä jälkeen liikenne palautui normaaliksi.

Maanantaina metro on liikennöinyt jälleen tavanomaiseen tapaan.

Hajonnut putki on 600-millinen päävesijohto. Sellaisessa kulkee Sillsténin mukaan monikymmenkertainen määrä vettä verrattuna jakeluvesijohtoon, josta ohjataan vesi kiinteistöille. Ikää valurautaisella putkella on yli 60 vuotta.

Vettä pääsi karkaamaan HSY:n alustavan arvion mukaan satoja kuutiometrejä.

Rikkoontunutta päävesijohtoa ei ollut kaivettu esiin vielä maanantaiaamuna, joten putkirikon tarkka syy ei ole tiedossa. Mitään yhtä syytä ei ehkä löydykään, vaan hajoamista lienee edesauttanut muun muassa putken ikä, routiminen sekä maan liikkuminen liikenteen ja rakennustöiden vuoksi.

HSY tulee todennäköisesti korjaamaan putken, vaikka vaihtoehtona on myös sen hylkääminen. Vedenjakelu toimii poikkeustilanteesta huolimatta normaalisti.

”Tämä ei vaikuta millään tavalla vedenjakeluun”, Sillstén sanoo.

Pääkaupunkiseudulla sattuu Sillsténin mukaan talvisin päivittäin putkirikkoja. Maanantaiaamuna oli jo hajonnut jakeluvesijohto Vehmaistentiellä Vesalassa.

Helsingin pelastuslaitoksen viestintäpäällikkö Taisto Hakala pohtii, voisiko HSY julkaista tietoja siitä, missä kulkee rikkoontumisille alttiimpia putkia.

”Millä alueilla putkirikot ovat todennäköisempiä kuin muualla?” Hakala kysyy.

”Tilannekuva putkien kunnosta ei ole täydellinen – siellä on hyvin vanhojakin putkia. Tilanne on mikä on, ja asian kanssa on vain elettävä”, hän jatkaa.

Mikäli putkitiedot olisivat tarjolla esimerkiksi avoimena datana, voisivat kiinteistöjen omistajat Hakalan mielestä varautua nykyistä paremmin ennalta vesivahinkoihin.

Putkirikkoja on kuitenkin Sami Sillsténin mukaan mahdotonta ennustaa. Putken ikä on vain yksi osatekijä, minkä lisäksi osuutensa on myös muun muassa maaperällä ja liikenteen aiheuttamalla kuormituksella.

”Meillä on esimerkiksi sellaisia johto-osuuksia, joilla on tullut vuotoja jollekin kadulle 15 vuoden ajan kerran vuodessa. Sen jälkeen 20 vuoteen ei ole tullut yhtäkään vesijohtovuotoa”, Sillstén kertoo.

HSY on kuitenkin tehnyt riskiarvion niin sanotuista kriittisistä kohteista, joiden kuntoa pidetään silmällä erityisen tarkasti. Kriittisiä kohteita ovat esimerkiksi vesijohdot, jotka kulkevat metroasemien sekä muiden maanalaisten julkisten tilojen lähellä.

Riskiarviot tehtiin sen jälkeen, kun Rautatientorin metroasemalle pääsi vuotamaan tuhansia kuutioita vettä marraskuussa 2009. Vesivahinko sulki metroaseman pitkäksi aikaa ja aiheutti miljoonavahingot.

Oikaisu 8.2. kello 14.38: Vesi valui Sörnäisten metroasemalle metrotunnelin suuaukon kautta, ei kallionkolojen läpi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat